Δράση: βιασύνες και παρεξηγήσεις
Η ΔΡΑΣΗ διευκρινίζει για δεύτερη φορά τη θέση της και παρεμβαίνει με ερώτηση στο Δ.Σ..
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 17ης Ιουνίου η ΔΡΑΣΗ επανέφερε –με τη μορφή ερώτησης –το ζήτημα της επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων υγειονομικής χρήσης που είχε συζητηθεί στη συνεδρίαση της 27ης Μαΐου. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τροπολογία της κυβέρνησης δόθηκε δυνατότητα στους Δήμους, με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, να διευκολύνουν τα καταστήματα εστίασης προκειμένου να εξασφαλίζεται ο απαραίτητος χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. (άρ.65, 4688/2020). Στην πόλη μας τέτοιες ρυθμίσεις εφαρμόζονται σε 7 σημεία: παράδρομος Λ. Πεντέλης / Ολύμπου, πλ. 28ης Οκτωβρίου (Άνω Βριλήσσια), οδός Αναλήψεως, πλ. Αναλήψεως, οδός Εθν. Αντιστάσεως, πλ. Ελευθερίας και στο πάρκο ρεματιάς. Η ΔΡΑΣΗ ζήτησε να επαναξιολογηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτές οι αποφάσεις, διότι ελήφθησαν (διαδικτυακή διαδικασία) πρόχειρα και χωρίς καλή τεκμηρίωση.
Από την πλευρά της η δημοτική αρχή -δικαίως- οσάκις κάποιος διαφωνεί με τις παρεμβάσεις που η ίδια πρότεινε, κραδαίνει το «ομόφωνο» της απόφασης, δηλαδή το ότι «φταίνε» όλοι! Στην πραγματικότητα όμως, η αντιπολίτευση υπήρξε περισσότερο συγκαταβατική και άτολμη, παρά σύμφωνη με τις εισηγήσεις.
Αυτή την «αντίφαση» επεσήμανε στο τελευταίο Δ.Σ. ο Γιάννης Τσούτσιας, αποσαφηνίζοντας για δεύτερη φορά τη θέση της ΔΡΑΣΗΣ. Να σημειωθεί ότι επισήμανση έγινε και από την Μαρίνα Παπαχριστοδούλου για το γεγονός της απαράδεκτης απόσυρσης των κοινόχρηστων μεταλλικών παγκακιών από το κιόσκι της πλ. Ελευθερίας υπέρ καταστήματος.
-ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ Δ.Σ. 17ης ΙΟΥΝΙΟΥ (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ)
(Η απομαγνητοφώνηση έγινε με ευθύνη της ιστοσελίδας μας, καθώς η δημοτική αρχή συστηματικά δεν παραχωρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων).
ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: «Το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων προκαλεί παρεξηγήσεις. Το ίδιο το θέμα μάλιστα είναι μια παρεξήγηση. Ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση, με δημόσια ανάρτησή μας*, μια ημέρα μετά το συμβούλιο, ζητήσαμε να επανεξεταστούν οι αποφάσεις, ως βιαστικές και αρκετά ασαφείς. Δεν ξέρω αν αυτό είναι σωστό να γίνει άμεσα, δεν θα είχαμε αντίρρηση π.χ. να περάσει πρώτα λίγος χρόνος, ας πούμε ένας μήνας, πριν ξαναγίνει αυτή η συζήτηση, ώστε να μην αλλάζει τόσο γρήγορα αποφάσεις ένα Δ.Σ., όμως σε κάθε περίπτωση, το θέμα πρέπει να ξανασυζητηθεί.
Η πρώτη παρεξήγηση που πρέπει να λυθεί είναι η εξής: Υπάρχουν κάποια παράπονα από δημότες, (βέβαια πάντα υπάρχουν παράπονα σ’ αυτού του είδους τις αποφάσεις), στα οποία εσείς απαντάτε με τρόπο κατευναστικό, λέγοντας ότι η απόφαση του Δ.Σ. ήταν ομόφωνη και επομένως δεν υπάρχει αντίρρηση, δεν υπάρχει πρόβλημα. Πράγματι η απόφαση του Δ.Σ. ήταν ομόφωνη, όμως αυτή είναι η πρώτη παρεξήγηση, καλώς ή κακώς, εμείς θέλουμε να δηλώσουμε ότι δεν συμφωνούμε με αυτή την απόφαση, δεν θέλουμε να λέγεται ότι όλοι συμφωνούν, ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση είχαμε δηλώσει, (ο ένας εκ των τριών δημοτικών συμβούλων της ΔΡΑΣΗΣ που ήταν παρών), ότι ψηφίζουμε με επιφυλάξεις. Αυτή η τακτική βέβαια, όπου κάποιος μπορεί να ψηφίζει «με επιφυλάξεις», είναι λανθασμένη, προϊόν της διαδικτυακής συζήτησης, κάτι που δημιουργεί ασάφειες.
Η δεύτερη παρεξήγηση: Υπάρχει η πρόθεση της κυβέρνησης και του Δήμου να διευκολυνθούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, που συμβαίνει παράλληλα. Αρχίζουμε να δοκιμάζουμε διάφορες παρεμβάσεις που προβλέπονται στο ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κινητικότητας). Αυτά είναι δυο διαφορετικά πράγματα, τα οποία κακώς έχουν μπει μαζί και κακώς με αφορμή το πρώτο, αρχίζει να υλοποιείται κομμάτι του δεύτερου. Για παράδειγμα, θα έπρεπε να γνωρίζουμε ως δημοτικό συμβούλιο, ποια συγκεκριμένα καταστήματα ζήτησαν να επεκταθεί ο χώρος που διέθεταν. Μας είπαν ότι έχουν επισκεφθεί τους πάντες και ότι υπάρχει γενικό ζήτημα επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων, ακόμη και στους δρόμους. Εμείς δεν έχουμε αυτή την εικόνα. Στην πλ. Ελευθερίας για παράδειγμα, (Θέτιδος), παρόλο που εκεί οι επιχειρηματίες είναι θετικότατοι για να κλείσει ο δρόμος, να πεζοδρομηθεί, να γίνει κάποια παρέμβαση, δεν έχει εκδηλωθεί πρόθεση να βγουν τραπέζια στον δρόμο. Διότι χώρος υπάρχει. Αλλά και στην περιοχή του παράδρομου της Λ. Πεντέλης στο ύψος της Ολύμπου, πληροφορηθήκαμε ότι ο δήμαρχος μίλησε μεν με τους καταστηματάρχες, αλλά αυτό έγινε τον Νοέμβριο του 2019, δηλαδή προ κορωνοϊού! Μάλιστα τότε του ζητήθηκε να κλείσει ο δρόμος, αίτημα ίσως θεμιτό, αλλά πάντως άσχετο με τον κορωνοϊό και την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων. Έχουμε δηλαδή εδώ μπλέξει δυο διαφορετικά ζητήματα, δεν ξέρω αν το κάνουμε επίτηδες ή κατά λάθος, πάντως είναι άλλο πράγμα κάποιος να σου ζητάει επιπλέον χώρο, όπως προβλέπεται, για να εφαρμόσει τα πρότυπα υγιεινής, αποστάσεων κτλ, και άλλο με αφορμή τον κορωνοϊό εμείς να προχωράμε με έναν τρομερά πρόχειρο τρόπο, από κάθε άποψη πρόχειρο, σε κομμάτια του ΣΒΑΚ. Αν θέλετε να συζητήσουμε το τελευταίο, να το συζητήσουμε απευθείας, όχι δια της τεθλασμένης.
Συμπερασματικά: Με την παρέμβαση που γίνεται στον παράδρομου της Ολύμπου δεν συμφωνούμε. Διατηρούμε πλήρη διαφωνία. Νομίζουμε ότι εκεί δεν έπρεπε να γίνει τίποτα. Στις άλλες περιπτώσεις, (Θέτιδος, Αναλήψεως, Εθνικής Αντιστάσεως), θα ήμασταν θετικοί σε μια δοκιμή κατά το πρότυπο πολλών νησιωτικών δήμων, δηλαδή ο δρόμος να αποκλείεται πλήρως για τα αυτοκίνητα για λίγες ώρες, π.χ. από τις 8.00 έως τις 12.00 το βράδυ. (Θα ήταν εύκολο να αναλάβει κάποιος καταστηματάρχης ανά σημείο να βάζει μια ενημερωτική ταμπέλα). Αυτό θα διευκόλυνε να μην υπάρχουν προβλήματα το πρωί, διότι όπως θα έχετε διαπιστώσει -και δεν ξέρω αν αυτό θα αλλάξει- το πρόβλημα σήμερα είναι ότι τα μαγαζιά δεν έχουν αρκετό κόσμο, όχι χώρο. Αυτά είναι τα θέματα που θεωρούμε ότι πρέπει να ξανασυζητήσουμε στο Δ.Σ.. Πάντως η κατάσταση όπως εξελίσσεται δεν έχει τη συμφωνία μας».
* Παρασκευή 29 Μαΐου 2020, «Και να δουλέψουν τα μαγαζιά, και να είναι ασφαλείς οι κάτοικοι! Χρήσιμα συμπεράσματα από μια πρόχειρη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου»: https://www.drasivrilissia.gr/Articles/Article/3888