Το "Μακεδονικό" στο Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων.

Στον τόπο μας αναζητούμε κάθε ευκαιρία για να διχαζόμαστε. Ψαχνόμαστε "στην γκλίτσα του τσοπάνη", συχνά - πυκνά. Οι Έλληνες έχουμε ιδιαίτερη έφεση, ιστορικά και διαχρονικά, στη διχόνοια. "Βράζει το αίμα μας" για συγκρούσεις. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν το αντικείμενο της αντιπαράθεσης έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Όπως βέβαια το λεγόμενο "Μακεδονικό ζήτημα".

Περαιτέρω, τα δημοτικά συμβούλια εν γένει, αλλά και το δικό μας ειδικότερα, πάντοτε με τη λογική ότι δεν είμαστε μόνο δημότες αλλά και πολίτες, δεν αρκούνται στα "του οίκου τους" ήτοι στα των Δήμων τους, αλλά επιθυμούν να κατεβάζουν και να υπερψηφίζουν πάσης φύσεως ψηφίσματα. Όπως κάναμε στα φοιτητικά μας χρόνια στα αμφιθέατρα. Αλησμόνητα ψηφίσματα θα μείνουν, για το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, το Παλαιστινιακό αλλά και για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και για τις πρώην "σοσιαλιστικές δημοκρατίες".  
Το 1992 διαρρηγνύαμε τα ιμάτιά μας για το "Μακεδονικό". Άπαντες στα συλλαλητήρια. Μέχρι και τα σχολεία υποχρεωτικά. Εκατομμύρια στους δρόμους. Ο υπουργός εξωτερικών "έριχνε" την τότε κυβέρνηση. Όποιος εξέφραζε άλλη πρόταση για "σύνθετη ονομασία" ήταν προδότης, τελεία και παύλα. Και τότε τα ψηφίσματα πήγαιναν κι ερχόντουσαν. Και στον Δήμο μας.
Όλα αυτά θυμηθήκαμε όταν πληροφορηθήκαμε σήμερα το πρωί, ότι χθες το Δημοτικό μας Συμβούλιο υπερψήφισε ψήφισμα που πρότεινε η συντηρητική Νέα Πνοή του τ. Δημάρχου Κ. Ιωαννίδη, σύμφωνα με το οποίο δεν γίνεται αποδεκτή η σύνθετη ονομασία. 
Εκτός όμως από όλους τους συμβούλους της Νέας Πνοής, και ΄τον Κώστα Παπασπηλίου, Κυπερψήφισαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Απ. Λύτρας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Τσούτσιας και Κώστας Μουζάκης κ.α. με αποτέλεσμα να "περάσει" το εν λόγω ψήφισμα με 10-9 επί των παρόντων.
Καταψήφισαν οι περισσότεροι σύμβουλοι της συμπολίτευσης, η Ανοιχτή Πόλη, ο Ορέστης Ηλίας, Ο Μιχάλης Βεροιόπουλος. 
Τέλος, απορρίφθηκε πρόταση ψηφίσματος που δεχόταν την σύνθετη ονομασία έναντι όλων του συμβούλου Μ. Βεροιόπουλου με 9-8.
Ο κάθε δημοτικός σύμβουλος έχει την δική του άποψη, την καταθέτει ελεύθερα και δημοκρατικά στο δημόσιο διάλογο και είναι σεβαστή. Ουδείς έχει το δικαίωμα να ψέγει τους άλλους για τις απόψεις τους. Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τη διχόνοια, το διχασμό και τις ανούσιες αντιδικίες.
Σε επίπεδο πολιτικής αποτίμησης ωστόσο, η γνώμη μας είναι ότι η Ν.Δ. γενικότερα και οι παρατάξεις της στα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια λαϊκίζουν με το Μακεδονικό. Διότι από το "θα σας πούμε τις θέσεις μας αφού ξεκαθαρίσει την δική του ο Καμμένος", από την αποδοχή της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων στο Βουκουρέστι και από "το Νέα Μακεδονία" του 2008 της τότε υπουργού Εξωτερικών της Ν.Δ., πέρασαν στην "μη επίλυση του ζητήματος στην παρούσα συγκυρία", στο "άλλα δεδομένα ήταν το 2008 και άλλα το 2018" και στηρίζουν πλέον τα συλλαλητήρια. Μάλλον έφυγαν και από θέση Καραμανλή του 2008 στο Βουκουρέστι αλλά θα το δούμε σε λίγες ημέρες αυτό.
Πεαραιτέρω, για εμάς, τα ψηφίσματα που λαμβάνονται στα δημοτικά συμβούλια πρέπει να αποφεύγονται εν γένει όχι γιατί δεν πρέπει να διατυπώνονται πολιτικές απόψεις για τα εθνικά θέματα αλλά γιατί αγνοούν όλα σχεδόν τα δεδομένα των δύσκολων πολιτικών εξισώσεων. Όμως αυτό μάλλον έχει να κάνει με την μεγαλύτερη πολιτική μας ωριμότητα.
Σχετικά με την χθεσινή απόφαση του ΔΣ μας εξέπληξαν πολύ δυσάρεστα κάποιες "κεντρώες" ή "αριστερές" συμπράξεις, που υπερψήφισαν το ψήφισμα της συντηρητικής παράταξης, αλλά όπως είπαμε ο καθένας έχει την δημοκρατική του άποψη η οποία είναι σεβαστή.
Τέλος, όπως πάντα, καταθέτουμε την άποψή μας: σύνθετη ονομασία με χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων και με απάλειψη κάθε αλυτρωτισμού από Σύνταγμα και βιβλία. Αυτή δεν είναι η εθνική μας θέση από το 2008 στο Βουκουρέστι; Αυτή δεν καλείται να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Και για να μην κοροιδευόμαστε αυτή δεν θα υλοποιήσει η ΝΔ όταν έρθει στην εξουσία;
25 χρόνια δεν μας δίδαξαν τίποτα; Τελικά, ποτέ δεν θα μαθαίνουμε από τα λάθη μας;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο