Έτοιμο το πρόγραμμα προβολών του Cine Δράση, Απρίλιος - Ιούνιος 2018!

Δώδεκα ταινίες με διακρίσεις από όλο τον κόσμο, κάθε Πέμπτη.
Δώδεκα προβολές. Κάθε Πέμπτη, εκτός από την Μεγάλη Εβδομάδα. (Την Μεγάλη Πέμπτη δεν θα γίνει προβολή, προετοιμαζόμαστε για το Πάσχα. Βάφουμε αυγά και φτιάχνουμε κουλούρια).
Δέκα προβολές στο ΤΥΠΕΤ και δύο στο Β΄ Γυμνάσιο εγκαινιάζοντας τον θερινό σινεμά. Δώδεκα ταινίες από όλο τον κόσμο και για κάθε ηλικία. Κοινωνικές, πολιτικές, αστυνομικές, θρίλερ, ερωτικές.

Τρεις ελληνικές με εξασφαλισμένη την παρουσία των σκηνοθετών και άλλων συντελεστών τους στις προβολές. Όλες με μεγάλες διακρίσεις στα διεθνή Φεστιβάλ και διοργανώσεις, κυρίως όμως ταινίες που έχουν μιλήσει στο μυαλό και την ψυχή αυτών που τις επέλεξαν. Και τις επέλεξαν με πολύ προσοχή και μεράκι από ένα μεγάλο κατάλογο ταινιών που το Cine-Δράση έχει συγκροτήσει με προτάσεις όλων όσων συμμετέχουν στις προβολές αλλά και εκείνων που θέλουν να είναι μαζί μας αλλά δεν μπορούν.

Για άλλο ένα ακόμα τρίμηνο, το δεύτερο της 8ης χρονιάς, το Cine-Δράση εγγυάται προβολές ποιότητας, που προκαλούν, το λιγότερο, το ενδιαφέρον και την συγκίνηση των θεατών.

Το πρόγραμμα επιμελήθηκε η γραφίστρια Βίκυ Μαλλίρη
Η εκτύπωση είναι προσφορά των εκδόσεων Γαβριηλίδης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη 12 Απριλίου
Ο αξέχαστος μήνας / The grand seduction (2013)
Καναδάς, 2013. Διάρκεια: 113'. Σκηνοθεσία: Don McKellar. Σενάριο: Michael Dowse, Ken Scott. Πρωταγωνιστούν: Brendan Gleeson, Taylor Kitsch, Gordon Pinsent, Liane Balaban, Mark Critch, Rhonda Rogers, Peter Keleghan.

Το Τικλ Χεντ είναι ένα ψαροχώρι σε μια απομακρυσμένη ακτή της Νέας Γης στον Καναδά, το οποίο για χρόνια μαστίζεται από την ανεργία. Ο κόσμος ζει από τα επιδόματα της πρόνοιας, αλλά δεν τα βγάζει πέρα. Ως ελπίδα παρουσιάζεται η προοπτική να ανοίξει εργοστάσιο μια πετρελαϊκή εταιρία. Αλλά απαράβατος όρος της προκειμένου να κάνει την επένδυση, είναι να υπάρχει μόνιμος γιατρός. Έτσι όταν κατά έναν παράδοξο και συμπτωματικό τρόπο, ένας νεαρός γιατρός αναγκάζεται να μείνει στο χωριό για ένα μήνα, ο δήμαρχος με τους κατοίκους καταστρώνουν ένα σχέδιο για να τον κάνουν να αισθανθεί ότι το χωριό είναι ο ιδανικός τόπος για να ζει. Όταν διαπιστώνουν ότι οι συνήθειες του γιατρού είναι διαφορετικές έως και άγνωστες στους κατοίκους του χωριού, η λύση είναι μία, το ψέμα.


Πέμπτη 19 Απριλίου
Παράνομος έρωτας / Infancia clandestina (2011)
Αργεντινή, 2011. Διάρκεια: 110'. Σκηνοθεσία: Benjamín Ávila. Σενάριο: Benjamín Ávila, Marcelo Müller. Πρωταγωνιστούν: Ernesto Alterio, Natalia Oreiro, César Troncoso, Teo Gutiérrez Romero, Cristina Banegas, Douglas Simon, Violeta Palukas.

Στην Αργεντινή του 1979 κυριαρχεί η δικτατορία του στρατηγού Βιντέλα. Μια ομάδα εξορισμένων στην Κούβα ανταρτών Montoneros επιστρέφει κρυφά στην χώρα με σκοπό να οργανώσει επιθέσεις για την ανατροπή του καθεστώτος. Μια τέτοια ομάδα είναι και η οικογένεια του Χουάν. Οι γονείς του, επιστρέφουν μαζί με τα παιδιά τους από την Κούβα από διαφορετικές κατευθύνσεις και με πλαστά διαβατήρια. Ο 12χρονος Χουάν πλέον λέγεται Ερνέστο και έχει εμποτιστεί με τις ιδέες των ανταρτών, ενώ οι μεγάλοι πίσω από μια επιχείρηση με φιστίκια κρύβουν τα σχέδια τους. Ενώ οι ετοιμασίες για το αντάρτικο εντείνονται ο Χουάν στο σχολείο βιώνει την πρώτη του αγάπη για μια όμορφη συμμαθήτριά του. Ξέρει όμως ότι στον κόσμο έξω από το σπίτι έχει μια ζωή διαφορετική, ότι πρέπει να προσποιείται και να προσαρμόζεται στα πλαστά στοιχεία και το ψεύτικό όνομα του.


Πέμπτη 26 Απριλίου
Το Καναρινί Ποδήλατο / The canary yellow bicycle
Ελλάδα, 1999. Διάρκεια: 93΄. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σταύρακας. Σενάριο: Δημήτρης Σταύρακας σε συνεργασία με τους Σταύρο Τσιώλη και Βασίλη Σπηλιόπουλο. Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Αλεξανδρής, Θάνος Γραμμένος, Νίκος Γεωργάκης, Μάνος Βακούσης, Αλεξάνδρα Παντελάκη. Μουσική: Νίκος Κηπουργός.

Η σχέση ενός αγοριού με ιδιαίτερες ευαισθησίες και συνηθισμένες ανάγκες και ενός νέου και ασυμβίβαστου εκπαιδευτικού, που αρνείται να αποδεχθεί την ανοησία, τη σκληρότητα και τον αποκλεισμό. Ένας δάσκαλος μετατίθεται από σχολείο της επαρχίας στην Αθήνα και νιώθει ξαφνικά ότι χάνει την ιδιαιτερότητά του, την ταυτότητα του παιδαγωγού, που, κατά την άποψή του, είναι τόσο σημαντική για αυτό το επάγγελμα. Η συνάντηση του όμως, στα πλαίσια της σχολικής τάξης, με ένα αγόρι με μαθησιακές δυσκολίες θα αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του για το παιδαγωγικό του έργο. Θα επιδιώξει να συναντήσει τους γονείς του και θα έρθει σε σύγκρουση με τον προϊστάμενό του, προκειμένου να βοηθήσει το μαθητή να ξεπεράσει το επικοινωνιακό του πρόβλημα.


Πέμπτη 3 Μαΐου
Aquarius (2016)
Βραζιλία, 2016. Διάρκεια: 145'.Σκηνοθεσία - Σενάριο: Kleber Mendonça Filho. Πρωταγωνιστούν: Sônia Braga, Humberto Carrão, Irandhir Santos, Maeve Jinkings, Pedro Queiroz, Julia Bernat, Bárbara Colen, Zoraide Coleto.

Η δόνα Κλάρα, μια 65χρονη χήρα που ζει στη μεγαλοαστική περιοχή του Ρεσίφε, είναι η τελευταία ένοικος του συγκροτήματος κατοικιών Aquarius, στο οποίο έχει ζήσει πάνω από 35 χρόνια. Εκεί παντρεύτηκε, γέννησε και μεγάλωσε τα παιδιά της, ξεπέρασε τον καρκίνο και χήρεψε. Εκεί είναι αποφασισμένη να ζήσει όσα χρόνια της απομένουν, παρά τις προτροπές του οικείου περιβάλλοντός της για το αντίθετο και τις, όχι και τόσο νόμιμες, πιέσεις μιας μεγάλης κατασκευαστικής εταιρίας που στα χέρια της έχει περάσει το συγκρότημα, εκτός από το διαμέρισμα της δόνα Κλάρας, το οποίο και θέλει πάση θυσία να αποκτήσει για να προχωρήσει τα σχέδια της.


Πέμπτη 10 Μαΐου
Η επίθεση / L' attentat
Γαλλία-Λίβανος, 2012. Διάρκεια: 102' Σκηνοθεσία: Ziad Doueiri. Σενάριο: Ziad Doueiri, Yasmina Khadra, Joelle Touma. Πρωταγωνιστούν: Ali Suliman, Evgenia Dodena, Reymond Amsalem, Dvir Benedek, Uri Gavriel, Ruba Salameh, Karim Saleh, Ramzi Makdessi, Nisrine Seksek.

Ο γιατρός χειρουργός Αμίν Τζαφααρί, Άραβας στην καταγωγή, βραβεύεται από την ακαδημία του Τελ Αβίβ για το έργο του στο νοσοκομείο της πόλης. Αν και Άραβας, χαίρει της εκτίμησης των Ισραηλινών συναδέλφων του καθώς και του συμβούλου ασφαλείας του νοσοκομείου, του οποίου έχει σώσει τη μητέρα. Μια μέρα μετά τη βράβευση, σε επίθεση αυτοκτονίας σε εστιατόριο στο κέντρο του πόλης, σκοτώνεται μαζί με 17 ακόμα άτομα, η σύζυγός του, Σιάμ, η οποία υποτίθεται ότι έλειπε στη Ναζαρέτ. Οι αρχές είναι πεπεισμένες ότι για την επίθεση ευθύνεται εκείνη και από τότε η ζωή του Αμίν γίνεται κόλαση. Τον ανακρίνουν, τον φυλακίζουν και αναγκάζεται να φύγει από το νοσοκομείο. Πεπεισμένος πλέον και ο ίδιος ότι η Σιάμ έκανε την επίθεση, φεύγει στα κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης αναζητώντας την αλήθεια. Εκεί καλείται να αποφασίσει αν θα επιδιώξει την τιμωρία των ανθρώπων που θεωρεί ότι του στέρησαν τη γυναίκα και τη ζωή ή θα παραμείνει σιωπηλός ώστε να μην επιτεθούν οι δυνάμεις καταστολής του Ισραήλ.


Πέμπτη 17 Μαΐου
Διπλή ζωή / Zwei Leben (2012)
Γερμανία, 2012. Διάρκεια: 97. Σκηνοθεσία: Georg Maas, Judith Kaufmann. Σενάριο: Georg Maas, Christoph Tölle, Ståle Stein Berg, Judith Kaufmann, Hannelore Hippe, Änne Törster. Πρωταγωνιστούν: Juliane Köhler, Liv Ullmann, Sven Nordin, Ken Duken, Julia Bache-Wiig, Rainer Bock, Vicky Krieps.

Λίγο μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, στη Νορβηγία ανοίγει η υπόθεση Lebensborn, που αφορά παιδιά καρπούς σχέσεων γερμανών στρατιωτών στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με Νορβηγίδες, τα οποία πάρθηκαν με τη βία από τη μητέρα τους και μεγάλωσαν στη διχοτομημένη πλέον Γερμανία. Ένα από αυτά τα παιδιά είναι και η Κατρίνε, η οποία δραπέτευσε από την Ανατολική Γερμανία για να επανενωθεί με τη φυσική της μητέρα ήδη εδώ και 20 χρόνια και ζει μια ειδυλλιακή ζωή με αυτήν, τον σύζυγο, την κόρη και τη μικρή εγγονή της. Όταν ένας δικηγόρος αρχίζει έρευνα για το θέμα, ώστε να κινήσει διαδικασίες εναντίον του νορβηγικού κράτους για τον τρόπο αντιμετώπισης τους, η Κατρίνε θα κάνει τα πάντα για να μην καταθέσει. Όταν, μάλιστα, την πλησιάσουν δυο πράκτορες της Στάζι και ο δικηγόρος ανακαλύψει το βίντεο μιας παλιάς συνέντευξης, η Κατρίνε θα βρεθεί παγιδευμένη ανάμεσα σε ένα φριχτό ψέμα και μια τραγική αλήθεια.


Πέμπτη 25 Μαΐου
Μετά το Μάη / Après mai
Γαλλία, 2012. Διάρκεια: 122'. Σκηνοθεσία-Σενάριο: Olivier Assayas. Πρωταγωνιστούν: Clément Métayer, Lola Créton, Felix Armand, Carole Combes, India Salvor Menuez, Hugo Conzelmann, Mathias Renou, Léa Rougeron.

Παρίσι 1971. Μια ομάδα 18χρονων παιδιών που τελειώνουν το σχολείο γεμάτα όνειρα για το μέλλον, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Λίγα χρόνια μετά το Μάη του '68, τα επαναστατικά κινήματα έχουν διασπαστεί ως προς την ιδεολογία τους και δεν μπορούν να βρουν μια κοινή γραμμή, ενώ η αστυνομική καταστολή έχει γίνει ισχυρότερη. Νέοι συλλαμβάνονται για τις ιδέες τους, διαδηλώσεις καταπνίγονται με βίαιο τρόπο και η αντίδραση είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης. Η ταινία προσπαθεί να μας παρουσιάσει την εποχή μετά την επανάσταση του Μάη του '68 στη Γαλλία, κινούμενη ανάμεσα στο πολιτικό και το προσωπικό. Μιλάει για τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των νέων και την τελική τους διάψευση.


Πέμπτη 31 Μαΐου
Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: Ο Μπαμπάς Μου / Hard Goodbyes: My Father
Ελλάδα, 2002. Διάρκεια: 108'. Σκηνοθεσία: Πέννυ Παναγιωτοπούλου Πρωταγωνιστούν: Ιωάννα Τσιριγκούλη, Γιώργος Καραγιάννης, Δέσπω Διαμαντίδου, Στέλιος Μάινας, Χρήστος Στέργιογλου.

Ο Ηλίας, ένα δεκάχρονο αγόρι που ζει στην Αθήνα, χάνει ξαφνικά τον πατέρα του, στα τέλη της δεκαετίας του ΄60. Η υπόλοιπη οικογένεια προσπαθεί να συνηθίσει την καινούρια πραγματικότητα, καθένας με τον δικό του τρόπο. Αλλά το μικρό αγόρι αρνείται να πιστέψει ότι ο πατέρας του είναι νεκρός. Μη μπορώντας να συμφιλιωθεί με την απώλεια, υιοθετεί μια παράξενη συμπεριφορά ώστε να τον κρατήσει ζωντανό μέσα του για πάντα. Τον περιμένει να γυρίσει από τα συνηθισμένα επαγγελματικά του ταξίδια, στέλνει γράμματα στη γιαγιά του, δήθεν από τον γιο της, συνεχίζει τα αγαπημένα τους παιχνίδια, παίζοντας και τους δυο ρόλους. Πάνω από όλα, όμως είναι απόλυτα σίγουρος, ότι ο πατέρας του θα γυρίσει όπως του υποσχέθηκε, για να παρακολουθήσουν μαζί στην τηλεόραση, τους Αμερικάνους να προσγειώνονται για πρώτη φορά στο φεγγάρι.


Πέμπτη 7 Ιουνίου
Η αγελάδα που έπεσε από τον ουρανό / Un cuento chino (2011)
Αργεντινή, 2011. Διάρκεια: 93'. Σκηνοθεσία-Σενάριο: Sebastián Borensztein. Πρωταγωνιστούν: Ricardo Darín, Ignacio Huang, Muriel Santa Ana, Iván Romanelli, Vivan El Javer, Pablo Seijo, Joaquín Bouzas.

Στην Κίνα μια αγελάδα πέφτει από τον ουρανό και πλακώνει τη βάρκα στην οποία βρίσκεται ο Τζουν με την αρραβωνιαστικιά του, η οποία βρίσκει ακαριαίο θάνατο. Ο Τζουν θέλοντας να ξεχάσει, φεύγει για να ψάξει ένα θείο του στην Αργεντινή. Στο Μπουένος Άιρες κατοικεί ο Ρομπέρτο, φιλήσυχος εργένης και σιδηροπώλης τον οποίο καλοβλέπει η Μαρί. Λάτρης της τάξης, ο Ρομπέρτο απεχθάνεται φορτικές συμπεριφορές όπως της Μαρί, καθώς και την επιτηδευμένη εξυπνάδα ορισμένων πελατών. Χόμπι του είναι να συλλέγει αποκόμματα εφημερίδων που περιγράφουν αλλόκοτα γεγονότα. Όταν μπροστά του ένας ταξιτζής πετάξει τον Τζουν έξω από το ταξί, η ζωή και των δύο ανδρών θα αλλάξει άρδην. Μέσα από διάφορα γεγονότα θα αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη φιλία ανάμεσα τους, στην διαμόρφωση της οποίας θα παίξουν σημαντικό ρόλο τα αποκόμματα των εφημερίδων.


Πέμπτη 14 Ιουνίου
Η κόρη του πατέρα μας / Umimachi diary
Ιαπωνία 2015. Διάρκεια: 128΄. Σκηνοθεσία: Hirokazu Koreeda. Σενάριο: Hirokazu Koreeda, Akimi Yoshida. Πρωταγωνιστούν: Haruka Ayase, Masami Nagasawa, Kaho, Suzu Hirose, Ryô Kase, Ryôhei Suzuki, Jun Fubuki, Shinobu Ohtake.

Τρεις αδελφές, που μένουν στο σπίτι όπου μεγάλωσαν με τη γιαγιά τους, πληροφορούνται τον θάνατο του πατέρα τους, που τους είχε εγκαταλείψει 15 χρόνια πριν. Ταυτόχρονα θα πληροφορηθούν την ύπαρξη μιας τέταρτης αδελφής από το δεύτερό γάμο του, την οποία και θα γνωρίσουν στην κηδεία. Βλέποντας ότι η μικρή ετεροθαλής αδερφή τους δεν έχει κάποιον δικό της άνθρωπο, αφού η μητέρα της ζει μακριά, της προτείνουν να ζήσει μαζί τους. Ο σύντομος ερχομός, μετά από 14 χρόνια, της μητέρας των τριών κοριτσιών θα συντελέσει ώστε να καμφθούν εγωισμοί, πικρίες και στεναχώριες του παρελθόντος και να αναδειχτεί η πραγματική αξία της οικογένειας που αναγεννάτε με δεσμούς πιο ισχυρούς από ποτέ.


Μεταφορά στο Β΄ Γυμνάσιο (Ταϋγέτου και Ξάνθης)
Ώρα προβολών 9:00μμ


Πέμπτη 21 Ιουνίου
Λουλούδια / Loreak (2014)
Ισπανία 2014. Διάρκεια: 99'. Σκηνοθεσία: Jon Garaño, José Mari Goenaga. Σενάριο: Jon Garaño, José Mari Goenaga, Aitor Arregi. Πρωταγωνιστούν: Nagore Aranburu, Itziar Ituño, Itziar Aizpuru, Josean Bengoetxea, Egoitz Lasa, Ane Garabain.

Η Άνε είναι μια φιλήσυχη 40άρα γυναίκα που εργάζεται σε μια εταιρία κατασκευών και ζει με τον αδιάφορο σύζυγό της. Ξαφνικά στην πόρτα της ένας διανομέας θα φέρει μια ανθοδέσμη με λουλούδια από άγνωστο αποστολέα. Κάθε βδομάδα την ίδια ακριβώς ημέρα και ώρα μια νέα ανθοδέσμη από τον μυστηριώδη αποστολέα φτάνει στην πόρτα της, αναστατώνει τη ζωή της, παράλληλα όμως την κάνει να σκέφτεται ότι υπάρχει πραγματικά κάποιος που ενδιαφέρεται. Ο Μπενιάτ ζει με τη σύζυγό του Λούρδες, η οποία έχει κάκιστες σχέσεις με τη μητέρα του. Όταν ο Μπενιάτ σκοτώνεται σε τροχαίο, οι δύο γυναίκες κόβουν κάθε επαφή. Μετά από τρία χρόνια, η Λούρδες ανακαλύπτει απρόσμενα ότι μια ανθοδέσμη από άγνωστο χέρι τοποθετείται κάθε εβδομάδα στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο Μπενιάτ. Αν και η ίδια δεν έχει ποτέ επισκεφτεί αυτόν τον τόπο, αυτή η απρόσμενη κίνηση, θα την προκαλέσει να ανασκαλίσει το παρελθόν με στόχο να μάθει ποιος ή ποια και για ποιο λόγο αφήνει λουλούδια στο νεκρό σύζυγό της.


Πέμπτη 28 Ιουνίου
11 Συναντήσεις με τον Πατέρα Μου
Ελλάδα, 2012. Διάρκεια: 92 λεπτά.Σκηνοθεσία: Νίκος Κορνήλιος. Σενάριο: Νίκος Κορνήλιος, Ευγενία Παπαγεωργίου. Φωτογραφία: Κλαούντιο Μπολιβάρ, Νίκος Θωμάς.

Η Εύα, ένα νέο κορίτσι που σπουδάζει κλασσικό τραγούδι, αποφασίζει να συναντήσει για πρώτη φορά τον πατέρα της, ο οποίος αγνοεί την ύπαρξή της. Ο Θωμάς είναι φύλακας σε ένα χώρο με φορτηγά, ζει σε κοντέινερ και είναι παραιτημένος από κάθε προσδοκία. Η συνάντησή τους, συνάντηση δύο διαφορετικών κόσμων θα οδηγήσει σε μια ιδιότυπη, εντελώς «δική τους» σχέση, έξω από τις συνηθισμένες κατηγορίες. Οι «11 Συναντήσεις με τον Πατέρα Μου» είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει ο τίτλος του: έντεκα συναντήσεις ενός κοριτσιού με τον πατέρα που δεν γνώριζε και μαζί η σύγκρουση δύο τελείως διαφορετικών κόσμων με φόντο την Αθήνα του σήμερα, μια πόλη σε κρίση αξιών και συναισθημάτων. Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα. Ο Νίκος Κορνήλιος στην έκτη μεγάλου μήκους ταινία του κάνει ένα σινεμά καθημερινό, φτιαγμένο από απλά υλικά και πολύπλοκα συναισθηματικά βάθη.

* Οι χειμερινές κινηματογραφικές προβολές του Cine-Δράση πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη, 8.15 το βράδυ στην αίθουσα "Ν. Εγγονόπουλος" του πάρκου "Μ. Θεοδωράκης" (ΤΥΠΕΤ), Π. Μπακογιάννη 38-42, Βριλήσσια.

Από την Πέμπτη 21 Ιουνίου και κάθε Πέμπτη ξεκινούν οι καλοκαιρινές προβολές του Cine - Δράση στον προαύλιο χώρο του φιλόξενου 2ου Γυμνασίου Βριλησσίων, Ταϋγέτου & Ξάνθης, 9:00μμ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ CINE - ΔΡΑΣΗ 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο