Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΑΝ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Άρθρο της Ελένη Σακισλή, υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου με την Παράταξη "ΔΗΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ".
Πολλές φορές έχετε ακούσει την έκφραση «Συμμετοχικός Προϋπολογισμός». Ας δούμε τι σημαίνει και πως χρησιμοποιείται αυτοδιοικητικάΒασική αρχή του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού είναι η συμμετοχή των κατοίκων στη διακυβέρνηση ενός Δήμου, μέσω των παρεμβάσεων-προτάσεων που θα υποβάλλουν με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη γειτονιά τους, στη πόλη τους.
Στα προεκλογικά προγράμματα θα διαβάσετε για έργα που περιγράφονται με στόχο την υλοποίηση τους και αφορούν κυρίως έργα υποδομών, Περιγράφουν το όραμα κάθε δημοτικής παράταξης για την πόλη. Στη σύνταξη αυτών των προγραμμάτων δεν συμμετέχουν όλοι οι πολίτες.
Σχεδιάζονται έργα για εμάς ΑΛΛΑ χωρίς εμάς.
Αυτό το κενό μεταξύ Δημοτικής Αρχής και πολιτών έρχεται να καλύψει η διαδικασία εφαρμογής του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού.
ΠΩΣ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
Πριν από την σύνταξη του ετήσιου Προϋπολογισμού από τις υπηρεσίες του κάθε Δήμου, συγκαλούνται Γενικές Συνελεύσεις- Συγκεντρώσεις ανά Δημοτικό Διαμέρισμα ή ακόμα και ανά γειτονιά. Η κάθε γειτονιά εκθέτει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα της πχ έλλειψη παιδικών χαρών, έλλειψη φωτισμού, πεζοδρομήσεις κλπ. και προτείνει τα μέτρα εκείνα που πρέπει να ληφθούν ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στη γειτονιά τους. Οι προτάσεις συλλέγονται από τη Δημοτική Αρχή, αξιολογούνται και ιεραρχούνται. Κατά τη σύνταξη του ετήσιου προϋπολογισμού αφού καλυφθούν οι πάγιες και λειτουργικές ανάγκες του Δήμου προγραμματίζονται και οι προτάσεις που έχουν καταθέσει οι πολίτες, και έχουν αξιολογηθεί ως πραγματοποιήσιμες. Με τον τρόπο αυτό κάθε πολίτης, κάθε οικογένεια, κάθε γειτονιά και κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα συμμετέχει στη σύνταξη του Δημοτικού Προϋπολογισμού.
ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΕΙ
Ας δούμε τώρα τα θετικά που προκύπτουν από τη διαδικασία εφαρμογής του συμμετοχικού Προϋπολογισμού στους Δήμους.
Ο κάθε πολίτης γίνεται συντάκτης του Προϋπολογισμού και ταυτόχρονα επιλύει τα προβλήματα της καθημερινότητας, που τον ταλαιπωρούν. Ασκεί μια μορφή εξουσίας και με τις παρεμβάσεις του, περιορίζει τα στεγνά των μηχανισμών και τα «έργα βιτρίνας». Τα έργα που υλοποιούνται πληρούν τους κανόνες διαφάνειας και ταυτόχρονα δημιουργούνται συνθήκες οικονομιών κλίμακας με συνέπεια την εξοικονόμηση πόρων.
Ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, εδώ και δεκαετίες.