Δίκαιη Ανάπτυξη με Προστασία της Εργασίας.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στην μεθοδευμένη προσπάθεια του νεοφιλελευθερισμού για την θεσμική αποδιάρθρωση της εργασίας και την επικράτηση του δικαίου των εργοδοτών προς όφελος τους . Προσπάθεια σύμφυτη με την ιδεολογία της μεγιστοποίησης της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και εις βάρος των εργαζομένων.
Άσκησε κριτική στην αποδοχή του μοντέλου της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις , τονίζοντας τον αγώνα της σημερινής κυβέρνησης να προστατεύει την συλλογική οργάνωση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του συσχετισμού των δυνάμεων και των δεσμεύσεων της συμφωνίας .
Επεσήμανε ότι η αποδιάρθρωση αυτή των εργασιακών δικαιωμάτων όχι μόνο δεν απέτρεψε την κρίση αλλά αντίθετα την επέτεινε.
Στους αγώνες αυτούς μόνο η κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να είναι ο ισχυρός νομιμοποιητικός παράγοντας.
Τελος αναφέρθηκε αναλυτικά στην μεγάλη δραστηριότητα που εχει αναπτύξει σήμερα το ΣΕΠΕ σ αντίθεση με το παρελθόν , προκειμένου να διασφαλίζονται :
Οι προβλεπόμενοι όροι και νόμιμες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων
Η τήρηση του χρόνου εργασίας
Οι νόμιμες παροχές
Η τήρηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την κάλυψη των εργαζομένων ,
Η ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων
Οι όροι κάθε είδους συλλογικών συμβάσεων
Οι ειδικοί όροι και συνθήκες εργασίας των ευπαθών ομάδων εργαζομένων καθώς και ειδικών κατηγοριών εργαζομένων.
Η νομιμότητα απασχόλησης των εργαζομένων των υπηκόων τρίτων χωρών και η ισότητα μεταχείρισης τους από την εργοδοσία.
Η καταπολέμηση της αδήλωτης και ‘’μαύρης ‘’ εργασίας και των παράνομων πρακτικών στην απασχόληση.
Στα πλαίσια αυτά ο ομιλητής έκανε ειδική αναφορά στον μεγάλο αριθμό των ελέγχων σε επιχειρήσεις κάθε είδους , την βεβαίωση εκατοντάδων παρανομιών και παρατυπιών από εργοδότες και την επιβολή μεγάλων προστίμων.
Ενέργειες που για πρώτη φορά γίνονται στην κατεύθυνση προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων , σ αντίθεση με όλες τις προηγούμενες περιόδους της πλήρους ασυδοσίας .
Ο Κωστής Πανταζής αναφέρθηκε συνοπτικά στον αγώνα για τα εργασιακά δικαιώματα και την δίκαιη ανάπτυξη , όχι μόνο ως μέσο εξόδου από τη κρίση και στόχο την κοινωνία δικαιοσύνης που θέλουμε να οικοδομήσουμε αλλά και την αντιπαράθεση για την κατάκτηση τους .
Τοποθετήθηκε για την στρατηγική που μας προσδιορίζει την ανάγκη να λειτουργούμε τόσο εντός όσο και εκτός του κράτους, με νομοθετικές ρυθμίσεις προς όφελος της εργασίας όπως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και με δημιουργία μετωπικών σχημάτων παρέμβασης, όπως οι reworkers και ανάπτυξη πρωτοβάθμιων σωματίων.
Τελος έκανε αναφορά σε ορισμένες δράσεις των reworkers με :
Παρεμβάσεις ενάντια στις κυριακάτικες αργίες, όπου η πιο πρόσφατη ήταν έξω από τα πολυκαταστήματα attica , εφ όσον οι ιδιοκτησία πιέζει για την απελευθέρωση των ωραρίων λειτουργίας.
Παρεμβάσεις έξω από επιχειρήσεις που λειτουργούν με σχέσεις εργασιακής γαλέρας
Στήριξη των εργαζόμενων καθαριστριών στη Eurobank.
Συμμετοχή τη Πρωτομαγιά .
Συμμετοχή στις απεργίες των ΓΣΣΕ & ΑΔΕΔΥ με πανό reworkers .
Συμμετοχή και στήριξη εργαζόμενων μεταναστών που δεν έχουν πάρει τα δεδουλευμένα τους και πολλές φορές έχουν πέσει θύματα τραμπουκισμού ή ακόμα και ξυλοδαρμού από την εργοδοσία , όπως στην περίπτωση εργαζόμενου μετανάστη στο Ηράκλειο.
Ακολούθησαν , πλήθος ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες , προτάσεις και τέλος , μια ουσιαστική γενικευμένη συζήτηση.