Ένα στοίχημα, μια περιπέτεια, ένα μάθημα σκηνοθεσίας και ένα βραβείο.

Απολογισμός για το 13ο AthensAnimFest που διοργάνωσε για 3η χρονιά το Cine-Δράση
Για το Cine-Δράση, το να είναι για 3η συνεχή χρονιά συνδιοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Αθήνας (AthensAnimFest), ήταν ένα στοίχημα και μια περιπέτεια.
Το στοίχημα ήταν πάνω από όλα να ενημερωθεί ο κόσμος γι' αυτή τη διοργάνωση, να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις -η σπουδαιότερη εδώ είναι ότι το κινούμενο σχέδιο αφορά τα παιδιά και μόνον αυτά- και να αγκαλιάσει και αυτό, όπως αγκαλιάζει όλες τις δραστηριότητες του Cine-Δράση, από τις προβολές μέχρι και τις εκδρομές.

Μια περιπέτεια γιατί έπρεπε να πειστεί η δημοτική αρχή ότι με αυτή την εξαιρετικά κακή ποιότητα προτζέκτορα που διαθέτει το ΤΥΠΕΤ, μπορεί να ξεγελάς τους 100 περίπου συνδημότες μας που παρακολουθούν κάθε Πέμπτη ταινίες, αλλά είναι πρακτικά αδύνατον να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις ενός Διεθνούς Φεστιβάλ. Χρειάστηκαν συναντήσεις επί συναντήσεων, πιέσεις επί πιέσεων προς κάθε υπεύθυνο για να λυθεί την τελευταία στιγμή και κυρίως η προσωπική παρέμβαση της αντιδημάρχου Παιδείας και Εθελοντισμού κ. Σοφίας Χαντζάρα, για δοθεί λύση στο παρά πέντε και προσωρινά. Χρειάστηκε να επιστρατευτούν την τελευταία στιγμή δύο ηλικιωμένοι (ο ένας πάνω από 80 χρόνων) αλλά απολύτως έμπειροι τεχνικοί για λύσουν το θέμα. Με μεγάλη απογοήτευση σκεφτόμαστε ότι από Πέμπτη θα επιστρέψουμε πάλι στον παλιό προβληματικό μας προτζέκτορα. Πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά η διοίκηση του δήμου θα κάνει ό,τι πρέπει για να μην ξαναβρεθούμε και άλλη φορά προ εκπλήξεων.

Η περιπέτεια έληξε αισίως και το στοίχημα κερδήθηκε. Αν και την πρώτη ημέρα οι παρουσίες ήταν περιορισμένες, τη δεύτερη η συμμετοχή ήταν μαζική.

Αξιοπρόσεκτο ήταν το γεγονός ότι πολλοί νεαροί γονείς ήρθαν εκεί με τα παιδιά τους, που γέμισαν με ζωντάνια την αίθουσα με τις πολλές απορίες του. Ενδιαφέρον ήταν και το ότι συμμετείχαν άνθρωποι που ήρθαν από διάφορες γειτονιές της Αθήνας (από το Μαρούσι μέχρι και τη Βούλα). Συγκινητική ήταν η συμμετοχή μιας ομάδας παιδιών από το ειδικό σχολείο Αγίου Δημητρίου. Η δασκάλα τους δέχτηκε να χάσει μια ελεύθερη μέρα της, το Σάββατο για να έχουν τα παιδιά μια μοναδική εμπειρία.

Οι ταινίες, τόσο του διαγνωστικού μέρους, όσο και του αφιερώματος «Κινούμενα Σχέδια και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» ήταν καλύτερες από τις άλλες χρονιές. Μερικές από αυτές, όπως οι τρεις βραβευμένες ταινίες, ήταν αριστουργηματικές. Με τις ψήφους των παρευρισκομένων, το Βραβείο Κοινού του Cine-Δράση δόθηκε στην ταινία Midnight Garden του Γάλλου Benoit Chieux. Η ταινία (Γαλλία, 2016, διάρκειας 10:28)΄εξιστορεί τoν περίπατο και το παιχνίδι ενός νεαρού ζευγαριού στο δάσος κάτω από το φως του ζευγαριού. Οι δύο νέοι εραστές, αγνοώντας τον κίνδυνο, μπαίνουν στο λαβύρινθο ενός άγνωστου κήπου τα μεσάνυχτα και μια μεγάλη περιπέτεια αρχίζει. Η ταινία ήταν υποψήφια για το Βραβείο Cesar στην κατηγορία της. Στις προτιμήσεις του κοινού ακολούθησε η ταινία Our Daughter is a Necromancer της Elitsa Nedyalkova (2017, από το Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η ταινία Tweet-Tweet της Zhanna Bekmambetova από τη Ρωσία (2018, 11:10΄)

Αλλά αυτό που έκανε τη διαφορά στις διήμερες εκδηλώσεις ήταν η παρουσία του Ισραηλινού animator Ρόνυ Όρεν (φωτογραφία) και τα απλά μαθήματα κατασκευής ταινίας κινουμένων σχεδίων που παρέδωσε στους θεατές. Άμεσος, επικοινωνιακός, παραστατικός, χρησιμοποιώντας το κύριο υλικό δουλειάς του, την πλαστελίνη, πλάθοντας, φωτογραφίζοντας, φιλμάροντας επί τόπου και προβάλλοντας απευθείας στην οθόνη του ΤΥΠΕΤ έδειξε αφενός μια πτυχή του κινηματογράφου κινουμένων σχεδίων άγνωστη σε όλους μας και παράλληλα απέδειξε το μεγαλείο του κορυφαίου καλλιτέχνη και δάσκαλου, που κατανοεί ότι η τέχνη έχει αξία μόνον όταν γίνεται κτήμα των πολλών.

Τη βραδιά έκλεισε το νεανικό σχήμα Jin, από δύο μουσικούς, καλλιτέχνες του δρόμου που γέμισαν τζαζ και ροκ μελωδίες την αίθουσα Νίκος Εγγονόπουλος. Στο ευχάριστο κλίμα συνέβαλαν τα κεράσματα που πρόσφεραν οι διοργανωτές το Cine-Δράση

Ολοκληρώνοντας αυτόν τον απολογισμό, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης:

-Τους 2 τεχνικούς, τον κ. Κανάκη Σπύρο και κ. Τάκη Μαντά
-Την κ. Σοφία Χαντζάρα
-Τον χορηγό μας κ. Γιώργο Τσαγκάρη των Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών So Easy
-Τη δικιά μας Νίνα Μπατή που μετέφρασε επαρκέστατα τον συμπατριώτη της Ρόνυ Όρεν
-Και όλα μέλη και τους φίλους του Cine-Δράση που δουλεύοντας στα παρασκήνια εξασφάλισαν μια ακόμα όμορφη εκδήλωση για τους σινεφίλ των Βριλησσίων και όχι μόνον.


Μαρίνα Παπαχριστοδούλου 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο