"Μετά το γάμο".

Την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018, στις 21.00 μ.μ., στο Β΄ Γυμνάσιο Βριλησσίων Ταϋγέτου και Ξάνθης.
Μια  εξαιρετική ταινία, απλή και περιεκτική για την ελευθερία και το βάρος των επιλογών μας, τις εναλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη ζωή, τον θάνατο, την αγάπη, τον έρωτα,  την αφοσίωση, τη μοίρα, τη σύγκρουση, την επανασύνδεση, τη λύτρωση, τις κοινωνικές αντιθέσεις και τις ατομικές διαφορές, τη συνύπαρξη του καλού με το κακό  και  κυρίως την προσήλωση  κάποιων ανθρώπων   σε έναν   ιερό, για αυτούς, σκοπό.

Η ταινία ξεκινά με τον σπουδαίο ηθοποιό Mads Mikkelsen (που στο Cine–Δράση απολαύσαμε στην ταινία  «Το Κυνήγι») στο ρόλο του  Jacob,  ενός Δανού ακτιβιστή που εδώ και είκοσι χρόνια βρίσκεται στην Ινδία, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να εξασφαλίσει τροφή για  εκατοντάδες παιδιά σε μια φτωχή ινδική γειτονιά και παράλληλα διδάσκει αγγλικά σε ένα ορφανοτροφείο. Ο Jacob έχει βρεθεί στη μακρινή αυτή χώρα δραπετεύοντας από τον πολιτισμό και την καταπίεση της δυτικής κοινωνίας, ταιριάζει πλέον πολύ περισσότερο σε αυτόν τον κόσμο που οι ευαισθησίες του τον οδήγησαν να υπηρετεί,  από ότι με τους πατριώτες του. Επιπλέον  δεν συμπαθεί καθόλου τους ανθρώπους που έχουν λεφτά και συνεπώς εξουσία, όπως προκύπτει από την δήλωσή του   «όλοι οι πλούσιοι είναι ηλίθιοι, ιδίως στην πατρίδα μου τη Δανία».   Παρόλα αυτά θα αναγκαστεί να πετάξει στην Κοπεγχάγη όταν ο Jorgen, ένας πλούσιος μεγιστάνας θα προσφέρει το τεράστιο ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων που  απαιτείται για να σωθεί το ίδρυμα. Μοναδικός όρος για να σφραγιστεί η  συμφωνία είναι να πάει ο  Jacob, στη Δανία για να τον γνωρίσει ο χορηγός αυτοπροσώπως.
Επιστρέφοντας στην πατρίδα του μετά από είκοσι χρόνια και ενώ οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται  ικανοποιητικά, ο Jorgen  καλεί τον  Jacob  στο γάμο της κόρης του. Εκεί  αυτός θα  αναγνωρίσει στο πρόσωπο της μητέρας της νύφης την παλιά του αγαπημένη, με την οποία είχαν ξεκινήσει μαζί την φυγή στην Ινδία, αλλά σε κάποια φάση αυτή τον εγκατέλειψε ξαφνικά και έκτοτε δεν επικοινώνησε ποτέ μαζί του. Ψάχνοντας, μετά το γάμο,  να βρει   τι κρύβεται πίσω από αυτή την κορυφαία σύμπτωση και άλλες πολλές που τη συνοδεύουν, ο ήρωας μας θα βρεθεί σε μια εξωφρενική, αλλά εντελώς βγαλμένη από τη ζωή κατάσταση. Θα ανακαλύψει καθυστερημένα κάποια άγνωστα πράγματα που τον αφορούν άμεσα και πιεσμένος από τις καταστάσεις θα αλλάξει ριζικά τη ζωή του. Κυρίως όμως θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει  τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο και τις απόλυτες αντιλήψεις του για τους ανθρώπους.  Ο  πλούτος δεν συνδέεται πάντα  αυτόματα με την άγνοια, την έλλειψη  αυτοσεβασμού, την αγένεια και την ατιμία, όπως ακριβώς η έλλειψη του  δεν  συνοδεύεται οπωσδήποτε με την καλοσύνη, την ευαισθησία,   την κουλτούρα. 
Ο σεναριογράφος Anders Thomas Jensen έγραψε το σενάριο με τη   σκηνοθέτη Susanne Bier, χαρίζοντας μας ένα τίμιο δείγμα σύγχρονου αστικού δράματος χωρίς μελό ή φανφάρες με χαρακτήρες αληθινούς, ελλιπείς, αδύναμους  και γοητευτικούς.  Η Suzanne Bier  σκηνοθετώντας δυναμικά εύστοχα και φορτισμένα εξασφαλίζει ένταση από την αρχή μέχρι το τέλος της ταινίας. Αποδίδει  τους χαρακτήρες με συμπάθεια, αυστηρότητα και ενίοτε με κάποια  σκληρότητα. Αντιπαραβάλλει στο ψυχρό σκανδιναβικό τοπίο, την έντονη συναισθηματική τους φόρτιση, διεισδύοντας με μοναδική ταλέντο στην ψυχολογία τους.
 Ο Mads Mikkelsen ως Jacob, αποδεικνύει για άλλη μια φορά και στο «Μετά από το γάμο»  ότι διαθέτει μεγάλο ταλέντο που τον κάνει να ξεχωρίζει από κάθε άλλο σύγχρονο Ευρωπαίο ηθοποιό. Μελαγχολικός και γεμάτος καρδιά  αφήνει σχεδόν πάντα, τα μάτια του να μιλούν για όλα. Φορτίζει το χαρακτήρα του με θλίψη και πόνο, του προσθέτει βάθος κάνοντας τους θεατές να ταυτίζονται μαζί του ακόμα και όταν τα ελαττώματα και οι αδυναμίες του τον φέρνουν σε μειονεκτική θέση.  Εκπληκτικά  έντονη και φυσική είναι και η ερμηνεία του  Rolf Lassgård (που πρόσφατα απολαύσαμε   στο θαυμάσιο φιλμ «Ο κύριος Όβε»), ως Jorgen. Οι  Sidse Babett Knudsen (στο ρόλο της μητέρας της νύφης) και Stine Fischer Christensen (ως νύφη) πλαισιώνουν με ιδιαίτερη ζωντάνια τους δύο  πρωταγωνιστές.  Συνοψίζοντας, το «Μετά Το Γάμο» αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι το  σινεμά αξιώσεων  δεν απαιτεί μεγάλα μέσα, αλλά έμπνευση, όραμα και ταλέντο. Στοιχεία  που η Bier  διαθέτει επαρκώς.
Το φιλμ  απέσπασε 9 Βραβεία σε Διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ, και είχε 17 ακόμα υποψηφιότητες. Ήταν η επίσημη επιλογή της Δανίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας (2007), κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο   Film by the Sea International Film Festival  (2006),  το ίδιο Βραβείο απέσπασε και στο  Cinefest Sudbury (2006). Στα Bodil Awards (2007)   η Stine Fischer Christiensen τιμήθηκε  με το Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου.   Στο Festróia - Tróia International Film Festival (2007) ο Rolf Lassgard κέδρισε το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού. Στο Palm Springs International Film Festival  (2007) ο Mads Mikkelsen τιμήθηκε με το Βραβείο FIPRESCI Καλύτερου Ηθοποιού.
Μετά το γάμο/Efter Brylluppet
Δανία, 2006  Διάρκεια: 120'. Σκηνοθεσία: Susanne Bier. Σενάριο: Susanne Bier,Anders Thomas Jensen. Πρωταγωνιστούν: Mads Mikkelsen, Sidse Babett Knudsen, Rolf Lassgard, Neeral Mulchandani, Frederick Gullits Ernst, Kristian Gullits Ernst.
Εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=gZzxmZuOvKI&t=69s το trailer. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο