Ο Ξένος ή ο Αργύρης;

 Του Γιώργου Παναγόπουλου
Μία πολύ μεγάλη μάχη πρόκειται να γίνει την ερχόμενη Κυριακή στα Βριλήσσια. Οι δημοτικές εκλογές του δεύτερου γύρου. Που θα κρίνουν ποιός θα είναι ο Δήμαρχός μας για την επόμενη τετραετία. Ο Ξένος Μανιατογιάννης ή ο Αργύρης Ντινόπουλος; Ο σημερινός Δήμαρχος θα συνεχίσει ή ο τέως θα κάνει το εντυπωσιακό "come back";
Η αναμέτρηση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και σπουδαία. Και όλοι οι δημότες έχουμε, όπως είναι εύλογο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έκβασή της. Διότι αναμφισβήτητα η επόμενη δημοτική θητεία θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά αν εκλεγεί ο πρώτος ή ο δεύτερος.
Ας προσπαθήσουμε όμως να αναλύσουμε τις εξελίξεις που δρομολόγησε ο πρώτος γύρος. Και να εκτιμήσουμε τις πιθανότητες του δεύτερου γύρου. Πού ποντάρουν οι δύο διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου; Ποιές είναι οι εκλογικές "δεξαμενές" τους; Ποιός από τους δύο έχει τις περισσότερες πιθανότητες; Τι κάνουν και τι θα κάνουν οι συνδυασμοί που έμειναν έξω από τον δεύτερο γύρο και κυρίως οι εκλογικές τους βάσεις; Ποιόν θα υποστηρίξουν; Πρόκειται για την ώρα της τελικής επικράτησης.
Ο σημερινός Δήμαρχος Ξένος Μανιατογιάννης φαίνεται να "ποντάρει" στα εξής χαρακτηριστικά που προσπάθησε να αναδείξει, ενόψει της μάχης της Κυριακής: Στο "σημαντικό έργο" της δημοτικής του αρχής στα πέντε προηγούμενα χρόνια. Στην εκτίμηση των δημοτών. Στο γεγονός ότι στον πρώτο γύρο αποτέλεσε την ισχυρότερη υποψηφιότητα από όλες τις άλλες που πήρε μάλιστα την πρωτιά με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κοντά στο 30% απόδειξη της αποδοχής των δημοτών. Ας μην ξεφεύγει της προσοχής κανενός ότι ο Ξένος Μανιατογιάννης αύξησε την εκλογική του δύναμη του πρώτου γύρου κατά πενήντα τοις εκατό (50%) δηλ. από 19% το 2014 σε πάνω από 29% το 2019. Φοβερή άνοδος. Ελπίζει ακόμα στην προτεραιότητά του της "αυτοδιοικητικής υποψηφιότητάς του". Στο γεγονός ότι είναι εν ενεργεία Δήμαρχος με όλα τα σύν που ενέχει η θέση του αυτή. Στην δυνατότητά του να έχει πρόσβαση σε όλο το πολιτικό φάσμα. Στη διάσπαση του δημοτικού συντηρητικού χώρου. Στις ψήφους όλου του "προοδευτικού χώρου". Στις "μεγάλες αντιπάθειες" που όπως εκτιμούν έχει ο αντίπαλός του. Στο γεγονός ότι ο τελευταίος άφησε τα Βριλήσσια για να γίνει υποψήφιος Περιφερειάρχης, βουλευτής και υπουργός. Και ότι επέστρεψε όταν είδε ότι δεν μπορούσε να τα καταφέρει στην πολιτική κονίστρα. Στο "low profile" του. Στους χαμηλούς τόνους. Στην συνδιαλλαγή του. Και κυρίως ελπίζει ότι οι δημότες θα αποφασίσουν στην κάλπη καίρια απαντώντας "στην καρδιά του προβλήματος" επιλέγοντας μεταξύ των δύο τον σημερινό Δήμαρχο που έχει την μεγαλύτερη αποδοχή στην τοπική κοινωνία σε αντίθεση με τον αντίπαλό του "που δεν έχει". Βέβαια όλα αυτά θα τα επιβεβαιώσει ή θα τα διαψεύσει η κάλπη.
Από την άλλη πλευρά τώρα, ο Αργύρης Ντινόπουλος φαίνεται να προσδοκά στα παρακάτω δικά του χαρακτηριστικά: στο "σημαντικό έργο" που υλοποίησε ως Δήμαρχος την περίοδο 2003 - 2006 και μάλιστα σε μία θητεία, το οποίο οδήγησε με άνεση στην εκλογική επιτυχία του διαδόχου του στις δημοτικές του 2006. Στην ελπίδα που δίνει στους δημότες για μια νέα θητεία μεγάλων έργων και δημιουργίας. Για μεγάλη αποτελεσματικότητα. Για έναν Δήμαρχο δυναμικό, μαχητικό, αποφασιστικό. Και κυρίως για έναν Δήμαρχο που "δεν θα είναι στο γραφείο του" αλλά θα βρίσκεται "έξω στον κόσμο και θα αφουγκράζεται τον παλμό του". Στο γεγονός ότι "εγκατέλειψε την πολιτική για να ασχοληθεί με τα Βριλήσσια" όπως ο ίδιος λέει. Ελπίζει καταλυτικά στις ψήφους της μεγάλης δεξαμενής του εκλογικού σώματος του "δικού του κεντροδεξιού πολιτικού χώρου" που στον πρώτο γύρο στήριξε με το πολύ μεγάλο ποσοστό του 26% τον Γιάννη Πισιμίση και το οποίο μπορεί να του δώσει την εκλογή δηλαδή την τελική επικράτηση οριστικά και αμετάκλητα. Αλλά κι επειδή καλεί τον Δήμαρχο σε ντιμπέϊτ κι εκείνος δεν ανταποκρίνεται. Επίσης αναφέρεται στην έλλειψη ασφάλειας και δημόσιας τάξης σήμερα. Σε αναποτελεσματικότητα του Μανιατογιάννη. Σε ταύτιση του Δήμου με τα πρόσωπα της δημοτικής του αρχής. Και βέβαια αναφέρεται στο γεγονός της πολιτικής αναμέτρησης της ΝΔ που εκπροσωπεί ο ίδιος ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ που όπως διατείνεται εκπροσωπεί ο νυν Δήμαρχος, πέρα από την αντιπαράθεση των αυτοδιοικητικών χαρακτηριστικών. Ο Αργύρης Ντινόπουλος και οι συνεργάτες του φαίνεται να "ποντάρουν" στο κλίμα της πολιτικής αλλαγής που διαμορφώνεται σε όλη την Ελλάδα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας ότι δηλαδή θα πρέπει να επικρατήσει και στα Βριλήσσια.
Εμείς εκτιμούμε ότι χωρίς καμία αμφιβολία το κόμμα της Ν.Δ. θα ασκήσει τεράστιες πιέσεις στην ομάδα Πισιμίση, παρά την μεγάλη "πολιτική εχθρότητα" να στηρίξει τον Α. Ντινόπουλο για να γίνει "μπλε" ο Δήμος Βριλησσίων.
Οι εκλογικές βάσεις οι ψηφοφόροι δηλαδή των συνδυασμών που έμειναν έξω από τον πρώτο γύρο όμως τι αναμένεται να κάνουν; Το πιθανότερο είναι ότι ο Ξένος Μανιατογιάννης θα αντλήσει την συντριπτική πλειοψηφία των συνδυασμών του προοδευτικού χώρου μπροστά στο δίλημμα του δεύτερου γύρου. Δεν είναι απίθανο όμως να αντλήσει το κρίσιμο ποσοστό που του απομένει για την μεγάλη νίκη του από ψηφοφόρους του κεντροδεξιού χώρου με τους οποίους έχει άριστες σχέσεις λόγω των αυτοδιοικητικών του χαρακτηριστικών και του έργου που επιτέλεσε ανεξαρτήτως κομμάτων.
Αντίθετα ο Αργύρης Ντινόπουλος ελπίζει να αντλήσει το κρίσιμο πλειοψηφικό ποσοστό που θα τον φέρει στο δημαρχιακό αξίωμα από το πολύ μεγάλο εκλογικό σώμα της δικής του μεγάλης και ευρείας κεντροδεξιάς παράταξης σε μια μάχη μάλιστα των δυνάμεων της ΝΔ ενάντια στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. αξιοποιώντας το κλίμα της απόλυτης νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ.        
Πράγματι η εκλογική βάση του Γιάννη Πισιμίση, αυτής της τεράστιας έκπληξης" των δημοτικών εκλογών, θα κρίνει την τελική έκβαση του δεύτερου γύρου σε σχεδόν απόλυτο βαθμό.   
Ας μην υποτιμήσουμε όμως και την δυναμική που ενδέχεται να διαμορφωθεί αυτήν την εβδομάδα ως επιπρόσθετο στοιχεί της μεγάλης μάχης. Η οποία αυτή την ώρα δείχνει εντελώς αμφίρροπη και αβέβαιη με όλα τα ενδεχόμενα πλήρως και απολύτως "ανοιχτά".        

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο