Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών - 8 Μαρτίου

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας – Διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών

Η 8η Μαρτίου συνιστά παγκόσμια ημέρα μνήμης των αγώνων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών. Είναι ημέρα-σύμβολο για την καταπολέμηση των παραβιάσεων και διακρίσεων που ακόμα αντιμετωπίζουν οι γυναίκες διεθνώς σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.

Σήμερα καταδεικνύεται ακόμα η ανάγκη για διεκδίκηση ισότητας και ισονομίας, καθώς οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανισότητες και προκλήσεις σε διάφορους τομείς:
• Γυναίκες υπόκεινται σε έμφυλη βία, γυναικοκτονίες, παραβίαση αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων, καταναγκαστικούς γάμους, εμπορία ανθρώπων, σεξουαλική παρενόχληση και μη ισότιμη συμμετοχή στην εργασία και την εκπαίδευση.
• Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών παραμένει πολύ υψηλό, ιδίως στις χώρες του Νότου, σε σχέση με το ποσοστό ανεργίας των ανδρών.
• Οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται κατά μέσο όρο 40% λιγότερο από τους άνδρες σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
• Η λεγόμενη «γυάλινη οροφή» εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς μόνον σε τέσσερις χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Φινλανδία και Σουηδία) το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια μεγάλων εταιρειών ανέρχεται σε τουλάχιστον 30%.

*Με αφορμή τη μέρα της γυναίκας, ενημερώνουμε ότι στον Δήμο μας και συγκεκριμένα στον ΟΚΠΑ στα Δημοτικά και Κοινωνικά Ιατρεία,(Λ.Πεντέλης62, 1ος όροφος) λειτουργεί δομή συμβουλευτική ζεύγους -οικογένειας-γυναίκας, αλλά και ατομική συμβουλευτική κάθε ηλικίας. Για ραντεβού τηλ. 210-8045564

Β. Αρσένη-Λάμπρου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο