Δέκα λόγοι για να κόψετε το κάπνισμα


Από την Γεωργία Ι. Γιαννουλίδου

Πολύς λόγος γίνεται από διάφορες επιστημονικές οργανώσεις για τις συνέπειες που έχει το κάπνισμα στην υγεία του ανθρώπου. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι κάθε ένα επιπλέον τσιγάρο σημαίνει μείωση του προσδόκιμου της ζωής. Το κάπνισμα έχει κατηγορηθεί κατά κόρο ως βασικός παράγοντας κινδύνου στην ανάπτυξη καρδειαγγειακών παθήσεων και ανάπτυξης διαφόρων μορφών καρκίνου.
Εάν η απειλή ανάπτυξης ασθενειών ιδιαίτερα επώδυνων στην υγεία του ανθρώπου δεν είναι ικανοποιητική αιτία για να πεισθεί ο πληθυσμός να κόψει το κάπνισμα ίσως είναι ώρα να αναλογισθεί ο καθένας τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα στο πορτοφόλι του.
Το κόστος αγοράς ενός πακέτου τσιγάρων την ημέρα σημαίνει εκροή περίπου 1800€ ετησίως από τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό. Αναλογιστείτε ότι με αυτό το ποσό μπορείτε να περάσετε ένα πενθήμερο διακοπών με την οικογένεια σας.
Το κόστος του καθαριστηρίου για τακτικό καθαρισμό και περιποίηση των ρούχων (περίπου 3000€ επιπλέον).
Οι καπνιστές επιβαρύνονται με επιπλέον ποσά για τη συντήρηση του σπιτιού τους, δεδομένου ότι απαιτείται πιο τακτικά ελαιοχρωματισμός των τοίχων και καθαρισμός των επίπλων (περίπου 2500€ ετησίως). Βεβαίως εδώ πρέπει να προσμετρηθεί και η φθορά του αυτοκινήτου από το κάπνισμα.
Πέρα από τις όποιες βλαπτικές συνέπειες στην υγεία επιβαρύνεται με το κόστος επιπλέον επισκέψεων στον οδοντίατρο (150€) προκειμένου να διατηρηθεί το … αστραφτερό και λευκό χαμόγελο.
Αγορά επιπλέον πακέτων τσίκλας προκειμένου να υπάρχει δροσερή αναπνοή σημαίνει 250€ ετησίως.
Σε χώρες της Β. Αμερικής και της Ευρώπης διαφοροποιείται το κόστος της ασφάλειας ανάμεσα σε άτομα που καπνίζουν και σε αυτά που δεν είναι καπνιστές. Ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν θα αργήσει να έρθει και στη χώρα μας.
Οι γυναίκες καπνιστές προκειμένου να διατηρήσουν τη σφριγηλότητα και τη φρεσκάδα της επιδερμίδας, η οποία καταστρέφεται με το κάπνισμα, θα επισκεφτούν τα κέντρα ομορφιάς πολύ περισσότερο από ότι αν δεν κάπνιζαν (πέντε επισκέψεις ετησίως σημαίνει κατ’ ελάχιστον 1500€)
Πέρα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό μεγάλη είναι επιβάρυνση στο δημόσιο προϋπολογισμό, αφού απαιτούνται επιπλέον δαπάνες για την υγεία του πληθυσμού (καπνιστών και παθητικών καπνιστών). Στη δαπάνη αυτή συμμετέχουμε όλοι μας ανεξάρτητα αν είμαστε καπνιστές ή όχι, μέσω της άμεσης και έμμεσης φορολογίας.
Η παραγωγικότητα της χώρας μειώνεται με το άναμμα κάθε τσιγάρου, δεδομένου ότι κάθε τσιγάρο σημαίνει και ένα νέο διάλειμμα από την απασχόληση και παράλληλα μικρότερη συγκέντρωση στην εργασία.
Πολλές πλέον επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν ένα περιβάλλον καθαρό από το τσιγάρο είτε δεν προσλαμβάνουν καπνιστές είτε προχωρούν σε απολύσεις καπνιστών.

Αυτοί οι δέκα λόγοι ίσως καταφέρουν να πείσουν έστω ένα μικρό αριθμό καπνιστών να αναλογιστούν τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν πέρα από τα οφέλη στην υγεία και στην ποιότητα ζωής όλων μας.