Για τη μίσθωση ακινήτου στάθμευσης οχημάτων του Δήμου

Η εισήγηση του Δημάρχου Βριλησσίων Ξένου Μανιατογιάννη

                                                                                                                                                                    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                          

ΝΟΜΟΣ  ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ        


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.:

2792/2021

 


 

 

                                                                                   ΠΡΟΣ                                                                                

                                                                                   τον Πρόεδρο και τα μέλη

                                                                               του Δημοτικού Συμβουλίου

 

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ: Λήψη απόφασης για έγκριση μίσθωσης ακινήτου για την στάθμευση των οχημάτων του Δήμου  

 

Έχοντας υπόψη:

    

1) Τις διατάξεις  του  άρθρου  65 παρ.1 του Ν.3852/10 που αναφέρει ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το δήμο, εκτός από εκείνα που ανήκουν εκ του νόμου στην αρμοδιότητα του δημάρχου ή άλλου οργάνου του δήμου ή το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο μεταβίβασε σε επιτροπή του» συνεπώς το Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνει απόφαση για την εκμίσθωση ακινήτου πριν τη διενέργεια της δημοπρασίας.

 

2) Τη διάταξη του άρθρου 194 του  Ν.3463/06 σύμφωνα με την οποία για τα  ακίνητα που μισθώνουν οι Δήμοι γίνεται δημοπρασία

 

3) Τη διάταξη του άρθρου 201 του  Ν.3463/06 σύμφωνα με την οποία ε προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας  Διοίκησης και Αποκέντρωσης, καθορίζεται η διαδικασία για τη διεξαγωγή των κάθε είδους δημοπρασιών, που αφορούν την εκποίηση ή την εκμίσθωση ακινήτων ή κινητών πραγμάτων των  Δήμων και Κοινοτήτων και την αγορά ή μίσθωση εκ μέρους των Δήμων και Κοινοτήτων ακινήτων  που ανήκουν σε τρίτους, οι όροι για τη συμμετοχή στις δημοπρασίες αυτές, τα σχετικά με τη  διακήρυξη, τη δημοσίευση και την επικύρωση των αποτελεσμάτων των δημοπρασιών αυτών, καθώς  και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια, σε συνδυασμό με τη διάταξη του άρθρου 271 παρ. 1 του ως άνω νόμου 3463/2006 σύμφωνα με την οποία προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, κατ' εξουσιοδότηση προγενέστερων διατάξεων, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την έκδοση των προβλεπόμενων, από τον Ν.3463/06, εφόσον δεν είναι αντίθετες προς το περιεχόμενό του

 

4) Το γεγονός ότι από το συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων προκύπτει ότι μέχρι την έκδοση του Προεδρικού διατάγματος του άρθρου 201 τουΝ.3463/06 εξακολουθεί να ισχύει το π.δ/γμα 270/1981 «Περί καθορισμού των οργάνων, της διαδικασίας και των όρων διενέργειας δημοπρασιών δι' εκποίησιν ή εκμίσθωσιν πραγμάτων των δήμων και κοινοτήτων» (ΦΕΚ Α΄, 77), που εκδόθηκε βάσει των ομοίων διατάξεων του προγενεστέρου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, ν. 1065/1980. (Ελ.Συν. Τμ.7 Πράξη 114/2007, 79/2010).

 

5) Τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 9 του π.δ. 270/81, σύμφωνα με την οποία «Αί διατάξεις του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος ισχύουν αναλόγως και επί εκποιήσεως, αγοράς, εκμισθώσεως και μισθώσεως κινητών και ακινήτων πραγμάτων, συνδέσμων κοινοτήτων, συνδέσμων δήμων και κοινοτήτων, δημοτικών και κοινοτικών ιδρυμάτων και νομικών προσώπων δήμων και κοινοτήτων».

 

6) Την αναλογικά κατά τα ανωτέρω εφαρμοζόμενη και για μισθώσεις ακινήτων από Δήμους διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 1 του Π.Δ.270/81 σύμφωνα με την οποία: «Αι δημοπρασίαι δια την εκποίησιν ή εκμίσθωσιν πραγμάτων των δήμων και κοινοτήτων διεξάγονται υπό Επιτροπής αποτελουμένης, των μέν δήμων, εκ του δημάρχου, ως Προέδρου και δύο δημοτικών συμβούλων, των δε κοινοτήτων εκ του Προέδρου της Κοινότητος, ως Πρόεδρου και δύο κοινοτικών συμβούλων.»

 

7) Την αναλογικά κατά τα ανωτέρω εφαρμοζόμενη και για μισθώσεις ακινήτων από Δήμους διάταξη της παρ 1 του άρθρου 7 του ΠΔ 270/81 σύμφωνα με την οποία ορίζεται ότι: «1.Η δημοπρασία εκποιήσεως ακινήτων κτημάτων των δήμων και κοινοτήτων ενεργείται μετά προηγουμένην καταμέτρησιν και εκτίμησιν του εκποιουμένου κτήματος, παρ' επιτροπής, οριζομένης υπό του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου και αποτελουμένης εκ δύο μελών αυτού, του ενός οριζομένου ως προέδρου αυτής και ενός μηχανικού της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου ή της Κοινότητος ή όπου δεν υφίσταται τοιαύτη υπηρεσία εξ' ενός μηχανικού ή υπομηχανικού της ΤΥΔΚ οριζομένου υπό του δημάρχου ή του νομάρχου κατά περίπτωσιν». Τα ανωτέρω ισχύουν και στην περίπτωση των μισθώσεων ακινήτων σύμφωνα με την παρ 2 του άρθρου 9 του ιδίου ΠΔ.»

 

 

8) Την υπ’αριθ. 247/2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βριλησσίων [ΑΔΑ: 9ΗΞ7Ω9Ρ-5Κ9] με την οποία συγκροτήθηκε  η Επιτροπή Διενέργειας Δημοπρασιών και Αξιολόγησης Προσφορών του Δήμου Βριλησσίων για το έτος 2021 αποτελούμενη από τους κάτωθι: 1. Το Δήμαρχο Βριλησσίων, κ. Μανιατογιάννη Ξενοφώντα, ως Πρόεδρο της Επιτροπής 2. Τον κ. Βαφειάδη Κωνσταντίνο, Δημοτικό Σύμβουλο, Αντιδήμαρχο Υποδομών και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων με αναπληρωτή τον κ. Φυκίρη Παναγιώτη, Δημοτικό Σύμβουλο, Αντιδήμαρχο Ύδρευσης Υλοποίησης Έργων Υποδομής και Ασφάλειας 3. Την κα. Γεροντάκη Κωνσταντίνα (Νάντη), Δημοτική Σύμβουλο, με αναπληρωτή τον κ. Αναγνώστου Παναγιώτη, Δημοτικό Σύμβουλο

 

9) την υπ’αριθ. 105/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βριλησσίων [ΑΔΑ: 6Υ09Ω9Ρ-ΦΣΨ], με την οποία συγκροτήθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Ακινήτων του Δήμου Βριλησσίων έτους 2021 και έως 31/12/2021, αποτελούμενη από τα εξής μέλη : 1 Τον κ. Φυκίρη Παναγιώτη, Δημοτικό Σύμβουλο, Αντιδήμαρχο Ύδρευσης Υλοποίησης Έργων Υποδομής και Ασφάλειας, ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή  τον κ. Βαφειάδη Κωνσταντίνο, Δημοτικό Σύμβουλο, Αντιδήμαρχο Υποδομών και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, 2. Τον κ. Δημαρά Ερνέστο- Θεόδωρο (Άκη), Δημοτικό Σύμβουλο, με αναπληρώτρια την κα. Γεροντάκη Κωνσταντίνα (Νάντη), Δημοτική Σύμβουλο και 3. Ως τρίτο μέλος ορίσθηκε από το Δήμαρχο με την υπ’ αριθ. πρωτ. 381/2020  Απόφασή του, ο κ. Φοινινής Κωνσταντίνος, ειδικότητας ΠΕ Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τμήματος Κτηριακής Ανάπτυξης Πόλης, αναπληρούμενος από την κα Αγγελική Παπαγεωργίου, ειδικότητας ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Αστικού Περιβάλλοντος και Πρασίνου Πόλης, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

 

 

10) Τις διατάξεις της  παρ. 1στ.i του άρθρου 72 του ν. 3852/10, σύμφωνα με την οποία η κατάρτιση των όρων, η σύνταξη της διακήρυξης και η κατακύρωση όλων των δημοπρασιών είναι αρμοδιότητα της Οικονομικής επιτροπής.

 

11) Το γεγονός ότι:

 α) Εντός των ορίων του Δήμου Βριλησσίων ο μοναδικός θεσμοθετημένος χώρος δημοτικού γκαράζ, βάσει του ισχύοντος και υπό  τροποποίηση ΓΠΣ της πόλης [Υ.Α. 95891/7094/25-11-92 (ΦΕΚ 131Δ' /22-1-93)], είναι το δημοτικό ακίνητο στο Ο.Τ. 444. Το εν λόγω ακίνητο λόγω του επικλινούς του εδάφους, του βραχώδους υπεδάφους, της έλλειψης επαρκών υποδομών (σύνδεση με δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης, περίφραξη για ασφαλή φύλαξη), της άμεσης γειτνίασης με χώρο αμιγούς κατοικίας και της πρόσοψης σε δυο (2) κεντρικές οδικές αρτηρίες (Λ. Πεντέλης και Λ. Αναπαύσεως), αλλά και κυρίως λόγω της έλλειψης κοινοχρήστων χώρων στην Π.Ε. 5 με την οποία επίσης γειτνιάζει, δεν έχει διαμορφωθεί από το έτος 1987 έως σήμερα ως δημοτικό γκαράζ, ενώ σύμφωνα με την με την υπ’αριθ 34/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που εκδόθηκε μετά την αρχική απόφαση του Ο.Ρ.Σ.Α. επί της Μελέτης Τροποποίησης του ΓΠΣ, καθορίσθηκε και διευκρινίσθηκε ότι αναφορικά με το τμήμα του Ο.Τ. 444 (Αναπαύσεως, Πεντέλης, Βορείου Ηπείρου – ιδιοκτησία Δήμου), που προτείνεται με χρήση πολιτιστικών κτιρίων και εν γένει πολιτιστικών εγκαταστάσεων, ο Δήμος διευκρίνισε ότι η χρήση αυτή, ισχύει σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη από την ένταξη της περιοχής «Πάτημα» στο σχέδιο πόλεως, κοινωφελή χρήση «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΚΑΡΑΖ» (Φ.Ε.Κ. 859Δ’/1987). Συνεπώς και έως την οριστική έγκριση της τροποποίησης του ΓΠΣ και πριν τη σύνταξη των αναγκαίων μελετών για την κατασκευή της νέας προβλεπόμενης χρήσης (χώρος δημοτικού γκαράζ και πολιτιστικών εγκαταστάσεων), είναι αδύνατη η στάθμευση των δημοτικών οχημάτων εντός του εν λόγω ακινήτου τόσο διότι δεν είναι επαρκής η ακάλυπτη επιφάνεια για στάθμευση του συνόλου των οχημάτων όσο και διότι δεν είναι ασφαλής η στάθμευση εντός αυτού χωρίς τις αναγκαίες υποδομές (μελέτη και υλοποίηση υπογείου χώρου στάθμευσης)

β) Υπό τα ανωτέρω δεδομένα και ιδίως δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν ο Δήμος να προβεί σε διάθεση σημαντικών οικονομικών πόρων  του για την κατά τα ανωτέρω εκ των προτέρων διαμόρφωση του Ο.Τ. 444, χωρίς την προηγούμενη ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου του πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης με την έγκριση της Τροποποίησης του Γ.Π.Σ., ο Δήμος Βριλησσίων ήδη από το έτος 2010 χρησιμοποιεί τμήμα του Ο.Τ. 415 (πρώην Ναυτική Βάση) στην ανατολική πλευρά του ως χώρο για την προσωρινή στάθμευση των οχημάτων του Δήμου και για τη λειτουργία σχετικών με τα εν λόγω οχήματα βοηθητικών υπηρεσιών του Δήμου

γ) Κατά τη συνεδρίασή του την 06.05.2020 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βριλησσίων ενέκρινε την απομάκρυνση των απορριμματοφόρων του Δήμου από το χώρο της πρώην Ναυτικής Βάσης [ΟΤ 415] εντός χρονικού διαστήματος ενός (1) έτους από τη λήψη της Απόφασης ήτοι έως την 7/5/2021 και παράλληλα την εξεύρεση λύσης (κατάλληλου χώρου) για την εγκατάσταση και λειτουργία του δημοτικού αμαξοστασίου

δ) Υπό τα ανωτέρω δεδομένα υφίσταται άμεση ανάγκη για μίσθωση ακινήτου για την, προσωρινή κι έως την οριστική χωροθέτηση και κατάλληλη διαμόρφωση του με βάση τον πολεοδομικό σχεδιασμό προβλεπόμενου χώρου του Δήμου στο Ο.Τ. 444, κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Δήμου για τη στάθμευση των οχημάτων του.

Με βάση τις ανάγκες του Δήμου ο προς μίσθωση χώρος θα πρέπει να διαθέτει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

· Συνολική επιφάνεια ακινήτου – ακαλύπτου χώρου από  1.500,00 τ.μ. έως 3.000,00 τ.μ., προκειμένου να μπορούν να σταθμεύουν τα οχήματα του Δήμου.

· Να βρίσκεται εντός ακτίνας 5,0 χλμ.  από το κέντρο της πόλης των Βριλησσίων (Δημαρχείο Βριλησσίων επί της οδού Δημητρίου Βερνάρδου 23), με εύκολη πρόσβαση για όλα τα οχήματα που διαθέτει ο Δήμος (μηχανήματα έργου, απορριμματοφόρα, κ.α.) και για το προσωπικό του Δήμου.

· Να βρίσκεται σε περιοχή, στην οποία επιτρέπεται με βάση την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία η ειδική χρήση γης, σύμφωνα με το αρθ. 1 (ΙΙ) π.δ, 59/2018 , «16.2. Στάθμευση (κτίρια - γήπεδα) αυτοκινήτων, χωρίς περιορισμό είδους και βάρους, σκαφών και τουριστικών λεωφορείων» ή η ειδική χρήση γης, σύμφωνα με το άρθ. 1 του π.δ. 6/1987, «19. Κτίρια Γήπεδα στάθμευσης».

 

Παρακαλούμε όπως λάβετε Απόφαση του Σώματος με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο να:

 

Α. Εγκρίνει την μίσθωση ακινήτου για την στάθμευση των οχημάτων του Δήμου με τα εξής χαρακτηριστικά:

 

· Συνολική επιφάνεια ακινήτου – ακαλύπτου χώρου από  1.500,00 τ.μ. έως 3.000,00 τ.μ., προκειμένου να μπορούν να σταθμεύουν τα οχήματα του Δήμου.

· Να βρίσκεται εντός ακτίνας 5,0 χλμ.  από το κέντρο της πόλης των Βριλησσίων (Δημαρχείο Βριλησσίων επί της οδού Δημητρίου Βερνάρδου 23), με εύκολη πρόσβαση για όλα τα οχήματα που διαθέτει ο Δήμος (μηχανήματα έργου, απορριμματοφόρα, κ.α.) και για το προσωπικό του Δήμου.

· Να βρίσκεται σε περιοχή, στην οποία επιτρέπεται με βάση την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία η ειδική χρήση γης, σύμφωνα με το αρθ. 1 (ΙΙ) π.δ, 59/2018 , «16.2. Στάθμευση (κτίρια - γήπεδα) αυτοκινήτων, χωρίς περιορισμό είδους και βάρους, σκαφών και τουριστικών λεωφορείων» ή η ειδική χρήση γης, σύμφωνα με το άρθ. 1 του π.δ. 6/1987, «19. Κτίρια Γήπεδα στάθμευσης»,

 

καθορίζοντας παράλληλα ότι:

 

Β. Οι όροι της Δημοπρασίας θα καταρτιστούν από την Οικονομική Επιτροπή.

 

Γ. Η δημοπρασία θα διεξαχθεί από την αρμόδια τριμελή Επιτροπή της παρ.1 του άρθρου 1 του Π.Δ. 270/81 που ορίστηκε με την υπ’ αριθ. 247/2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (σε περίπτωση που έχει οριστεί ήδη η τριμελής επιτροπή).

 

Δ. Η εκτίμηση του ακινήτου θα γίνει από την επιτροπή του άρθρου 7 του ΠΔ 270/81, που ορίστηκε με την υπ’αριθ. 105/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βριλησσίων.

 

Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας                                                  

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης                                                                                               και Ψηφιακών Εφαρμογών

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο