Η πολιτική επικαιρότητα της ημέρας.

Οι σημαντικότερες τελευταίες ανακοινώσεις των κομμάτων.

Με αφορμή την έκδοση των αποτελεσμάτων των εφετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων για την πρόσβαση των αποφοίτων του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ συγχαίρει κάθε υποψήφιο και υποψήφια που αντιμετώπισε με επιτυχία αυτή τη δύσκολη και σημαντική μάχη.
Σε όσους και όσες δεν πέτυχαν τους στόχους τους σε αυτή τη φάση, τους διαβεβαιώνουμε ότι η ζωή δεν τελειώνει εδώ, θα έχουν και άλλες ευκαιρίες στη ζωή τους.
Ιδιαίτερη αναφορά θα θέλαμε να κάνουμε στους απόφοιτους των Επαγγελματικών Λυκείων που για πρώτη φορά εισάγονται σε Πανεπιστήμια, ως αποτέλεσμα της δικής τους προσπάθειας αλλά και της πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που διεύρυνε τις μορφωτικές και επαγγελματικές διεξόδους τους.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτές οι εξετάσεις είναι μια δοκιμασία με τεράστιο ψυχολογικό και δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Γι’ αυτό το λόγο στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής ανασυγκρότησης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει  ένα Δημόσιο, Δωρεάν και ποιοτικά αναβαθμισμένο Δημοκρατικό σχολείο για όλους και όλες, χωρίς καμιά διάκριση. Μέσα σε αυτό, προσβλέπουμε στην αναβάθμιση και ενίσχυση του μορφωτικού ρόλου του Λυκείου, ώστε να αποκτήσει, όσο είναι εφικτό, την αυτοτέλειά του και το απολυτήριο να ανακτήσει το κύρος του, ώστε αυτό με τη σειρά του να οδηγήσει μελλοντικά στο στόχο της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού για το επτάμηνο του 2017, διαψεύδει τους μύθους, που έχτιζε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, για δήθεν πλεονάσματα στον ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, ο ΕΦΚΑ θα έπρεπε σε συνθήκες αναλογικής ισορροπίας να απορροφήσει μέχρι και τον Ιούλιο του 2017, ποσό 5,19 δις ευρώ.

Τελικά όμως, απορρόφησε 5,6 δις ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Δηλαδή 410.000.000 ευρώ περισσότερα!

Και να σκεφτεί κανείς, ότι έχουν “παγώσει” την απονομή συντάξεων σε πάνω από 300.000 δικαιούχους συνολικού ύψους 3 δις ευρώ.

Η εικόνα αυτή επιδεινώνεται, αν πάρουμε υπόψη μας ότι έχουν μειώσει τις νέες συντάξεις με το “νόμο Κατρούγκαλου” κατά 40%.

Τελικά, τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ “χάθηκαν στον δρόμο” από το Υπουργείο Εργασίας προς το Υπουργείο Οικονομικών».              
Αποσπάσματα από την παρέμβαση του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.
Τι εξυπηρετεί αυτή η ένταση και η πολιτική κόντρα με αφορμή το συνέδριο στην Εσθονία
Σαφώς υπάρχουν προθέσεις, διαφορετικές σκοπιμότητες γύρω απ' αυτό τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε, ενός χυδαίου αντικομμουνισμού, δυσφήμισης του σοσιαλισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα και αυτός ο αντικομμουνισμός, αυτή η δυσφήμιση έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ.
Απ' την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αυτή η υποκριτική στάση - γιατί θυμίζουμε ότι πέρσι σε αντίστοιχη εκδήλωση στη Σλοβακία εκπροσωπήθηκε η ελληνική κυβέρνηση - θέλει να ξεπλύνει μια άγρια αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση. Αυτή έχει βγάλει στα κάγκελα τον κόσμο και όχι ο Στάλιν και οι σταλινολογίες των διαφόρων, που έχουν βγει στα παράθυρα και έχουν ξεσαλώσει αυτές τις ημέρες. Η πολιτική που υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση έχει και την ψήφο της ΝΔ. Θυμίζουμε αυτό που έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, ότι «το κράτος έχει συνέχεια», «τα μέτρα αυτά θα υλοποιηθούν», δεν είναι δικά μας λόγια είναι δικά τους. Άρα υλοποιούν ένα σκληρό πακέτο για να διαχειριστούν την κρίση ενός συστήματος, που έχει όνομα και είναι ο καπιταλισμός και τους βολεύει: απ' τη μια η κυβέρνηση να ξεπλένει τις αμαρτίες της με τέτοιες αριστερές βούτες και από την άλλη υπάρχει ένα ολόκληρο «γκρουπ» αντικομμουνιστών, οι οποίοι νομίζουν ότι μπορεί ν' αλλάξουν ένα πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα, το οποίο δεν ευνοεί αυτή τη χυδαιότητα κι αυτή την αντισοσιαλιστική εκστρατεία.
Στην πράξη, ο κ. Κοντονής θα έπρεπε να πάει και να εκθέσει τις απόψεις του σ' αυτό το συνέδριο;
Όχι μόνο δεν θα έπρεπε να πάει η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θα έπρεπε να είχε πάει και πέρσι, αλλά είναι απαράδεκτη η δικαιολόγηση της απουσίας της. Όταν λέει ότι αυτές οι εκδηλώσεις χαλάνε ή αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της ΕΕ, ψεύδεται και ψεύδεται ασυστόλως. Γιατί είναι στη φυσιογνωμία της ΕΕ η εξίσωση του κομμουνισμού με το ναζισμό, η λογική των «άκρων», η ισοπέδωση ότι θυμίζει στην Ευρώπη σοσιαλισμό, τον οποίο τον γνώρισαν οι λαοί της, έχει τη σφραγίδα της ΕΕ. Θυμίζουμε ψηφίσματα που δεν ψηφίστηκαν από ελληνικά κόμματα του ευρωκοινοβουλίου, θυμίζουμε την απόφαση να μετατρέψουν την 9η Μάη, την ημέρα που συνετρίβη ο ναζισμός στην καρδιά του, από τον Κόκκινο Στρατό, σε ημέρα της Ευρώπης των λαών. Θυμίζουμε ότι σε μια σειρά χώρες της ΕΕ της «δημοκρατίας» και της «ελευθερίας» είναι απαγορευμένα τα Κομμουνιστικά Κόμματα, ενώ στην περίφημη Εσθονία του 1,3 εκατ. κατοίκων, με μεγάλο κομμάτι καθαρά ναζιστών σ' αυτή τη χώρα, γιατί αυτή η χώρα είχε τα Waffen SS, στελέχωσε τα SS, τα οποία έπνιξαν στο αίμα χιλιάδες λαού, δε δίνουν πολιτικά δικαιώματα σε 400 χιλιάδες Ρωσόφωνους.
Αυτές οι «αριστερές βούτες», όπως είπατε, από την πλευρά του κ. Κοντονή, αλλά και από άλλα στελέχη, μήπως θέλουν να αντλήσουν ψηφοφόρους από τη δική σας δεξαμενή;
Σε κρίσιμες στιγμές, που κάθε πολιτική δύναμη διαλέγει με ποιους θα πάει και ποιους θ' αφήσει, το ΚΚΕ έκανε την επιλογή του. Μιλάω για το 2012 όταν είπε καθαρά στον ελληνικό λαό ότι αυτό που έρχεται, αυτό που φαίνεται αριστερό, αυτό που λέει αυτά τα μεγάλα λόγια, δεν είναι έτσι. Γιατί αν θες να συγκρουστείς θα συγκρουστείς με την ΕΕ, με τον καπιταλισμό, με αυτή την οικονομία που την κρίση της πληρώνει τόσο άγρια ο λαός μας τα τελευταία 9 χρόνια.
Σας ρωτήσαμε μήπως οι δικοί σας άνθρωποι ακούν με πολύ ανοιχτό τρόπο πλέον αυτά που τους λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Εγώ θα έλεγα ότι θέλει να ανακόψει, να δυσκολέψει την επικοινωνία ενός κόσμου, ο οποίος έχει μια ριζοσπαστική σκέψη και διάθεση, που βλέπει ότι το ΚΚΕ είχε δίκιο, που βλέπει ότι αυτή η πορεία των 4 σχεδόν χρόνων - ως αξιωματική αντιπολίτευση και κυβέρνηση - απέδειξε ότι τα μεγάλα λόγια, η προσπάθεια που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ να χαϊδέψει αυτιά, δε φέρνουν αποτέλεσμα.
Κύριε Σοφιανέ μήπως και το ΚΚΕ πέφτει στην παγίδα που πέφτει και η ΝΔ, να μπαίνει σ' αυτό το διάλογο και να χάνει την πραγματική ουσία των προβλημάτων;
Όχι, σε καμία περίπτωση. Εμείς απαντάμε σε μια προσπάθεια ξαναγραψίματος της ιστορίας και δεν είναι καινούργια. Εμείς απαντάμε σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί ένας χυδαίος αντικομμουνισμός και αντισοσιαλισμός σ' ένα λαό ο οποίος έχει δικά του βιώματα, ιστορικές ρίζες και δεσμούς. Είναι αυτό που πολύ εύστοχα ο κ. Παπαχελάς σ' ένα άρθρο του είπε ότι η προσπάθεια του χυδαίου αντικομμουνισμού δεν περνάει στην Ελλάδα, υπάρχει και μια ιδιόμορφη πολιτική κουλτούρα και ένα ισχυρό ΚΚΕ θα συμπλήρωνα εγώ. Το θέμα μας όμως είναι ότι πρέπει να απαντηθεί ο αντικομμουνισμός, όμως δεν μπορεί να απαντηθεί στα πλαίσια μιας προσπάθειας να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ διαχωριστικές γραμμές οι οποίες είναι θολές, οι οποίες είναι απατηλές. Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΝΔ ψήφισαν μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκη σηκώνουν κουρνιαχτό και ταυτόχρονα στη ΔΕΘ θα παρουσιάσουν νέες απαιτήσεις, θα δώσουν νέα προνόμια στο ελληνικό κεφάλαιο και στους εταίρους τους, είναι κοινοί οι εταίροι τους.
Δεν τα πιστεύουν δηλαδή αυτά που λένε. Γι' αυτήν την ιστορία με την Εσθονία, την καταδίκη και το συνέδριο, δεν το πιστεύουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;
Ψυχανάλυση εμείς δε θα κάνουμε, αλλά όταν προσπαθείς να δικαιολογήσεις τη στάση σου με το επιχείρημα ότι αυτές οι εκδηλώσεις αντιστρέφουν την πολιτική, την ιδεολογία  και τις αρχές της ΕΕ, αυτό είναι απάτη. Καλύπτεις το χυδαίο αντικομμουνισμό που έχει τη σφραγίδα της ΕΕ.
Ποια είναι τα ζητήματα που πρέπει να αφορούν αυτό το διάστημα την κοινωνία και αποπροσανατολίζεται.
Αυτή τη στιγμή αξιοποιήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, έφερε μεγάλο κακό χτυπώντας το ηθικό, χτυπώντας τη διάθεση ριζοσπαστισμού που είχε ένας κόσμος και βλέπουμε ότι υπάρχει μια απογοήτευση, μια μοιρολατρία, ένας εγκλωβισμός, λένε «δεν αλλάζουν τα πράγματα», «είδαμε κι αυτούς» κ.α. Μόνο που αυτό που είδαν μ' αυτούς ήταν μια άλλη εκδοχή του ίδιου έργου. Το ίδιο έργο παίχτηκε, το πώς δηλαδή θα διαχειριστούμε τα συνεχόμενα μνημόνια για να μπορέσει αυτό το σύστημα που βρίσκεται σε κρίση να την ξεπεράσει, φορτώνοντας ασήκωτα βάρη στην πλάτη ενός κόσμου, που δεν αντέχει. Να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους, να ζήσει με τους μισθούς πείνας.
Περιμένουν όλοι αυτοί όμως να είστε μπροστάρηδες κ. Σοφιανέ και ίσως να περιμένουν να είστε πιο δραστήριοι.
Είμαστε, και όχι μόνο την περίοδο του καλοκαιριού, και είμαστε όχι μόνο εμείς ως κομμουνιστές, αλλά δουλεύοντας μέσα στα συνδικάτα, μέσα στα σωματεία, μέσα στους φορείς μαζί με έναν κόσμο, ο οποίος πλήττεται και δεν πρέπει να την πατήσει να πολωθεί σ' ένα πλαστό δίπολο και να τον εγκλωβίσουν στα λιγότερα, στο μικρότερο κακό, εκεί πάνε να εγκλωβίσουν τον κόσμο. Ο κόσμος να δει το καλό, αυτό που μπορεί να γίνει στην Ελλάδα.
Αυτή είναι ακριβώς και η περίοδος που κάποιος θα περίμενε ότι αντί ο κόσμος να έχει παραιτηθεί και να έχει περάσει σε μια κατάσταση να λέει «τι θα γίνει κι αν βγω μπροστά, τι θα γίνει κι αν διεκδικήσω», τώρα σας θέλει πιο πολύ κοντά του.
Εδώ είμαστε εμείς και θα είμαστε ακόμη πιο αποφασισμένοι, με μια πολιτική και θέση η οποία μπορεί να απεγκλωβίσει, μπορεί να εμπνεύσει, γιατί αν θέλουμε να κάνουμε την αντιπαράθεση γυρνώντας στη συζήτηση των ημερών, το θέμα δεν είναι κομμουνισμός - ναζισμός, είναι κομμουνισμός - καπιταλισμός. Γι' αυτούς που θέλουν να κάνουν συγκρίσεις, η σύγκριση είναι κοινωνικών - οικονομικών συστημάτων, είναι σοσιαλισμός - κομμουνισμός και καπιταλισμός. Γιατί και με τους ναζί στη Γερμανία και με τους δικτάτορες στην Ελλάδα δεν είχαν φύγει οι καπιταλιστές απ' τη μέση, αυτοί έκαναν κουμάντο. Αν θέλουμε λοιπόν να συγκρίνουμε κοινωνικά και οικονομικά συστήματα αυτό θα συγκρίνουμε. Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα, αυτό που τρώμε στο πιάτο στην Ελλάδα, είναι καπιταλισμός που και στην κρίση του, αλλά και στη λεγόμενη ανάπτυξη, για την οποία διαγκωνίζονται Τσίπρας και Μητσοτάκης είναι δοσμένα τα μέτρα, είναι δοσμένοι οι μισθοί, είναι δοσμένη η αφαίρεση, είναι δοσμένο το πακέτο. 

 
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης σχετικά με τις καθημερινές κατασχέσεις που γίνονται για να κλείσει η «τρύπα» του χρέους, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δείχνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο τη ζημιά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην πραγματική οικονομία.
Ένας στους τρεις φορολογούμενους δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, προκαλώντας νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η μαύρη τρύπα του ιδιωτικού χρέους μεγαλώνει. Και η απάντηση της κυβερνητικής πολιτικής είναι οι κατασχέσεις.
Από το «δεν πληρώνω δεν πληρώνω» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, στις 900 κατασχέσεις λογαριασμών την ημέρα και την διεύρυνση των ανισοτήτων μια καρέκλα δρόμος.
Το Ποτάμι συζητά μόνο για έναν νέο ενιαίο φορέα.
«Μιλάμε για τη δημιουργία ενός νέου φορέα. Εξάλλου έχουμε τονίσει κατηγορηματικά εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι το Ποτάμι δεν το ενδιαφέρει να γίνει τμήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης»
Αυτό τόνισε σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Παραπολιτικά FM" και στον Ανδρέα Παπαδόπουλο ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας.
«Αυτή η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Μιλάμε για έναν νέο φορέα στον οποίο μπορούν να στοιχηθούν όλες αυτές οι νέες δυνάμεις που αποτελούν τον χώρο του προοδευτικού κέντρου και της κεντροαριστεράς» συμπλήρωσε ο Δημήτρης Τσιόδρας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού συνέχισε την τοποθέτησή του λέγοντας πως «Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να είναι πραγματικά ανοιχτές οι διαδικασίες και να συγκινήσουν την κοινωνία που αυτή τη στιγμή δεν εκφράζεται». Τόνισε επίσης πως θα πρέπει οι υποψήφιοι σ΄ αυτή την προεκλογική μάχη να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις και με βάση αυτές να ζητήσουν την ψήφο των πολιτών μέσα από μια διαδικασία που είναι ανοιχτή».
ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗ
 «Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τη Ζωή Λάσκαρη, μια γυναίκα σύμβολο η οποία ξεχώρισε στον καλλιτεχνικό χώρο, για το ταλέντο, το δυναμισμό και την αισιοδοξία που εξέπεμπε. Με σημαντικότατη παρουσία στον ελληνικό κινηματογράφο και στο θέατρο υπήρξε από τις πιο αγαπητές ηθοποιούς στη χώρα μας. Μέσα από τις ταινίες της θα τη θυμόμαστε όλοι και θα τη γνωρίσουν και οι επόμενες γενιές.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της».
Η χώρα μας δεν μπορεί να αντέξει για 8η χρονιά κόψιμο μισθών και συντάξεων. Κανένας δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι θα βγούμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.
Στα νούμερα... ευημερούμε, όμως στην πραγματικότητα οι πολίτες δυστυχούν. Η οικονομία θα ανασάνει μόνο μέσα  από επενδύσεις, όμως με τέτοια ασάφεια στο πολιτικό σκηνικό, με υψηλή φορολογία, με τα μπρος-πίσω της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις προκοπή δεν κάνουμε.
Και η ΝΔ που τάζει για να κερδίσει την εξουσία δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Χρειάζεται εδώ και τώρα μια ισχυρή κυβέρνηση με τη συμμετοχή της ΝΔ, για ορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε η χώρα να ορθοποδήσει, να έρθουν επενδύσεις και να μπούμε σε μια οικονομική κανονικότητα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο