Και όμως τα παιδιά μας είναι θυμωμένα

Σκέψεις για τις απόψεις που διατυπώθηκαν

Για τους βανδαλισμούς που έγιναν στο δημοτικό κτίριο, που βρίσκεται στο Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης (πρώην ΤΥΠΕΤ), έκαναν δηλώσεις ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης και ο επικεφαλής της Νέας Πνοής για τα Βριλήσσια Γιάννης Πισιμίσης.

Ο Δήμαρχος στη δήλωσή του, μεταξύ άλλων, τόνισε: 

"Οι καιροί είναι δύσκολοι, πιστεύω ότι τέτοιου είδους αντιδράσεις είναι απόρροια πίεσης και θυμού. Η πανδημία μας έχει επηρεάσει όλους και πολύ περισσότερο τα νέα παιδιά που νιώθουν εγκλωβισμένα σε μια κατάσταση που δύσκολα μπορούν να διαχειριστούν».

Πιστεύουμε ότι πολύ σωστά και ώριμα ο Δήμαρχος εξέφρασε και διατύπωσε μια γενική, πράγματι, εκτίμηση.

Εξάλλου, συνιστά και μια μεγάλη αλήθεια, που αφουγκράζεται τον κοινωνικό παλμό και μια διαμορφωμένη κατάσταση, ανεξάρτητα από το ότι δεν αρέσει σε κανέναν μας. Είναι η πραγματικότητα όμως.

Ο Δήμαρχος και σωστά δεν κατέφυγε σε εύκολες, παρωχημένες και συντηρητικές κορώνες περί δημόσιας τάξης.

Όπως, απροσδόκητα και χωρίς να το αναμένει κανείς, έπραξε - με τη δήλωσή του - ο Γιάννης Πισιμίσης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

"Οι βανδαλισμοί σε δημόσια περιουσία δεν μπορούν ποτέ να εξηγούνται ως “απόρροια πίεσης και θυμού” ή ακόμα χειρότερα να δικαιολογούνται με εκφράσεις όπως: “η πανδημία μας έχει επηρεάσει όλους και πολύ περισσότερο τα νέα παιδιά που νιώθουν εγκλωβισμένα σε μια κατάσταση που δύσκολα μπορούν να διαχειριστούν”...

Τέτοιες δηλώσεις στρέφονται ευθέως εναντίον του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο εκ φύσεως έχει κοινωνικό χαρακτήρα και συνδέεται άμεσα με την έννομη τάξη.

Στο τέλος να προτρέπουμε όποιον αισθάνεται πιεσμένος να τα κάνει “λαμπόγυαλο” εις βάρος όλων μας. ..

(Οι επισημάνσεις ανήκουν στη σύνταξη του ιστολογίου μας).

Επειδή ο Γιάννης Πισιμίσης είναι νέος άνθρωπος, δεν περιμέναμε ότι - δια των λόγων του -  θα παρέπεμπε σε έναν παρωχημένο συντηρητισμό περί δήθεν "έννομης τάξης" και "δημοσίου συμφέροντος, ότι δεν θα καταλάβαινε τις αληθινές αιτίες μιας κοινωνικής έκρηξης και εν τέλει περιμέναμε πως δεν θα κατέφευγε σε εύκολες και λαϊκίστικες κορώνες κοινωνικού εντυπωσιασμού.

Τα πράγματα δεν είναι απλά αλλά σύνθετα και χρήζουν ευρύτερης κοινωνικής και ψυχολογικής ανάλυσης από την διατυπωθείσα. 

Είναι σαφές ότι τα παιδιά μας είναι θυμωμένα και εξαιρετικά πιεσμένα καθώς η πανδημία - πέραν όλων των άλλων - τα έχει επηρεάσει ιδιαίτερα.

Είναι ξεκάθαρο: κανείς δεν θέλει βανδαλισμούς στην πόλη, αλλά το θέμα που συζητούμε δεν είναι αυτό, μα πώς ο καθένας αναλύει την αντίδραση των παιδιών.  

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο