Τελεσίγραφο από την Πολεοδομία προς τον Δήμο Βριλησσίων

Το παγόβουνο «Ναυτική Βάση» - Ανακοίνωση της Δράσης

"Έχει ήδη γίνει γνωστό από τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, ότι η αρμόδια Πολεοδομία Αγ. Παρασκευής, ύστερα από καταγγελία κατοίκων, επέδωσε στον Δήμο Βριλησσίων έγγραφο αυτοψίας, σύμφωνα με το οποίο διαπίστωσε σωρεία παραβάσεων σε ότι αφορά τις χρήσεις στον χώρο της π. Ναυτικής Βάσης.

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό, είναι πως το θέμα έφθασε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βριλησσίων, όπου συζητήθηκε η «Λήψη απόφασης για την άσκηση ένστασης κατά της από 21.06.2019 Έκθεσης Αυτοψίας- Απόφασης του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αγίας Παρασκευής». Εκεί, ο δικηγόρος του Δήμου πρότεινε την «προσβολή της κοινοποιηθείσας έκθεσης αυτοψίας ενώπιον του αρμοδίου ΣΥΠΟΘΑ, ιδίως λόγω ελλιπούς αιτιολογίας της... προς διαφύλαξη των συμφερόντων του Δήμου... και προς αποτροπή των δυσμενών συνεπειών που συνεπάγεται η εκτέλεσή της...», επισημαίνοντας ότι «η προθεσμία των 15 ημερών για την άσκηση της εν λόγω ένστασης συμπληρώνεται την 08.07.2019 και συνεπώς συντρέχει λόγος κατεπείγοντος για τη λήψη σχετικής απόφασης».

Υπέρ της εισήγησης ψήφισαν τα πέντε παρόντα μέλη της πλειοψηφίας (Βαφειάδης, Μάρα, Φυκίρης, Σίμου, Εγκολφόπουλος), ενώ «παρών» δήλωσε (για λόγους που συνάγονται στη συνέχεια), ο Τσούτσιας – ΔΡΑΣΗ. Σημειωτέο, μετά την προ εξαμήνου ανεξαρτητοποίηση της κ. Χρυσοπούλου από την «Νέα Πνοή, (η οποία στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν παρούσα χωρίς δικαίωμα ψήφου), δεν εκπροσωπείται η μείζων αντιπολίτευση στην Οικονομική Επιτροπή (!) Με δεδομένη μάλιστα την εκλογική συμπόρευση της "Ανοιχτής Πόλης" και της κ. Σακισλή με τη διοίκηση, μόνον η ΔΡΑΣΗ απέμεινε να εκπροσωπεί την αντιπολίτευση στην Ο.Ε..

Σύμφωνα με το έγγραφο της Πολεοδομίας, το οποίο ουδέποτε κοινοποιήθηκε στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που έλαβαν την απόφαση(!) αλλά περιήλθε σε γνώση τους μόνο από δημοσίευμα τοπικού μέσου ενημέρωσης* (!), «το κλιμάκιο της πολεοδομίας -μετά από καταγγελία των κατοίκων της περιοχής- διαπίστωσε πως στον χώρο λειτουργεί το αμαξοστάσιο απορριμματοφόρων του Δήμου αλλά και χώρος εναπόθεσης υλικών όπως σωλήνες, χαλίκι, άμμος, πλάκες πεζοδρομίου, κάδοι απορριμμάτων, κοπριά-λιπάσματα και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός οχημάτων. Οι υπάλληλοι διαπίστωσαν επίσης, πως στον χώρο γίνεται εναπόθεση μπαζών, οργανικών υλικών, απορριμμάτων και μεγάλων αντικειμένων». Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο που δημοσίευσε το vrilissianews «Ο Δήμος υποχρεούται σε διάστημα ενός μήνα να διακόψει κάθε τέτοιου είδους δραστηριότητα στον χώρο και εφόσον δεν το πράξει, ο χώρος θα σφραγιστεί», αφού αυτές οι χρήσεις είναι πρόδηλα παράνομες.

(*http://vrilissianews.gr/vrilissia/apofasi-sfragisis-tis-homateris-stin-p-naytiki-vasi/)

Και τι απέγινε; Έχουμε εδώ μια τυπική αντίδραση του μηχανισμού του Δήμου Βριλησσίων, ο οποίος μπροστά σε ένα «έκτακτο» ζήτημα, (διαχρονικά γνωστό), αντιδρά μόνο με τον εύκολο και αναμενόμενο τρόπο, ζητά αναβολή, χωρίς να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο για τα έγγραφα και τις πτυχές της υπόθεσης και χωρίς να έχει συζητηθεί η προετοιμασία κάποιας εναλλακτικής. Ούτε και η αντιπολίτευση μιλά γι' αυτά. Καταθέτει προτάσεις ανάπλασης της Ναυτικής Βάσης αλλά αποσιωπά το θέμα του γκαράζ απορριμματοφόρων.

Διότι, οι παρατάξεις εξουσίας του προαστίου δεν αλλάζουν. Προ δεκαπενταετίας, τα ίδια έγιναν! Τότε «έκρυψαν» τα απορριμματοφόρα πίσω από το κλειστό Γυμναστήριο. Μια, δυο, τρεις, οι περίοικοι ανάγκασαν τον Δήμο να τα απομακρύνει. Μετά επιλέχθηκε η λύση της ενοικίασης χώρου εκτός Βριλησσίων για τη στάθμευσή τους, αλλά αυτό οδήγησε σε αύξηση του κόστους των μετακινήσεων. Στη συνέχεια βρέθηκε μια νέα «προσωρινή» λύση. Η Ναυτική Βάση! Μια λύση για πολλές δουλειές. Για πλύση κάδων, για εγκαταλελειμμένα οχήματα, για να εκτελούνται εργασίες, για καταχρηστική εναπόθεση υλικών εργολάβων που εκτελούν έργα στο προάστιο, για μπάζα, χώματα, οικοδομικά υλικά, σωλήνες, κλαδιά κλπ., όλα εκεί, χωρίς κόστος. Με αποτέλεσμα την καταστροφή του εδάφους και της χλωρίδας του πάρκου στα συγκεκριμένα σημεία.

Τώρα; Ποιος θα εξηγήσει στους κατοίκους, ότι αυτές οι αναποδιές οφείλονται στην έλλειψη προγραμματισμού των διοικήσεων της τελευταίας εικοσαετίας. Αυτών που επέλεγαν να σχεδιάζουν αναπλάσεις αντί να εξασφαλίζουν αναγκαίες υποδομές στην Πόλη. Με την σημερινή δημοτική αρχή να αδυνατεί επί μια πενταετία να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Πόλης, την οποία παρέλαβε σε στάδιο τελικής έγκρισης, απεσταλμένη ήδη στο αρμόδιο Υπουργείο. Αλλά αυτά δεν φέρνουν ψήφους, ούτε είναι για να εκφωνούνται από την προεκλογική εξέδρα.

(Στο υπό αναθεώρηση από το 2010 Γ.Π.Σ. η υπό έγκριση τελική πρόταση τροποποίησης προβλέπει για την πρώην Ναυτική Βάση τις εξής χρήσεις: Πράσινο, Γήπεδο Ποδοσφαίρου, Ανοιχτό κολυμβητήριο μεσαίου μεγέθους, μικρό αναψυκτήριο, Θερινό Κινηματογράφο, Πολιτιστικές εγκαταστάσεις, αναγκαίους χώρους στάθμευσης». Ο Δήμος έχει εισηγηθεί και τη δημιουργία Δημοτικού Φυτώριου στο νοτιοανατολικό τμήμα του πάρκου).

Ποιος επίσης θα εξηγήσει στους κατοίκους των Άνω Βριλησσίων, ότι εν αντιθέσει με αυτά που τους έλεγαν οι υποψήφιοι προεκλογικά, στο ΙΣΧΥΟΝ πολεοδομικό του 1993 προβλέπεται στην είσοδο της περιοχής, (Ο.Τ. 444, Πεντέλης & Βορείου Ηπείρου), η κατασκευή γκαράζ απορριμματοφόρων και ότι και με την υπό αναθεώρηση πρόταση η χρήση αυτή δεν αναιρείται αλλά συμπληρώνεται: «...με χρήση πολιτιστικών κτιρίων και εν γένει πολιτιστικών εγκαταστάσεων, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη από την ένταξη της περιοχής «Πάτημα» στο σχέδιο πόλεως, κοινωφελή χρήση «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΚΑΡΑΖ» (Φ.Ε.Κ. 859Δ’/1987).»

Με άλλα λόγια, μετά από τόσα χρόνια, μήπως είναι καιρός το νέο δημοτικό συμβούλιο να δρομολογήσει την κατασκευή ενός σύγχρονου υπόγειου αμαξοστασίου για τα απορριμματοφόρα του Δήμου στον προβλεπόμενο χώρο, διαμορφωμένου κατάλληλα για να υποδεχθεί και τις πρόσθετες λειτουργίες μεταφόρτωσης / ανακύκλωσης; Και μετά, από πάνω, ας φτιάξουμε και αίθουσα για πολιτιστικές χρήσεις...

Διότι καλές οι μακέτες και οι αγορές οικοπέδων αλλά ένας σοβαρός Δήμος πρέπει να βλέπει και πέρα από την βιτρίνα του.



Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ


φωτογραφία: amarysia.gr"

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο