Ένας μάλλον δυσάρεστος τοπικός πολιτικός απολογισμός.

Στο λυκόφως του απερχόμενου και στη χαραυγή του καινούριου χρόνου, δεν θα κάνουμε μόνο ευχές. Αλλά και ένα μικρό τοπικό πολιτικό απολογισμό για το 2017. Μέρες που είναι δεν πειράζει ας στεναχωρηθούμε όλοι μαζί. Διότι μας αξίζει.

Και κυρίως στους περισσότερους από εμάς, στους δημότες. 
Αφού στη συντριπτική μας πλειονότητα, και πλην ασφαλώς εξαιρέσεων, δεν ασχολούμαστε με τα κοινά της πόλης μας. Παρά μόνο εάν έχουμε κάποιο προσωπικό θέμα ή πρόβλημα με τον Δήμο.
Πάνω απ' όλα όμως ασχολούμαστε με τις προσωπικές μας υποθέσεις (οικογένεια, εργασία, προβλήματα, κλπ).  Οι ασχολίες μας αυτές, βεβαίως, είναι απολύτως σεβαστές, ιδίως στον καιρό της κρίσης, πλήν όμως δεν δικαιώνουν τον ρόλο μας ως πολιτών - ενεργών δημοτών. 
Δεν συμμετέχουμε, δεν νοιαζόμαστε, δεν αγαπάμε την πόλη μας. 
Ζούμε εδώ σαν τουρίστες. 
Και μετά ξέρουμε, μόνο, να ασκούμε κριτική. Στους άλλους βέβαια..., ποτέ στους εαυτούς μας.
Όλοι το αντιλαμβανόμαστε. Επειδή εμείς αδιαφορούμε παντελώς, κάποιοι "επαγγελματίες πολιτικοί", με την καλή έννοια, "αρπάζουν" την ευκαιρία και ασκούν την εκάστοτε εξουσία.
Με τα γνωστά, εύλογα και συνεπαγόμενα αποτελέσματα: ΠΟΛΛΑ ΧΑΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ...
Ας μεταφερθούμε τώρα στο πεδίο της ασκούμενης πολιτικής της σημερινής διοίκησης:
ενώ κόμιζε πολλές ελπίδες, δεν τις δικαίωσε μέχρι στιγμής. 
Συμβιβάστηκε με τα δημοτικά κατεστημένα και λειτουργίες των προηγούμενων αποτυχημένων συντηρητικών διοικήσεων, ώστε, εν πολλοίς, να μην ξεχωρίζουν οι ουσιαστικές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές της από τις πολυετείς διοικήσεις των δημοτικών αρχών της συντηρητικής παράταξης.
Απέτυχε παταγωδώς να καταστήσει τους δημότες ενεργούς στο δημοτικό γίγνεσθαι. Ουδεμία κοινωνική συμμετοχή, διακρίναμε στην άσκηση της τοπικής εξουσίας. Οι διαβουλεύσεις που επιχειρήθηκαν δεν έλαβαν ουσιαστικό χαρακτήρα. Ο πολίτης κανένα κίνητρο δεν βρήκε για να ανταποκριθεί στις δημοτικές εξελίξεις.
Η πολιτική της διοίκησης δεν διαπνέεται από συλλογικότητα. Δεν διαχέεται σε συλλογικότητες  στην κοινωνική βάση της πόλης. Δεν ενεργοποιεί συλλογικότητες. Μόνον το "φαίνεσθαι" δείχνει να την αφορά. Οι δημόσιες σχέσεις. Τα προσωπικά "γκέλ". Το προσωπικό ίματζ. 
Ο δημαρχοκεντρικός και προσωποπαγής χαρακτήρας της ασκούμενης πολιτικής δεν συνάδει με τις προοπτικές μιας τοπικής προοδευτικής δημοτικής αρχής. Αντίθετα, ποτέ δεν επιχειρήθηκε η άμβλυνση του μοντέλου "της ενός ανδρός αρχής" που μάλλον, είναι γλυκιά για την εκάστοτε εξουσία. Και η καρέκλα είναι γλυκιά. Και η εξουσία "τούρτα"! Δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ και απολύτως συνειδητά η διάχυση των δημαρχοκεντρικών εξουσιών στην κοινωνία.
Ωστόσο, η απόκτηση της εξουσίας θα όφειλε να λειτουργεί υπέρ του λαού και όχι υπέρ των εκάστε νομέων της. Όχι με λόγια, αλλά με αποτελέσματα που αποδεικνύονται στην πράξη. 
Η διοίκηση εφέτος εκτέθηκε πολιτικά με άστοχες εγκρίσεις αγοράς παλαιού ακινήτου. Σφυροκο-πήθηκε και δικαίως από το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης.
Δεν συμφωνούμε με τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που προβλέπει η μελέτη απλώς διότι παρέχει τάχα "όραμα" στην τοπική εξουσία και ενδεχομένως "πεδίο" άσκησης πολιτικής επί σειρά ετών. Ούτε το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο, ειδικά στην εποχή της κρίσης, ούτε έχουμε ανάγκη από τόσο μεγάλες παρεμβάσεις, ούτε από τέτοια κόστη.
Προσωπικά, θεωρούμε ότι και η ηπιοποίηση πλατειών και οδών δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα. 
Επίσης, να σημειώσουμε ότι στον τομέα της καθαριότητας ουδεμία υπογειοποίηση κάδων απορριμάτων έλαβε χώρα, αν και η διαχείριση επιτελείται συστηματικά. 
Ωστόσο, ας κλείσουμε με τα μεγάλα θετικά επιτεύγματά της δημοιτικής αρχής. 
Την απόκτηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΟΤ 365 στις οδούς Κισσάβου, Μητροπούλου και Καλιανίου, επιφάνειας 10 στρεμμάτων.
Την απόφαση για την απόκτηση εντός του 2018 της έκτασης του Ο.Τ. 61 πρώην τένις κλαμπ, επιφάνειας 8,5 στρεμμάτων προς 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Ωστόσο, ας γνωρίζουν οι διοικούντες ότι πρέπει κάποτε να απαντήσουν και στο ερώτημα τις θα τις κάνουν επιτέλους στη συνέχεια αυτές τις εγκαταστάσεις που αποκτήθηκαν και θα αποκτηθούν. Ποιό είναι π.χ. το σχέδιο για το ΟΤ 365; Για το ΟΤ 61;
Επιπροσθέτως, τα εκτελούμενα έργα μέσω της Περιφέρειας είναι σημαντικά και σωστά υλοποι-ούνται. 
Τέλος, καλά λόγια έχουμε υποχρέωση να πούμε στο Δήμαρχο για την εν γένει πολιτική διαχείρισης της καθημερινότητας στην πόλη (καθαριότητα, υπηρεσίες, ύδρευση κλπ).
Ας δούμε όμως και την παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Νέα Πνοή έχει ένα σοβαρό αντικειμενικό πρόβλημα. Έχει επικεφαλής στην παρούσα φάση που όμως δεν γνωρίζει αν θα είναι και μέλλων υποψήφιός της. Χωρίς παρεξήγηση, είναι μία πραγματικότητα.
Περαιτέρω, χρησιμοποιώντας πάντα πολιτικούς όρους, η αντιπολιτευτική παρουσία εξαντλήθηκε στην παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο και σε ορισμένα άρθρα και σχόλια. Και βέβαια και με παρουσία σε δημόσιες εκδηλώσεις. Αρκούν όμως αυτά για μια ολοκληρωμένη αντιπαράθεση; Εύλογη είναι η απάντηση... 
Ο τ. Δήμαρχος, καλώς ή κακώς, έχει χρεωθεί με την δεινή ήττα της τελευταίας δημοτικής εκλογικής αναμέτρησης. Περαιτέρω, και με τα πολλά χρόνια άσκησης δημαρχιακών και δημοτικών καθηκόντων. Τούτα δεν συνιστούν προνομιακά πεδία άσκησης αντιπολίτευσης ή και μιας νέας υποψηφιότητας. 
Δεν είναι πολύ φυσιολογικό να φυσήξει "αέρας ανανέωσης" και στην Νέα Πνοή;
Επίσης, υπάρχουν, όπως είναι εύλογο, πολλές θεμιτές πολιτικές φιλοδοξίες, στελεχών, ενόψει των μελλούμενων εξελίξεων.
Η Νέα Πνοή στο έτος που φεύγει εξέφρασε "διαχειριστικού τύπου" διαφωνίες, προξένησε αντιπαραθέσεις εντυπώσεων περισσότερο παρά ουσίας με την διοίκηση.
Στην πραγματικότητα δεν προτείνει ένα ουσιαστικά άλλο μοντέλλο διοίκησης και πολιτικής, παρά μια άλλου τύπου διαχείριση της νομής της εξουσίας.
Η Δράση συνεχίζει να επιτελεί καθαρά αντιπολιτευτική λειτουργία όπως αυτοδήλωσε πρόσφατα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται μόνο αυτό αλλά μία ευρύτερη εποικοδομητική δημοτική λειτουργία κατά τη γνώμη μας. Δεν μπορείς να λες "όχι σε όλα" διότι υπάρχουν και τα θετικά. Όπως η έγκριση της απόφασης για την αγορά του τένις κλαμπ. Ούτε είναι καλό να γίνεται "εργαλείο" να "χτυπηθεί" ο Δήμαρχος από "κύκλους" έξω από το αξιακό πλαίσιο της παράταξης. Όπως δεν είναι σωστό να νομίζουν ότι σε όλα πάντα έχουν δίκιο. Περαιτέρω, ερώτημα εάν εμπνέει νέα πολιτικά ακροατήρια.
Ωστόσο, η Δράση επιτελεί πρωτογενώς ουσιαστική πολιτική παρουσία. Καθημερινά και με εξαιρετικό τρόπο. Μελετούν πολύ, συζητούν αρκετά και καταθέτουν ουσιαστικές προτάσεις. Αποκαλύπτουν συχνά τα τεκταινόμενα καθώς και το ενδιαφέρον μπακ ράουντ, αποτέλεσμα πολλής ενασχόλησης και δουλειάς.
Διαθέτουν πολιτικό τσαγανό, πολιτικό θάρρος, και την παρρησία των απόψεών τους.
Ο πολιτιστικός ρόλος που επιτελούν είναι σπουδαίος. Το Σινε Δράση είναι πρότυπο για μια δημοτική κινηματογραφική θεσμική λειτουργία. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι συχνότατες.   
Όπως άλλωστε και πολιτικές τους εκδηλώσεις. Πάρα πολύ συχνές, τακτικές, ενδιαφέρουσες, ποιοτικές. Μπάβο για όλα αυτά. \
Ο συνδυασμός του Κώστα Παπασπηλίου πέρασε το προηγούμενο χρονικό διάστημα τις εσωτερικές του διεργασίες, ομογενοποιήθηκε εσωτερικά, και δηλώνει ετοιμότητα. Θα χρειαστεί ωστόσο μία πολύ εντονότερη πρόσβαση προς την κοινωνία η οποία μέχρι τώρα έχει ορισμένες αδυναμίες. Όπως ακόμα πρέπει να πούμε διατυπώνουν θέσεις και προτάσεις και μάλιστα ουσίας αφού άλλωστε ο επικεφαλής είναι ο μακροβιότερος δημοτικόις σύμβουλος της πόλης μας.
Η Κοινωνία των Πολιτών πάντοτε ευαισθητοποιήθηκε σε όλες τις κοινωνικές δυσκολίες και περιστάσεις που συνέβησαν και έδωσε το παρόν με όλους τους τρόπους και τις δράσεις. Μπράβο γι' αυτά. Η κριτική που θα μπορούσε να ασκηθεί θα αφορούσε την ανάγκη ακόμα αισθητότερης διευκρίνισης της διακριτής πολιτικής της πρότασης στα Βριλήσσια. Χωρίς βέβαι να παραγνωρίζεται η συνεχής παρουσία της στο δημοτικό συμβούλιο.
Τέλος, η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) δίνει προτεραιότητα στις γενικότερες αντιλαϊκές πολιτικές που υλοποιούνται στους Δήμους οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε εργαλεία εκτέλεσης όλων των μνημονιακών πολιτικών. Στο δημοτικό συμβούλιο η παράταξη του ΚΚΕ διατυπώνει τις θέσεις της για τα τοπικά προβλήματα, για τα οποία όμως δεν διαθέτει καμία επικοινωνιακή πολιτική. Να φανταστείτε ότι ούτε καν επικοινωνεί τις θέσεις της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Αυτά τα ολίγον πικρά και συμπαθάτε μας. Δεν είμαστε εδώ παρά μόνο για να λειουργούμε σαν αλογόμυγες.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ λοιπόν σε όλους, με ΥΓΕΙΑ, ΕΙΡΗΝΗ, ΑΓΑΠΗ και ΧΑΡΑ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο