«ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ !»

Να αυξηθεί και η προσωπική μας ευθύνη

Ζούμε σε μια άκρως επικίνδυνη περίοδο για την υγεία και τη ζωή μας. Ο καθένας από μας όμως, παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για τη δική του αλλά και για τη δημόσια υγεία; Συνειδητά; Όταν και όπου το θυμάται; Η επιδημία δεν καταλαγιάζει, ο κίνδυνος είναι ορατός κι αυξάνεται! Μήπως οφείλει να αυξηθεί και η προσωπική μας ευθύνη; 

Πότε είμαστε πιο κοντά στον κίνδυνο; Πού πρέπει να έχουμε αυξημένη προσοχή; Όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο με άλλους. Δηλαδή στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ. Στα καταστήματα που πότε ανοίγουν και πότε κλείνουν, στους φούρνους, στα φαρμακεία, στα μίνι μάρκετ-ψιλικατζίδικα κ.α. υπάρχει κάποιος έλεγχος. Μπαίνουν ένας-ένας, δυο-δυο, υπάρχει απόσταση.

Στα σούπερ μάρκετ όμως; Επαρκεί ο κανονισμός που ορίζει (τόσα) άτομα σε (τόσα) τετραγωνικά; Όχι  βέβαια!!! Γιατί; Διότι κάλλιστα μπορούν όλοι όσοι ψωνίζουν να βρίσκονται στον ίδιο διάδρομο! Έχετε πάει Σάββατο να δείτε; Πολλές φορές πάνω από 20 άτομα σε ΕΝΑΝ διάδρομο! Τραγικό! Κανείς, μα κανείς δεν τηρεί απόσταση 2 μέτρων (ούτε ένα) από τον άλλον! Όλοι έχουμε στο νου μας τα ψώνια που θέλουμε να κάνουμε. Όλοι βιαζόμαστε. Πολλοί, που έρχονται με παρέα, συζητάνε του καλού καιρού! Δεν είναι όμως οι καιροί καλοί κι εμείς δεν προσέχουμε, δεν υποχωρούμε, δεν παίρνουμε αποστάσεις. Έτσι δεν υποχωρεί κι η πανδημία! 

Τί να κάνουμε; Πώς μπορούμε να είμαστε πιο ασφαλείς; Υπάρχουν κάποια «βήματα» που θα μας βοηθήσουν;

Βεβαίως! Πρώτα από όλα συνειδητοποιούμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση! Προετοιμάζουμε τον εαυτό μας. Μετά πάμε να ψωνίσουμε χωρίς ξεγνοιασιά κι ανεμελιά αλλά με προσοχή! 

Υπολογίζουμε το χρόνο μας, ξέρουμε πως θα βρούμε ουρές. Βάζουμε στόχο πως δε θα στριμωχτούμε στον ίδιο διάδρομο με άλλα πέντε άτομα. Ποτέ μα ποτέ δεν θα πάμε μια ώρα πριν το κλείσιμο του σούπερ μάρκετ! Αν είναι δυνατόν! Πάντα νωρίτερα! Κι ας θέλουμε «δυο πράγματα»! Πάντα έτσι λέμε!

Δεν πατάμε το πόδι μας Παρασκευή μετά το μεσημέρι, Σάββατο καθόλου και ποτέ! Και φυσικά παραμονή κάποιας γιορτής (εκτός αν πάμε γυρεύοντας)! Πόσο παράλογοι είμαστε οι Έλληνες καταναλωτές! Δεν πειράζει! Μην το πάρεις τόσο φρέσκο και ζωντανό! Προτίμησε την υγεία σου! (Σκεφτείτε μας τους Ελληνάρες, Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλο Σάββατο)!

Δεν πηγαίνουμε με παρέα, φίλους κι οικογένεια να ψωνίσουμε! Ας περιμένουν οι υπόλοιποι στο αυτοκίνητο και να βάλουν ραδιόφωνο! Έχουμε πανδημία! Ψωνίζει ένας από κάθε νοικοκυριό. Σκεφτείτε για πέντε νοικοκυριά να τριγυρίζουν κουβεντιάζοντας από δυο ή τέσσερα άτομα (με τα παιδιά και τα μωρά μαζί). Στον ίδιο διάδρομο αντί για πέντε, συνευρίσκονται δέκα ή είκοσι άτομα!!! Και ΝΑΙ, είναι σύνηθες το φαινόμενο αυτό στα μεγάλα σούπερ μάρκετ! Επίσης όταν πάμε με παρέα κουβεντιάζουμε, αναλύουμε, σχολιάζουμε, χασομεράμε, δεν προσέχουμε και συνωστιζόμαστε.

Προσπαθούμε να συντομεύουμε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Έχουμε από πριν τη λίστα με τα ψώνια. Δεν κουβεντιάζουμε στο κινητό, θα τα πούμε μόλις βγούμε απ’ το σουπερμάρκετ. Δεν καθόμαστε να αναλύσουμε, να αποφασίσουμε, να περιεργαστούμε με τις ώρες ποιο καφέ, μπαχαρικό, μέλι, λάδι (κ.α.) θα αγοράσουμε αφού δε βρήκαμε αυτό που θέλαμε. Υπάρχουν συμπολίτες μας που στρατοπεδεύουν για κανά τέταρτο σε ένα σημείο εμποδίζοντας την κυκλοφορία! Σε ποια εποχή ζούν; Πριν την πανδημία; 

Έχουμε υπόψιν μας πως υπάρχει κάποια έλλειψη προϊόντων. Κάποια εργοστάσια δε λειτουργούν. Δεν επιμένουμε. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την συγκεκριμένη σάλτσα ή καφέ ή οτιδήποτε. Δεν αγοράζουμε σπίτι ή αυτοκίνητο. Παίρνουμε κάτι άλλο γρήγορα και προσπερνάμε. Σημασία έχει η ασφάλεια μας.

Προσέχουμε να παίρνουμε απόσταση απ’ τους άλλους αλλά και απ’ τους υπαλλήλους. Εκείνοι πρέπει να εφοδιάσουν τα ράφια, δεν έχουν το προνόμιο της μετακίνησης, είναι υποχρεωμένοι να μένουν σε κάποιο σημείο. Δεν τους ρωτάμε μες τη μούρη και δεν τους ταλαιπωρούμε περισσότερο. Για πάνω από ένα χρόνο έχουν φτύσει αίμα, πέρσι τους θεωρούσαν ήρωες – φέτος τίποτα! Και θα έπρεπε να ήταν στις πρώτες ομάδες εμβολιασμού, αφού έρχονται καθημερινά σε επαφή με τόσο κόσμο σε κλειστό χώρο!

Φοράμε σωστά τη μάσκα μας και το ίδιο απαιτούμε κι απ’ τους άλλους πελάτες, όχι μόνο απ΄ τους υπαλλήλους!

Δεν πάμε να περάσουμε την ώρα μας στο σούπερ μάρκετ! Δεν πάμε για βόλτα! Δεν πάμε για να κουβεντιάσουμε με γνωστούς μας που τυχόν συναντήσουμε εκεί! Αυτά τα κάνουμε σε εξωτερικούς χώρους! Επίσης δεν πάμε κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα όπως αρκετοί συνάνθρωποί μας! Έλεος!

Εννοείται πως η πιο ασφαλής λύση είναι η παραγγελία! Δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να ψωνίσουμε χαλαρά, με παρέα, να χασομερήσουμε και να πάρουμε το απολύτως συγκεκριμένο προϊόν που επιθυμούμε. Η κατάσταση είναι ΠΟΛΥ επικίνδυνη! Απαιτεί ΟΛΗ την προσοχή μας! Προέχει η ασφάλεια, η υγεία, η ζωή μας!

​ΕΝΑΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο