Είδαμε το "1968".

Το "1968" είναι η νέα ταινία του σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη, γνωστού από τις πολύ σημαντικές παλαιότερες δημιουργίες του "Πολίτικη κουζίνα" και "Νοτιάς". Με αφορμή και επίκεντρο την κατάκτηση του κυπέλλου κυπελλούχων Ευρώπης μπάσκετ από την ΑΕΚ το 1968, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναικό Στάδιο,ανασύρει σημαντικές μνήμες από το παρελθόν και περιπλανιέται στα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα στην Ελλάδα και στον κόσμο.
Το φιλμ μας συγκίνησε ιδιαίτερα, μας "ταξίδεψε" μοναδικά στην ιστορία, μας χάρισε γενναιόδωρα υπέροχες στιγμές αναστοχασμού και περισυλλογής.
Ερμηνείες θαυμάσιες: Μανόλης Μαυροματάκης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Θοδωρής Κατσαφάδος, Στέλιος Μάινας, Αντώνης Αντωνίου, Γιάννης Βούρος, Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιώργος Μητσικώστας, Ορφέας Αυγουστίδης, Βασιλική Τρουφάκου, και πάρα πολλές άλλες σπουδαίων ηθοποιών.
Το μεγαλύτερο τμήμα της ταινίας πλαισιώνεται από την ηχητική (του Βασίλη Γεωργίου που μιλά στο "1968"), από την ασπρόμαυρη κινηματογραφική κάλυψη του αγώνα για τα επίκαιρα της εποχής, και κυρίως από τις συνεντεύξεις των παικτών - πρωταγωνιστών της ΑΕΚ και της Σλάβια Πράγας αλλά και από τις εκτενείς αναφορές σ'αυτούς που έφυγαν.
Η δραματοποίηση των περιστατικών υπήρξε εξαιρετική σε όλα τα επίπεδα. Συγκίνηση, δράμα, χιούμορ, νόστος, αλληλεγγύη, μα πάνω απ'όλα η ανάδειξη εκείνων των εποχών, με το γνωστό κινηματογραφικό ύφος του Τ. Μπουλμέτη.
Την σπουδαία μουσική του "1968" υπογράφει η μοναδική Ευανθία Ρεμπούτσικα.
Η ταινία παίζεται στον πολύ καλό κινηματογράφο Αίγλη στην περιοχή μας στη Λ. Πεντέλης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο