Το σινεμά της Αργεντινής

Οι σκηνοθέτες Φαμπιάν Μπελίνσκι και Πάμπλο Τραπέρο

5η Διαδικτυακή Συνάντηση - Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, 8.00 μ.μ.

Σεμινάριο Το σινεμά της Λατινικής Αμερικής

5η Διαδικτυακής συνάντηση*, Δευτέρα 19/10/2020, ώρα 8:00μμ

Θέμα: Αργεντινή μέρος 2ο

Οι σκηνοθέτες Φαμπιάν Μπελίνσκι και Πάμπλο Τραπέρο

Πάμπλο Τραπέρο (Pablo Trapero)

Ο Πάμπλο Τράπερο γεννήθηκε στο Σαν Τζούστο της Αργεντινής το 1971. Σεναριογράφος, παραγωγός και διακεκριμένος σκηνοθέτης, ο Τραπέρο προκάλεσε αίσθηση στην κινηματογραφική κοινότητα ήδη με την πρώτη ταινία του, το «Mundo Grua», που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1999. Όλες οι επόμενες ταινίες του, το «El Bonaerense» (2002), το «Leonera» (2008), το «Carancho» (2010), έκαναν την επίσημη πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Καννών, με πιο πρόσφατο το «Elefante Blanco» το 2012. Ο Τραπέρο σκηνοθετεί με ένα ωμό, σχεδόν ντοκιμαντερίστικο στιλ, ταινίες με ήρωες που ορθώνονται απέναντι στο κατεστημένο και στην αδικία, κάνοντας ένα σύγχρονο, δυνατό, πολιτικο-κοινωνικό σινεμά. Ιδιαίτερα με τη «Leonera» και το «Carancho» μας έχει συστήσει δυνατά το σινεμά του: γρήγορο, βίαιο, βρώμικο, επιθετικό, καταπιάνεται με την κόλαση της ψυχής και τους τρόπους που ο άνθρωπος προσπαθεί να τη λυτρώσει. Η ταινία του, «The Clan», κέρδισε το Ασημένιο Λιοντάρι Καλύτερου Σκηνοθέτη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Το 2002, εγκαινίασε την εταιρεία παραγωγής του Matanza Cine που παράγει ταινίες δικές του και άλλων σκηνοθετών. Συμμετείχε σε κύριες επιτροπές του φεστιβάλ στη Βενετία, το Σαν Σεμπαστιάν, το Λοκάρνο, τις Κάννες. Το 2015 το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας του απένειμε τον Chevallier l'Ordre des Arts et des Lettres, καθιστώντας τον πρώτο σκηνοθέτη της Νότιας Αμερικής που πήρε αυτή την τιμή.

Φαμπιάν Μπελίνσκι/ Fabián Bielinsky

Ο Fabián Bielinsky γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1959 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και πέθανε το 2006 σε ηλικία 47 ετών στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός το 1972 όταν μπήκε στην ENERC (Escuela Nacional de Experimentación y Realización Cinematográfica).Το 1981 σκηνοθέτησε το πρώτο του φιλμ μικρού μήκους το «El Péndulo», δύο χρόνια αργότερα σκηνοθέτησε και έγραψε το μικρού μήκους «La Esperanza», με τους ηθοποιούς Guillermo Battaglia, Hector Bidonde και Marta Serrano. Έγραψε το σενάριο για το «La Sonámbula» (1998) και το 2000 έκανε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία «Nueve reinas» (Εννέα βασίλισσες) με τη συμμετοχή του βραβευμένου ηθοποιού Ricardo Darín. Η τελευταία του ταινία ήταν το δράμα «El aura» (2005), και πάλι με τον ηθοποιό Ricardo Darín και την Dolores Fonzi.

Το 2001 κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη και Σεναριογράφου Συγγραφέα για το «Nueve Reinas» από την Ένωση Αργεντινών Κριτικών Κινηματογράφου. Τιμήθηκε με την ίδια διάκριση στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μπογκοτά, της Λίμα του Περού, του Oslo. Θα βραβευτεί ως Καλύτερος Σκηνοθέτης για την ταινία του «El aura» πάλι από την Ένωση Αργεντινών Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ της Καρταχένα. Μετά τον θάνατό του, τιμήθηκε με το Βραβείο Konex το 2011 ως ένας από τους πέντε καλύτερους σκηνοθέτες της δεκαετίας στην Αργεντινή.

Διδασκαλία: Παναγιώτης Δενδραμής, σκηνοθέτης και διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Το σεμινάριο μπορείτε να το παρακολουθήσετε στη διεύθυνση:

https://us02web.zoom.us/j/86989079267?pwd=RmRnS3V5NGg4ck9rRGEzVGJVeDQzUT09

Meeting ID: 869 8907 9267

Passcode: 986330

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο