Να σταματήσουν οι παράνομες επεμβάσεις

Σε Προστατευόμενη περιοχή του Πεντελικού - ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ

Πηγή: Associated Press

Για τις παράνομες επεμβάσεις σε Προστατευόμενη Περιοχή του Πεντελικού Όρους, Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου. Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση, αναφέρουν: 


«Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του Δήμου Πεντέλης από αυθαίρετες, καταστροφικές χωματουργικές επεμβάσεις, που διενεργούνται σε προστατευόμενη περιοχή του Πεντελικού Όρους, όπου λειτουργούσε και λειτουργεί, χωρίς ίχνος τεχνικής υποδομής, παράνομος χώρος αποθήκευσης επί εδάφους και μεταφόρτωσης δημοτικών και άλλων ογκωδών αποβλήτων. Πρόκειται στην ουσία για ανοιχτό τοπικό ΧΑΔΑ μικρής έκτασης και περιοδικής λειτουργίας για κάθε είδους ογκώδη απόβλητα του Δήμου Πεντέλης και όχι μόνο, που εκφορτώνονται ανεξέλεγκτα στο χώρο. Ο συσσωρευμένος όγκος απομακρύνεται περιοδικά όταν οι απορριφθείσες ποσότητες κριθούν προς τούτο επαρκείς.


Το πρόβλημα του υπόψη χώρου ανεξέλεγκτης απόρριψης/μεταφόρτωσης δεν είναι καινούργιο. Όπως έχει καταγγείλει η "Λαϊκή Συσπείρωση" Πεντέλης με ανακοίνωσή της στις αρχές Δεκέμβρη του 2020 πρόκειται για "σκουπιδότοπο", το κλείσιμο του οποίου "χρόνια τώρα διεκδικεί ο λαός των Μελισσίων". Αυτό που είναι καινούργιο είναι η απόπειρα της Δημοτικής Αρχής να δημιουργήσει τετελεσμένα με αιφνιδιαστικές, παράνομες παρεμβάσεις τύπου «κομάντος» για τη δημιουργία μόνιμου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε μια περιοχή, που προστατεύεται από τρία διαφορετικά Προεδρικά Διατάγματα!


Όπως καταγγέλλουν με την κοινή από 5.3.21 επιστολή τους έξι περιβαλλοντικοί σύλλογοι του Βόρειου Τομέα Αθηνών, ο υπόψη χώρος:


"- προστατεύεται ως δασική έκταση με το ΠΔ Προστασίας του Πεντελικού Όρους (ΦΕΚ 755/Δ/1988)


- είναι κηρυγμένη αναδασωτέα με ΠΔ (ΦΕΚ 588/Δ/2007)


- προστατεύεται ως εμπίπτουσα στη ζώνη Α' απόλυτης προστασίας της Ρεματιάς Πεντέλης -Χαλανδρίου και συγκεκριμένα του Βαθυρέματος Μελισσίων με ΠΔ (ΦΕΚ 659/Δ/1995)".


Εύκολα, επομένως, αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτό που διακυβεύεται στην προκείμενη περίπτωση δεν είναι μόνο, ούτε κυρίως, η περιβαλλοντική καταστροφή μερικών, αν και πολύτιμων, στρεμμάτων προστατευόμενου χώρου. Είναι η καταστρατήγηση, υπόσκαψη και στην πράξη κατάργηση των όρων προστασίας (ι) του Πεντελικού Όρους, που για χρόνια έχει μπει στο μάτι του κεφαλαίου για επενδύσεις υψηλής κερδοφορίας, μεταξύ των οποίων και εκκλησιαστικές, και (ιι) της εμβληματικής "Ρεματιάς", καρφί και αυτή στο μάτι επίδοξων επενδυτών.


Για την κατάσταση αυτή άμοιρη ευθυνών δεν είναι, φυσικά, η κυβέρνηση. Το αντίθετο μάλιστα, αφού αυτή είναι που, σε συνέχεια της αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής της προκατόχου της, ενορχήστρωσε μια νέα ομοβροντία περιβαλλοντοκτόνων ρυθμίσεων με το Ν. 4685/2020. Ανάμεσά τους και η εγκληματική για το περιβάλλον και την υγεία κυβερνητική τροπολογία της δια νόμου "νομιμοποίησης" 24 διεσπαρμένων σε 22 δήμους της Αττικής χώρων ανεξέλεγκτης απόρριψης/μεταφόρτωσης ογκωδών απορριμμάτων και όχι μόνο. Έγκλημα, που λίγο αργότερα ολοκληρώθηκε με το Ν.4759/2020 για άλλους 7 χώρους, μεταξύ των οποίων και η υπόψη έκταση βαφτίζοντας "ΣΜΑ" τον υπόψη ανοιχτό χώρο παράνομης απόρριψης, αποθήκευσης και κατά περιόδους μεταφόρτωσης αποβλήτων.


Ύστερα από τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση:


Για την αποτροπή κάθε επέμβασης στην πολλαπλά προστατευόμενη επίδικη έκταση, που βρίσκεται μάλιστα σε επαφή με το νεκροταφείο Μελισσίων.


Για τη θωράκιση του Πεντελικού Όρους και της "Ρεματιάς Πεντέλης Χαλανδρίου" από κάθε είδους επεμβάσεις που παραβιάζουν το καθεστώς προστασίας τους, που αν και περιορισμένο έχει αφεθεί στην τύχη του».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο