Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ
ΤΟΥΣ ΤΑ ΒΡΟΝΤΗΞΕ ΚΙ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ!
Πραγματοποιήθηκε χθές, Κυριακή, στο στέκι του συνδυασμού "ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ" ανοιχτή συνέλευση Δράσης με θέμα την κατάσταση στη Δημοτική Επιχείρηση. Σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης και ως επακόλουθο πλούσιας και ώριμης συζήτησης, πρωτοκολλήθηκαν σήμερα, Τρίτη 13 Οκτωβρίου στον Δήμο Βριλησσίων και την Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης, οι παραιτήσεις των εκπροσώπων της Δράσης από το Δ.Σ. της Δ.Ε.Α.Β.
ΤΟΥΣ ΤΑ ΒΡΟΝΤΗΞΕ ΚΙ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ!
Πραγματοποιήθηκε χθές, Κυριακή, στο στέκι του συνδυασμού "ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ" ανοιχτή συνέλευση Δράσης με θέμα την κατάσταση στη Δημοτική Επιχείρηση. Σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης και ως επακόλουθο πλούσιας και ώριμης συζήτησης, πρωτοκολλήθηκαν σήμερα, Τρίτη 13 Οκτωβρίου στον Δήμο Βριλησσίων και την Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης, οι παραιτήσεις των εκπροσώπων της Δράσης από το Δ.Σ. της Δ.Ε.Α.Β.
Η σοβαρότητα των εξελίξεων στην Δημοτική Επιχείρηση Βριλησσίων, που υποχρέωσε τη Δημοτική αυτή Κίνηση να αναδείξει τα προβλήματα μέσω των παραιτήσεων, υπογραμμίζεται έντονα και απο τη σημερινή, πρωτόγνωρη για τα δημοτικά μας πράγματα, απόφαση των εργαζομένων στα κοινωνικά προγράμματα της Δημοτικής Επιχείρησης, για απεργία αύριο Τρίτη 14/10, με αίτημα την ένταξή τους στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου!
Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο αιτιολόγησης των παραιτήσεων των εκπροσώπων του συνδυασμού αυτού απο τη Δημοτική Επιχείρηση:
Γιάννης Τσούτσιας, τακτικό μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Α.Β.
Μιχάλης Βερροιόπουλος, αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Α.Β.
Προς: Γραφείο Δημάρχου, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βριλησσίων, Πρόεδρο Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Βριλησσίων, Δημοτικές Παρατάξεις.
Θέμα: Παραίτηση - διαμαρτυρία εκπροσώπων της Δημοτικής Παράταξης «Δράση για μια άλλη πόλη» από τη θέση τακτικού και αναπληρωματικού μέλους του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Βριλησσίων.
Εκπροσωπώντας τη «Δράση για μια άλλη πόλη» στο Δ.Σ. της ΔΕΑΒ, έχουμε καταλήξει σε κάποιες διαπιστώσεις, που σας κοινοποιούμε, ως στάση συμβολής και διαμαρτυρίας ταυτόχρονα:
Κατά την αντίληψή μας, η δημοτική επιχείρηση έχει καταστεί περιορισμένης πρωτοβουλίας «συμπλήρωμα» των επιλογών της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, με μικρή δυνατότητα αυτόνομου σχεδιασμού και προγραμματισμού.
Το γεγονός αυτό, αποδεκτό ως ένα βαθμό, αφού πολιτικός προϊστάμενος της ΔΕΑΒ είναι η Διοίκηση του Δήμου Βριλησσίων, γίνεται προβληματικό όταν οι παρεμβάσεις της κεντρικής διοίκησης υπερβαίνουν το επίπεδο κάποιων γενικών κατευθύνσεων και οδηγιών.
Στην πραγματικότητα, η Δημοτική Επιχείρηση εξελίσσεται στο «παιδί για όλες τις δουλειές» του Δήμου Βριλησσίων, το ευέλικτο εργαλείο για γρήγορες προσλήψεις, έμμεσες αναθέσεις έργων, αλλά και για τη διεκπεραίωση οποιασδήποτε έκτακτης εργασίας, που «κάπου» συγκυριακά, αποφασίζεται. (Είναι ενδεικτικό ότι πληθώρα υπαλλήλων προσλαμβάνονται και μισθοδοτούνται από την ΔΕΑΒ ως χαμηλού κόστους εργαζόμενοι, αλλά απασχολούνται σε άλλες δομές του Δήμου).
Τελικά, οι αποφάσεις στη δημοτική επιχείρηση δεν λαμβάνονται επί της ουσίας στα διοικητικά της συμβούλια.
Ακόμη και η καθημερινή διαχείριση καθορίζεται από έξωθεν συγκυριακές παρεμβάσεις.
Το σημαντικότερο όμως τελικά είναι, πως όλα αυτά διενεργούνται και χωρίς την τήρηση των νομιμοποιητικών προσχημάτων και διαδικασιών.
Και ενώ αυτή είναι σήμερα η εικόνα, η ΔΕΑΒ βρίσκεται σε φάση μετεξέλιξής της, συναρτώμενης μάλιστα, από τα αποτελέσματα της μελέτης βιωσιμότητας, που ως προαπαιτούμενο, έχει διενεργηθεί.
Αν και αυτή η μελέτη έχει ολοκληρωθεί πριν από ένα χρόνο, γεγονός που την καθιστά και ανεπίκαιρη, (ούτε οι νέες διατάξεις, ούτε τα δάνεια περιλαμβάνονται σ’ αυτήν) και παρά τις συνεχείς προτροπές μας -ή και εξαιτίας αυτών, το ζήτημα θα συζητηθεί τελικά στο Δ.Σ. της ΔΕΑΒ στα μέσα Οκτώβρη, δηλαδή δύο μήνες πριν εκπνεύσει η εκ του νόμου προθεσμία, ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει ακόμα συζητηθεί!
Η ίδια η μελέτη, που μας παραδόθηκε ύστερα από επίμονες εκκλήσεις προς τη διοίκηση, (γι’ αυτό και εξακολουθεί να αγνοείται σχεδόν από όλους τους δημοτικούς συμβούλους), καθίσταται έτσι προσχηματική ανεξάρτητα και από το περιεχόμενό της, αφού η διοίκηση συμπεριφέρεται, προγραμματίζει και δρα, σαν να έχει ήδη εγκριθεί η επιλογή της, δηλαδή η μετατροπή της ΔΕΑΒ σε Κοινωφελή Εταιρεία!
Είναι συνεπώς προφανές για τη δημοτική πλειοψηφία, ότι όχι μόνον θεωρείται περιττή κάθε συζήτηση για το μέλλον της δημοτικής επιχείρησης, αλλά και ότι μπορούν όλα να υποβαθμίζονται, αν πρόκειται να διευκολύνονται οι προαποφασισμένες επιλογές της.
Μήπως όμως, άραγε αυτό συμβαίνει, επειδή η θέση της διοίκησης περί μετατροπής της ΔΕΑΒ σε Κοινωφελή Επιχείρηση (μαζί και της ζημιογόνου Πολιτιστικής Εταιρείας-φάντασμα), είναι η μόνη δυνατότητα;
Όσοι επιπόλαια υποστηρίζουν αυτή την άποψη, οφείλουν πειστικά να εξηγήσουν και να προβάλουν τους πραγματικούς λόγους της επιλογής τους, αντί απλώς να υπεκφεύγουν από το πρόβλημα.
Διότι, οποιοσδήποτε καταλαβαίνει, (ακόμη κι αν είναι υποστηρικτής των πιο φιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών), ότι καμία νέα εταιρεία δεν μπορεί να έχει ευοίωνο μέλλον επιβαρυμένη με τα χρέη της προκατόχου της, με συμβούλιο «για το θεαθήναι», με εργαζόμενους κακοπληρωμένους συμβασιούχους, ανασφαλείς και χωρίς επαγγελματικές προοπτικές.
Οποιοσδήποτε επίσης καταλαβαίνει, ότι τα κοινωνικά προγράμματα δεν αρκούν για να συντηρήσουν το αντικείμενο της νέας Κοινωφελούς εταιρείας, καθώς η χρηματοδότησή τους ούτε συνεπής είναι, ούτε επ’ αόριστον εξασφαλισμένη, με αποτέλεσμα, οι μεν εργαζόμενοι, να κινδυνεύσουν να βρεθούν «στο δρόμο» (καθώς δεν θα ισχύουν πλέον γι’ αυτούς οι ευνοϊκές ρυθμίσεις περί απορρόφησής τους στους Δήμους), τα δε κοινωνικά προγράμματα να καταρρεύσουν.
Οποιοσδήποτε τέλος κατανοεί, ότι μια κοινωφελής επιχείρηση θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί χρήσιμη, αν τουλάχιστον εξυπηρετούσε διαπιστωμένες ανάγκες που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν μέσω των υπαρχουσών υποδομών του Δήμου Βριλησσίων.
Όμως στην περίπτωσή μας, αφενός τέτοιες ανάγκες δεν έχουν διερευνηθεί ή προσδιοριστεί, αφετέρου, τα κοινωνικά προγράμματα αποτελούν υπηρεσίες που σε κάθε περίπτωση οφείλει να διαχειρίζεται και να προσφέρει στους δημότες ο ίδιος ο Δήμος, αφού αποτελούν την ουσία της αποστολής του και δεν αφορούν στο αντικείμενο οποιασδήποτε μορφής δημοτικής επιχείρησης.
Η δημοτική πλειοψηφία, αντί να διαιωνίζει λοιπόν άκριτα τη σημερινή κατάσταση, θα μπορούσε να αναζητήσει και άλλες πιθανές επιλογές.
Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να έχει προβλέψει στον Εσωτερικό Οργανισμό του Δήμου Βριλησσίων την ίδρυση μιας πραγματικής κεντρικής Κοινωνικής Υπηρεσίας, όπου θα εντάσσονται, θα εξασφαλίζονται και θα εξελίσσονται τα κοινωνικά προγράμματα, (γι’ αυτό και είναι απαραίτητοι οι εργαζόμενοι σε αυτά), αξιοποιώντας κάθε χρηματοδότηση, αλλά και εξασφαλίζοντας επιπλέον πόρους.
Θα μπορούσε επίσης να πιέζει για πολιτικές λύσεις που άρουν τους όποιους περιορισμούς, αντί απλώς και μόνον να επιδιώκει να μεταφερθούν αδιατάραχτα τα χρέη της υπάρχουσας επιχείρησης (και ο αριθμός φορολογικού της μητρώου) στη νέα κοινωφελή εταιρεία.
Με τα σημερινά δεδομένα έχουμε πεισθεί, ότι η δημοτική επιχείρηση θα έπρεπε να εκκαθαριστεί και να μεταφερθεί το προσωπικό της στον Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα. Θα τεθεί λοιπόν η θέση μας αυτή στην κρίση των πολιτών, καθώς έως σήμερα ο διάλογος τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στο Δ.Σ. της ΔΕΑΒ, δεν έχει καν ξεκινήσει!
Η «Δράση για μια άλλη πόλη», με απόφαση της συνέλευσής της, δεν επιθυμεί συνεπώς πλέον δια των εκπροσώπων της, να συμπράττει, σε μια κρίσιμη για την ΔΕΑΒ φάση, στην υποβάθμιση των θεσμικών διαδικασιών, ούτε να νομιμοποιεί αποφάσεις που συζητούνται προσχηματικά ή και καθόλου.
Αποσύρουμε την εκπροσώπησή μας από τη θέση του μέλους στο ΔΣ της ΔΕΑΒ, διαφωνώντας με τον τρόπο λειτουργίας και τις πολιτικές συμπεριφορές που αναπαράγονται στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων και διοίκησης.
Θεωρούμε ότι τα κοινωνικά προγράμματα πρέπει να διέπονται από μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και σταθερότητα, ενταγμένα στις υπηρεσίες και στα Ν.Π. του Δήμου και όχι σε χρεοκοπημένα σχήματα αμφίβολης βιωσιμότητας.
Αποσύρουμε την εκπροσώπησή μας γιατί η σημερινή διοίκηση κωφεύει στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που επί χρόνια υπηρέτησαν τους πολίτες των Βριλησσίων, και δεν αξιοποιεί τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του Νέου Κώδικα γι’ αυτούς.
Αποσύρουμε την εκπροσώπησή μας γιατί δεν επιθυμούμε να αποτελούμε μέρος της αναξιοπιστίας που τελικά παράγει ο σημερινός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων, ούτε θεωρούμε πλέον ότι αυτό μπορεί να γίνεται αδιαμαρτύρητα ανεκτό.
------------------------------------------
Με αίτημα την ένταξή τους στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου
ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΑΒ
Οι εργαζόμενοι στα κοινωνικά προγράμματα της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Βριλησσίων κήρυξαν απεργία αύριο Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008 με αίτημα την ένταξή τους στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου.
Η σημερινή πρωτοφανής και μοναδική στα χρονικά αυτή απόφαση των εργαζομένων υπογραμμίζει την τεράστια σοβαρότητα και οξύτητα των προβλημάτων της Δημοτικής μας Επιχείρησης.
Αναδεικνύει ακόμα την τραγική θέση στην οποία οδήγησε την ΔΕΑΒ η απίστευτη, απαράδεκτη και κακή πολιτική της διοίκησης του Δήμου Βριλησσίων η οποία στην ουσία ασκεί ανεπιτυχώς την διοίκηση της ΔΕΑΒ.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση οδήγησε τον δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής του δημοτικού συνδυασού ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ Γιάννη Τσούτσια και το αναπληρωματικό μέλος Μιχάλη Βεροιόπουλο να παραιτηθούν από το ΔΣ της ΔΕΑΒ.