Το Cine-Δράση κάθε Πέμπτη στο Υoutube!

Μια νέα πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης Βριλησσίων
Αυτή την εβδομάδα η ταινία "Και τα σπουργίτια τραγουδούν"

Από την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου και κάθε Πέμπτη στις 8:15μμ, μέχρι να μπορέσουμε να συναντηθούμε πάλι από κοντά στις αίθουσες, το Cine-Δράση θα προβάλει στο κανάλι του στο youtube μία ταινία. Από αυτές που συνηθίσαμε να βλέπουμε στο ΤΥΠΕΤ.

Η ταινία θα μένει αναρτημένη μία εβδομάδα. Μετά θα αντικαθίσταται με καινούρια:

https://www.youtube.com/channel/UCc5iDCNk32t_cjRVw4Hpohg/videos?view=0&sort=dd&shelf_id

 Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη μας απόπειρα σε αυτήν τη διαδικασία και ίσως, στην αρχή, να υπάρξουν κάποια προβλήματα. Ζητάμε εκ των προτέρων την κατανόηση σας.

Ευχαριστούμε τον Ανδρέα Πετροπουλέα και τον Βασίλη Παπαευσταθίου από την Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας FILMHOUSE για την βοήθεια τους στην υλοποίηση αυτής της ιδέας. Ευχαριστούμε επίσης τον Άγγελο Τσίχα που την έκανε πράξη.

Λίγα λόγια για την πρώτη ταινία:

Και τα σπουργίτια τραγουδούν/ The Song of Sparrows

Ιράν, Δραματική κομεντί, 2008. Διάρκεια: 96΄Σκηνοθεσία: Ματζίντ Ματζιντί. Σενάριο: Ματζίντ Ματζιντί, Μεχράν Κασχανί. Πρωταγωνιστούν: Μοχάμεντ Αμίρ Νατζί, Χουσείν Αγκχαζί, Μαριάμ Ακμπαρί.

Διακρίσεις: Αργυρή Άρκτος για τον Μοχάμεντ Αμίρ Νατζί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου.

Ένα λυρικό διαμαντάκι, ένα σινεφίλ υπόδειγμα ανθρωπισμού τρυφερό και συγκινητικό, με σκηνές όπως ο χορός μιας στρουθοκαμήλου που μπορούν να μείνουν για πάντα στη μνήμη μας. Ένα ιδανικό δείγμα εξέλιξης του ιρανικού κινηματογράφου, που δεν λέει να παραδοθεί σε φόρμες και θεματολογία.

Ο Καρίμ δουλεύει σε μια φάρμα με στρουθοκαμήλους στην επαρχία έξω από την Τεχεράνη. Όταν μία από αυτές του ξεφεύγει, χάνει τη δουλειά του γιατί θεωρείται υπεύθυνος για την απώλεια. Παρά το γεγονός πως αλωνίζει τη χώρα για να την βρει, ο εργοδότης του δεν αλλάζει γνώμη. Ο Καρίμ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, μιας που πρέπει να θρέψει πολλά, πολλά στόματα. Παράλληλα, ένα άλλο εμπόδιο βρίσκεται στο δρόμο του: η μεγάλη κόρη του χάνει το ακουστικό της στην ίδια νερά όπου ο αδερφός της ονειρεύεται να εκθρέψει χρυσόψαρα... Όταν το ξαναβρίσκει, το ακουστικό έχει καταστραφεί και ο Καρίμ πρέπει να πάει στην πρωτεύουσα για να το φτιάξει. Εκεί λοιπόν θα διαπιστώσει πως μπορεί να βγάλει εύκολα και γρήγορα χρήματα δουλεύοντας μαύρα ως μεταφορέας. Ωστόσο, οι ρυθμοί και το περιβάλλον της μεγάλης πόλης δεν θα τον αφήσουν ανεπηρέαστο. Σύντομα θα ξεκινήσουν οι τριβές με τη γυναίκα του και τα παιδιά του και ο Καρίμ καταλαβαίνει πως χάνει κάτι από την ηρεμία της ψυχής του. Θα πρέπει να πάρει γρήγορα μια απόφαση που θα καθορίσει το υπόλοιπο της ζωής του.

Το ιρανικό σινεμά έχει καταφέρει μια εικοσαετή συνέπεια, τόσο σαν συνεχή παρουσία, όσο και σαν θεματολογία. Όσο και αν έχει επηρεαστεί τεχνικά από πιο μοντέρνες μεθόδους, δεν παύει να διατηρεί την δική του φόρμα και να είναι απίστευτα ανθρωποκεντρικό. Γιατί αν πούμε ότι ο ουσιαστικός κινηματογράφος είναι αυτός που υπηρετεί τον άνθρωπο, όπως ήταν και ο ιταλικός νεορεαλισμός, τότε η παγκόσμια καρδιά του σινεμά χτυπάει, πλέον, στην Τεχεράνη...

Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine-ΔΡΑΣΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο