Φωτιές στα δάση, φωτιές και στα ...μπατζάκια μας!
Του Γιάννη Τσίχλα (αναδημοσίευση από τη σελίδα της Δράσης).
Το ελληνικό κράτος εκ κατασκευής είναι ανήμπορο να συστηματοποιήσει τις υπηρεσίες του. Τα βασικά συστήματα του ...συστήματος πάσχουν. Παιδεία, Υγεία, Ο.Τ.Α., Δημόσια Διοίκηση, Δικαστικό, Ασφαλιστικό, Συνταξιοδοτικό, Συνταγματικό, Νομοθετικό, Τραπεζιτικό, Κοινοβουλευτικό, Πολεοδομικό κ.α. τραμπαλίζονται συνεχώς μεταξύ ειδικών πειραματισμών και γενικών δοκιμών. Δίπλα από το κράτος λειτουργεί μονίμως το παρακράτος, από την οικονομία η παραοικονομία, από την παιδεία η παραπαιδεία, από το δικαστικό το παραδικαστικό κ.ο.κ. Εξαιρετικά δύσκολο ένα από τα συστήματα να αποδείξει αρκούντως ότι έχει Σκοπό, στο πλαίσιο ενός άσκοπου ενιαίου συστήματος.
Όταν τα βασικά συστήματα είναι άσκοπα είναι δύσκολο να λειτουργούν τα υποσυστήματα. Για παράδειγμα: Στην Παιδεία όσες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών κι αν γίνουν, όσο ελεύθερη γίνει η πρόσβαση στα ΑΕΙ, όσο και αν υποτίθεται καταργηθούν τα φροντιστήρια, η Παιδεία θα πάσχει χωρίς παραγωγική ανάπτυξη. Οι ΔOΥ, όσους φόρους και αν μαζέψουν θα λογίζονται ως κλοπή αφού δεν είναι ανταποδοτικοί, ενισχύοντας το κίνημα «Όλα μαύρα». Ότι μειώσεις ή μαγειρέματα γίνονται στις συντάξεις, δεν αποτρέπουν την τάση κατάργησής τους με αυξανόμενη την ανασφάλιστη εργασία και την ανεργία.
Και για τις φωτιές,
...όσα αεροπλάνα και πυροσβεστικά, όσους πυροσβέστες και αν προσλάβουν, δεν μπορεί να σωθεί ο τόπος χωρίς «Πολιτική Γης». Μεγάλη φασαρία σηκώνουν τα ΜΜΕ η κυβέρνηση και τα κόμματα, με αφορμή τις φωτιές στα δάση. Μάλλον ευκαιρία βρίσκουν για να συγκαλύπτουν το άσκοπο σύστημα που καλοταΐζει τα δικά τους υποσυστήματα.
1. Πριν περίπου είκοσι πέντε χρόνια ξεκίνησε η διαδικασία του εθνικού κτηματολογίου, με μια «δυνατή» εκκίνηση αφού στα πρώτα δεκαπέντε χρόνια κατάφεραν (!) να κτηματογραφήσουν μόλις το 10% της έκτασης της χώρας. Έλεγαν ότι σε δέκα χρόνια γύρω στο 2000 θα είχε ολοκληρωθεί το εθνικό κτηματολόγιο, όσο υπολόγιζαν για την «επαναλειτουργία του κράτους», (βασικό προεκλογικό σύνθημα του Κ. Καραμανλή που τον έκανε πρωθυπουργό), και για να δουλέψουν τα «υποσυστήματα», δηλαδή τα δορυφορικά, τα περιουσιακά, τα πολεοδομικά, τα γραφειοκρατικά κλπ.
2. Πριν από λίγες δεκαετίες τα δάση κάλυπταν το 32% της Ελλάδας και σήμερα κάτι λιγότερο από το 16%; Σκόπιμη καθυστέρηση της κτηματογράφησης από τους αφανείς μηχανισμούς του βαθέως κράτους, που κανείς πρωθυπουργός, κανείς υπουργός δεν μπορεί να βάλει στο χέρι. Μάλλον μέχρι να ολοκληρωθεί το εθνικό κτηματολόγιο θα μετατραπεί και η υπόλοιπη χώρα σε οικόπεδα. Φλόγες και μετά μπουλντόζες, μπετό και μεζονέτες που φουσκώνουν την φούσκα της δανικής ανάπτυξης. Ξενώνες και στούντιο πάνω στη θάλασσα και στις βουνοκορφές για μια άναρχη τουριστική ανάπτυξη των κρατικών επιδοτήσεων.
3. Δώστε λίγο προσοχή στο παράδειγμα με τις οικοδομές. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 1/4 του συνόλου των οικοδομών που ανεγείρονται κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα δεν έχει άδεια. Με στοιχεία του ΙΟΒΕ στο διάστημα από το1991 έως το 2001, κάθε χρόνο χτίζονταν 93000 νόμιμες και 31000 αυθαίρετες οικοδομές, δηλαδή σε 7 εκατ., οι 1,5 - 1,7 εκατ. είναι αυθαίρετες. Εκ της πολύχρονης πείρας μου χτίζοντας οικοδομές, μπορώ να διαβεβαιώσω πως και στη συντριπτική πλειοψηφία όσων γίνονται με άδεια, γίνονται παραβάσεις και υπερβάσεις, (οι γνωστοί ημιυπαίθριοι που γίνονται κρεβατοκάμαρες, τα υπόγεια και οι πυλωτές που από αποθήκες και γκαράζ γίνονται διαμερίσματα, οι σκεπές που υπερυψώνονται και γίνονται σοφίτες – γκαρσονιέρες). Επίσης μπορώ να επιβεβαιώσω… ενόρκως, ότι με άδεια για επισκευές σε υπάρχουσα οικοδομή χτίζεται νέα πολυτελής βίλα... και πάνω στο κύμα ...και με πισίνα. Βασική μέριμνα του ιδιοκτήτη να τα έχει καλά με τους …γείτονες.
4. Η κυβέρνηση του Γ. Α. Παπανδρέου στην αρχή των μνημονίων, φιλοδοξούσε να μαζέψει χρήματα με μια ρύθμιση περί νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων. Υπολόγισαν ότι υπάρχουν 1,5 εκατομ. κλειστοί παρανόμως ημιυπαίθριοι χώροι στην Ελλάδα. (Χωρίς επίσημη καταγραφή, σίγουρα είναι περισσότεροι). Μόλις 45.000 ιδιοκτήτες εμφανίστηκαν στις αρχές του 2010, μάλλον κατασκευαστές που ευνοούνταν για την πώληση των ακίνητων τους. Η ρύθμιση ίσχυε έως και τον Δεκέμβριο του 2010, με σαφή προειδοποίηση ότι μετά θα άρχιζαν οι έλεγχοι από τις πολεοδομίες. Υπάρχει κανείς σε αυτό το κράτος που να πιστεύει πως θα υπάρξει υπουργός ή δήμαρχος για να δώσει εντολή να γίνουν έλεγχοι και κατεδαφίσεις; Εντούτοις, ας δουλέψει το σύστημα και ας βγω ψεύτης.
Τούτων δοθέντων,
...οι καταδίκες πρωθυπουργών, υπουργών, δημάρχων, κλπ. για τα «φταιξίματα» είναι σχετικά ανούσιες. Πάντα θα υπάρχουν κίνδυνοι όσο δεν κόβονται οι ορέξεις για αυθαίρετη δόμηση και εκ των υστέρων νομιμοποίηση.
Καμία προοδευτική ανάπτυξη δεν προκύπτει όσο το γήινο έδαφος και υπέδαφος υπόκειται στους χρηματιστηριακούς κανόνες. Μέγα ζητούμενο των νέων εποχών που ανατέλλουν, η αποκατάσταση της φυσικής λειτουργικότητας της γης ως ζωτικού τροφοδότη όσων την κατοικούν, την δουλεύουν και την προσκυνούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΧΛΑΣ