Το Μακεδονικό ζήτημα διαχρονικά.

Την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε Ημερίδα από τον «Επιστημονικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Βορείων Προαστίων Αττικής», και από τον Σύλλογο «Ορθόδοξος Πορεία Μελισσίων Αττικής» με την Ευλογία του Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κυρίλλου και υπό την αιγίδα του Δημάρχου Πεντέλης κ. Δημητρίου Στεργίου – Καψάλη. Η Ημερίδα αυτή είχε ως θέμα: Το Μακεδονικό ζήτημα διαχρονικά (χθες, σήμερα και αύριο), και πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Δημοτικής Κοινότητας Μελισσίων του Δήμου Πεντέλης.

Το τεχνητό «Μακεδονικό Έθνος» κατασκευάστηκε κατ’ αρχήν τον Ιούλιο του 1903 από τους οπαδούς της Μεγάλης Βουλγαρίας και του Ρωσόφιλου Πανσαβισμού και μετέπειτα από τους Τίτο και Στάλιν. Σήμερα επιδιώκεται σχεδόν πανταχόθεν η επισφράγιση αυτής της εθνογέννησης των Σκοπίων με αναγνώριση της Εθνικής υποστάσεώς του από την Ελλάδα με σύνθετη ονομασία περιλαμβάνουσα τον όρο Μακεδονία.
Και ενώ οι Σκοπιανοί αγωνίζονται με όλες τις δυνάμεις τους να οικειοποιηθούν τον γεωγραφικό όρο Μακεδονία, να σφετερισθούν την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Ελλάδας και την προσωνυμία «Ορθόδοξος Εκκλησία της Μακεδονίας» για να θεμελιώσουν την εθνογέννησήτους με όχημα τον γεωγραφικό όρο Μακεδονία για να διατηρούν ζωντανό το όνειρο εξόδου τους στο Αιγαίο. Αντίθετα στην Ελλάδακάποιοι απερίσκεπτα καλλιεργούν, ως μη ώφειλε, τον εθνομηδενισμό, ο οποίος εκφράζεται ιδεοληπτικά και με απαξίωση θεσμών.Ευτυχώς στη συνείδηση του Ελληνικού λαού η ρήση του Στράβωνα  «ἜστιμὲνοὖνἙλλὰςκαὶ ἡ Μακεδονία» (Στράβων, VII Frg.9) παραμένει αδιαπραγμάτευτος.
Για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση του θέματος παραθέτουμε το πρόγραμμα της Ημερίδας όπως αυτό υλοποιήθηκε με πληρότητα και ακρίβεια.
11.00 – 11.30΄π.μ. Προσέλευση των Συνέδρων – παρουσίαση του θέματος και των Συνέδρων και Εισηγητών από τον Πρόεδρο του επιστημονικού Συλλόγου κ. Ηλία Δ. Μπάκο.
11.30΄– 11.45΄ π.μ.Εναρκτήριος χαιρετισμός από τον Σεβ. κ. Κύριλλο
11.45΄– 12.00 μ.μ.Χαιρετισμός και τοποθέτηση από τον Δήμαρχο Πεντέλης κ. Δημήτριο Στεργίου.
12.00 – 12.20΄μ.μ. Εισηγητής ο κ. Γεώργιος Τσούπρας με θέμα: Οι αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων διαχρονικά
12.20΄– 12.40΄μ.μ. Εισηγητής ο κ. Δημήτριος Γόνης με θέμα: Η Εκκλησία των Σκοπίων βασικό όργανο στηρίξεως του Μακεδονισμού
12.40΄– 1.00 μ.μ. Εισηγητής ο κ. Γεώργιος Σούρλας με θέμα: Παραχαράκτες της Ιστορίας και εθνομηδενισμός
1.00 – 1.20΄μ.μ.Συζήτηση επί του θέματος
1.20΄– 2.00 μ.μ.Αποτίμηση του θέματος από τον κ. Στυλ. Παπαθεμελή
Την Ημερίδα παρακολούθησαν απνευστί και με αμέριστον ενδιαφέρον ιερουμένοι, προσωπικότητες του πολιτικού κόσμου, ανώτατοι στρατιωτικοί, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί και οικονομικοί παράγοντες.
Μέρος της νεολαίας των Μελισσίων προωθήθηκε στο Συλλαλητήριο των Αθηνών για το Μάθημα των Θρησκευτικών που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα και ώρα.
Σε όλους τους συμμετέχοντες καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην Ημερίδα εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας και παρακαλούμε να παραμένουν ως άγρυπνοι φύλακες των Πατρίων.
*                Παρακολουθήστε τα βίντεο από την ημερίδα στους παρακάτω συνδέσμους:

§  Προσφώνηση εκ μέρους του ΜητροπολίτηΚηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κυρίλλουαπό τον εκπρόσωπό του ΠανοσιολογιώτατοΑρχιμανδρίτη π. Νικάνωρα Καραγιάννη, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως.


§  Χαιρετισμός και τοποθέτηση από τον Δήμαρχο Πεντέλης κ. Δημήτριο Στεργίου-Καψάλη.


§  Σύντομη παρουσίαση των εισηγητών της Ημερίδας από τον Πρόεδρο κ. Ηλία Δ. Μπάκο

§  Εισήγηση κ. Γεωργίου Τσούπρα με θέμα: Οι αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων διαχρονικά


§  Εισήγηση κ. Δημητρίου Γόνη με θέμα: Η Εκκλησία των Σκοπίων βασικό όργανο στηρίξεως του Μακεδονισμού



§  Εισήγηση κ. Γεώργιου Σούρλα με θέμα: Παραχαράκτες της Ιστορίας και εθνομηδενισμός



§  Αποτίμηση του θέματος από τον κ. Στυλιανό Παπαθεμελή


Ο Πρόεδρος

Ηλίας Δ. Μπάκος

Δρ. Θεολογίας – Φιλόλογος

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο