Πρόγραμμα 3ου τριμήνου 2019

 Του Cine –Δράση




Και αυτό το τρίμηνο, το τρίτο του 2019, το Cine-Δράση συνεχίζει χωρίς διακοπή τις προβολές του με 13 ταινίες κάθε είδους από κάθε γωνιά του κόσμου και για κάθε θέμα. Κάθε Πέμπτη, εκτός από την  Πέμπτη 15 Αυγούστου που λόγω της γιορτής δεν θα υπάρχει προβολή.
Συγκεκριμένα:
 -Έρωτας Μετ' Εμποδίων/TheBigSick, από τις ΗΠΑ (2017).  Μια ρομαντική κωμωδία βασισμένη στην πραγματική ιστορία του γεννημένου στο Πακιστάν κωμικού Kumail Nanjiani και της γυναίκας του.
-Ένα Αξέχαστο Καλοκαίρι/Estiu 1993 από την Ισπανία (2017).  Ένα φιλμ που αναφέρεται στην προσπάθεια μιας εξάχρονης να αποδεχτεί την απώλεια της μητέρας της  και   να βρει μια θέση στη νέα της ζωή.
-Γυναίκα σε πόλεμο /WomanatWar, μια παραγωγή Ισλανδίας, Γαλλίας και Ουκρανίας (2018). Φιλμ γεμάτο γέλιο,  ειρωνεία, σουρεαλισμό, λεπτή κοινωνική κριτική και αφορά την αλληλεξάρτηση της φύσης με τον άνθρωπο.
 -Οι Αγώνες μας /NosΒatailles, Γαλλία, Βέλγιο (2018). Ένα στέρεο δράμα που τοποθετεί μια προσωπική ιστορία σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο και εξετάζει την πολύπλευρη σχέση του ιδιωτικού με το δημόσιο βίο.
-Κατακούτελα/Trainwreck από τις Η.Π.Α (2015). Μια ανατρεπτική κωμωδία που σατιρίζει τα αδιέξοδα μιας νεαρής που πίστεψε από μικρό παιδί στην άποψη του διαζευγμένου πατέρα της ότι δεν υπάρχει μονογαμία και ζει τη ζωή της χωρίς δεσμεύσεις.
-Με Σειρά Εξαφάνισης/ Kraftidioten, παραγωγή Νορβηγίας, Σουηδίας (2014). Μία απολαυστική μαύρη κωμωδία που διαδραματίζεται στο παγωμένο τοπίο της Νορβηγίας και παρακολουθεί τη συναρπαστική πορεία ενός αφανή ήρωα που καταφεύγει στην αυτοδικία, πυροδοτώντας έναν πόλεμο ανάμεσα σε έναν χορτοφάγο γκάνγκστερ και έναν Σέρβο αρχιμαφιόζο.
Ένα Τραγούδι για την Αβάνα/Candelaria.  Παραγωγή Κολομβίας, Γερμανίας, Νορβηγίας, Αργεντινής, Κούβας (2017). Εμπνευσμένο από τα βιώματα ενός ζευγαριού στην Κούβα της δύσκολου περιόδου μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης όταν η νησιωτική αυτή χώρα έμεινε χωρίς συμμάχους και χωρίς βασικά είδη διατροφής, αλλά και πάλι έμεινε όρθιο.
-Παγίδα/ Klopka  από τη Σερβία του 2007  προέρχεται αυτό το  σύγχρονο φιλμ νουάρ με δραματικές προεκτάσεις και ηθικά διλήμματα, το οποίο ενθουσίασε κοινό και κριτικούς.
 -Δύο ταινίες για το σχολείο και το ρόλο του στη σύγχρονη κοινωνία, που θα προβληθούν στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Πρόκειται για το Kes/ Κες, του Ken Loach από την Μεγάλη Βρετανία  (1969) και το The first grader από την Κένυα (2010)   μια ιστορία ενός  αγρότη που εγγράφηκε στο δημοτικό σχολείο σε ηλικία 84 ετών μετά την καθιέρωση από την κυβέρνηση της χώρας του, ελεύθερης δωρεάν και καθολικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 Μετά τις προβολές ακολουθεί συζήτηση με εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς
-Γλυκιά Πατρίδα/Sweet Country, από την Αυστραλία (2017).  Μοντέρνο,   απόλυτα επίκαιρο γουέστερν, ύμνος στην ανθρωπιά και την ελευθερία και παράλληλα αιχμηρή καταγγελία απέναντι στη βία κάθε μορφής εξουσίας.
-Ελάχιστες Ιστορίες Historias minimas, από την Αργεντινή (2002).    Τρεις μικρές ιστορίες, τρία πρόσωπα που περιπλανιόνται στις ερημιές της Παταγονίας.   Και οι τρεις θα πάρουν περισσότερα από ό,τι αποζητούσαν, αλλά με τρόπους που ποτέ δεν θα περίμεναν.
-Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες/When tomatoes met Wagner  Αφήσαμε τελευταίο το πιο αγαπημένο όλων μας,  το ελληνικό   ντοκιμαντέρ της  Μαριάννας  Οικονόμου (2019) που κάνει τον θεατή να κλαίει, να γελάει με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα της κρίσης. Στο χωριό Ηλιάς του Θεσσαλικού κάμπου,  ο Αλέξανδρος, οι ξαδέλφες, οι θειάδες και οι γείτονές του ξεκίνησαν μια φιλόδοξη ιδέα. Καθώς στην Αμερική και την Ευρώπη καλλιεργούνται εδώ και δεκαετίες μεταλλαγμένα υβρίδια ντομάτας, που μόνο γεύση ντομάτας δεν έχουν, εκείνοι θα καλλιεργήσουν αυθεντική ντομάτα, θα πακετάρουν σάλτσες, βαζάκια με συνταγές ντομάτας και θα τα εξάγουν στον κόσμο. Ο Αλέξανδρος οργανώνει την ιδέα με έρευνα, αφοσίωση και τρέλα: δύο ηχεία στη μέση των αγρών παίζουν μουσική στα σπαρτά. «Η ντομάτα θέλει κάτι μεγαλειώδες για να ντραπεί, να κοκκινίσει. Βάγκνερ!»

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο