Αστροπαρατήρηση και εκπαίδευση εθελοντών

Μια υπέροχη βραδιά πραγματοποιήθηκε χθες στο Πυροφυλάκειο Βριλησσίων


Αστροπαρατήρηση και εκπαίδευση εθελοντών

Εισηγητής για την αστροπαρατήρηση ήταν ο Γιώργος Νικολιδάκης, μέλος του Βριλησσού και πρόεδρος της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης

Ο ομιλητής είναι πτυχιούχος Φυσικών Επιστημών -Ηλεκτρονικός Μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στη φυσική- Παρατηρησιακή αστροφυσική.

Η ομιλία –συζήτηση αφορούσε μια βασική εισαγωγή στην αστρονομία με πολύ σύντομες αναφορές στα εξής θέματα :
Η θέση της Γης στο σύμπαν, οι κινήσεις της Γης, Ουρανογραφία,συντεταγμένες ουρανίων σωμάτων, οι αστερισμοί, προσεγγιστικές κλίμακες του αστρονομικού σύμπαντος, συστατικά του Σύμπαντος, οι αστέρες, η εξέλιξη και το τέλος των αστέρων, οι Λευκοί νάνοι, οι Aστέρες νετρονίων, οι Mελανές οπές, Μεσοαστρική ύλη και Νεφελώματα, Αστρικά σμήνη, το πραγματικό σχήμα και μέγεθος του Γαλαξία μας, οι Σπειροειδείςς και Ελλειπτικοί γαλαξίες, η  διαστολή του σύμπαντος.

Η διάρκεια της συζήτησης διήρκεσε γύρω στην μία ώρα

Ακολούθησε παρατήρηση από ένα μεγάλο ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 50 εκατοστών της σελήνης και των κρατήρων της, των πλανητών Δία και Κρόνου, μερικών διπλών αστέρων, πλανητικών νεφελωμάτων και αστρικών σμήνων.

Εκπαίδευση πυρασφάλειας

Σύντομη εκπαίδευση των εθελοντών του συλλόγου στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Βριλησσίων. Η εκπαίδευση έγινε από τον συμπολίτης μας αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχο Ιωάννη Καρακώστα

Η εκπαίδευση ξεκίνησε στις 20.45 και ακολούθησε η αστροπαρατήρηση

Aπό το 2007 και για 13η  συνεχή  χρονιά ο Βριλησσός συνεχίζει την εθελοντική του δράση στο περιαστικό δάσος Άνω Βριλησσίων και το Πεντελικό. Στο διάστημα αυτό εκατοντάδες μέλη του συλλόγου στηρίζουν την προσπάθεια του Δήμου Βριλησσίων και του ΣΠΑΠ με βάρδιες πυρασφάλειας, δενδροφυτεύσεις, πότισμα δενδρυλλίων και καθαρισμό του δάσους.

Στις 2 Ιουλίου ξεκινήσαμε φέτος την εθελοντική μας προσπάθεια , που όπως και τις προηγούμενες χρονιές θα είναι για 3 μέρες την εβδομάδα (ΤΡΙΤΗ- ΤΕΤΑΡΤΗ -ΠΕΜΠΤΗ ) και 2 βάρδιες ανά ημέρα, για όλο τον Ιούλιο και Αύγουστο.

Αν θέλετε να βοηθήσετε σε αυτήν την προσπάθειά μας επικοινωνήστε με τους συντονιστές της ομάδος Έφη Ορφανού τηλ. 6971541093 και Διαμαντή Παπαδόπουλο τηλ. 6977766675.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο