Σημαντικές επίκαιρες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις

Για αναπηρικά αμαξίδια, πολύτεκνους και τράπεζες βλαστοκυττάρων


ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 30/6/2021 


Της: Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου, Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών 


Προς:      Τον κ. Υπουργό Υγείας 


ΘΕΜΑ:    «Τράπεζες βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα, μηχανική των ιστών και οργανικά μοσχεύματα» 



Κύριε Υπουργέ, 

Είναι γεγονός διαπιστωμένο και πολλαπλά τονισμένο από ειδικούς αλλά και τον Τύπο, ότι υφίσταται έλλειψη επαρκών αριθμητικώς δημοσίων τραπεζών βλαστοκυττάρων και εν γένει, δομών διαχείρισης οργανικών μοσχευμάτων στην χώρα, οι  δε ελάχιστες που υπάρχουν, κατ' ουσίαν υπολειτουργούν. Αντιστρόφως ανάλογα, στην θέση των δημοσίων σχετικών λειτουργούν ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων, πλην όμως, το νομικό καθεστώς που διέπει τις τελευταίες είναι στην καλύτερη περίπτωση ασαφές και πάντως, δεν αποσαφηνίζεται επαρκώς ότι ο τρόπος οργάνωσης, δομής και λειτουργίας τους λειτουργεί, κατά πρώτη προτεραιότητα, υπέρ των υγειονομικών αναγκών των πολιτών. 


Το ως άνω γεγονός προξενεί, όπως είναι λογικό, σοβαρά προβλήματα σε ασθενείς που αναζητούν (π.χ) δότη μοσχεύματος και δεν βρίσκουν, ενώ θα ήταν δυνατόν, δια της κατάλληλης κρατικής πολιτικής, να βρουν, καθώς, έχει στο παρελθόν αναφερθεί ότι, εάν π.χ. επί γεννήσεων 100.000 περίπου παιδιών ανά έτος στην χώρα μας  συλλέγονταν εξ΄ αυτών 20.000 μοσχεύματα από αίμα πλακούντα, θα μπορούσαν τα εν λόγω μοσχεύματα να  μεταμοσχευθούν με επιτυχία σε ποσοστό 95% των ασθενών με λευχαιμία, σώζοντάς τους. Δυστυχώς, όμως, κατά τα επίσημα αποδεκτά στατιστικά δεδομένα, περίπου ένας στους τρεις ασθενείς χάνει τελικώς τη ζωή του, έχοντας την ανάγκη ζωτικής σημασίας μοσχεύματος, λόγω έλλειψης, συμβατού δότη. 


Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν ότι, σε Κοινοτικές Οδηγίες, όπως η Οδηγία 98/44/ΕΚ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και στην Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Πρόγραμμα πλαίσιο) 2013/C 373/02, προσδιορίζονται επακριβώς η λεγόμενη “μηχανική των ιστών”, καθώς και τα περί της Ενωσιακής χρηματοδότησης των ερευνών για τα ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, οπότε, είναι απαραίτητο να εναρμονιστεί με τις ανωτέρω κατευθύνσεις η σχετική ελληνική νομοθεσία. Πρέπει, δε, να σημειωθεί, ότι σε κάποιες χώρες, όπως στην Γαλλία, έχει απαγορευτεί η λειτουργία ιδιωτικών τραπεζών βλαστοκυττάρων. 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, 




Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

1. Ποια είναι η ποσοστιαία αναλογία και η σχέση ποσοστιαίας αντιστοιχίας επί του συνόλου, όσον αφορά, εφ΄ ενός, στις δημόσιες τράπεζες βλαστοκυττάρων, και αφ' ετέρου, στις αντίστοιχες ιδιωτικές, στην χώρα μας; 

2. Προτίθεσθε να λάβετε υπόψη τα επιστημονικά και στατιστικά πληροφοριακά δεδομένα που έχουν αναπτύξει πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της “μηχανικής των ιστών” και να δρομολογήσετε την επακόλουθη βασιζόμενη επ΄ αυτών εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, επί του θέματος; 



Η ερωτώσα βουλευτής 




Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου 





ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 5/7/2021 


Της: Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου, Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών 



Προς:        Τον κ. Υπουργό Υγείας 


ΘΕΜΑ:    «Διαδικασία απόκτησης αναπηρικών αμαξιδίων και τρόπος διαπίστωσης των προς αντικατάσταση ήδη κατεστραμμένων σχετικών» 




Κύριε Υπουργέ, 

Εδώ και πολλά χρόνια, παραμένει, δυστυχώς, άλυτο το πρόβλημα, όσο και ασαφής η ακριβής διαδικασία περί απόκτησης νέου αναπηρικού αμαξιδίου από τους έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας με κινητικές δυσκολίες ή/και αναπηρίες. Επίσης, σύγχυση και ασάφεια υπάρχει και γύρω από το ζήτημα του ποια ακριβώς είναι η διεργασία, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά τρόπο επίσημο και αναμφίβολο, το κατά πόσο ένα παλαιό αναπηρικό αμαξίδιο έχει υποστεί ανεπανόρθωτη φθορά και καταστροφή, οπότε, κατά συνέπεια έχει περιπέσει σε αχρηστία. Πιο συγκεκριμένα, ουκ ολίγα άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ), που στερούνται της φυσικής δυνατότητας να κινούνται, διερωτώνται για το εάν υφίσταται αρμόδια Επιτροπή, διορισμένη από την Πολιτεία, η οποία να έχει την ευθύνη ελέγχου της ακαταλληλότητας ενός παλαιού αναπηρικού αμαξιδίου υπό την ιδιοκτησία ενός ΑμεΑ και να εγκρίνει την αγορά νέου. Πρόκειται, ασφαλώς, για ένα ζήτημα που αγγίζει χιλιάδες συνανθρώπους μας, οι οποίοι πάσχουν από βαριά κινητικά προβλήματα και δεν μπορούν να μετακινηθούν χωρίς την αρωγή αναπηρικού αμαξιδίου, επομένως, η απόκτηση και χρήση του από τους τελευταίους καθίσταται απόλυτη προτεραιότητα. Ολιγωρίες, όμως, που κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί, οφειλόμενες ενίοτε και σε απαράδεκτες κωλυσιεργίες γραφειοκρατικού τύπου, καθιστούν το αυτονόητο αυτό δικαίωμα των συμπολιτών μας με κινητικές αναπηρίες “πολυτέλεια”, ως μη όφειλε και επιβαρύνουν τα μέγιστα την καθημερινότητά τους. 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, 



Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

1. Ποιες είναι οι ακριβείς διαδικασίες διαπίστωσης, κατά τρόπο επίσημο και οριστικό, τόσο της ακαταλληλότητας και της μη δυνατότητας χρήσης ενός παλαιού αναπηρικού αμαξιδίου ανήκοντα σε ΑμεΑ, όσο και της έγκρισης για την απόκτηση νέου σχετικού από τους τελευταίους ενδιαφερόμενους; 



2. Έχει, στο παρελθόν, συσταθεί ειδική επιτροπή αξιολόγησης της καταλληλότητας ή μη των εκάστοτε παλαιών χειροκίνητων  αναπηρικών αμαξιδίων των ΑμεΑ; Αν όχι, προτίθεσθε να θεσπίσετε την σύσταση και λειτουργία ανάλογης επιτροπής; 




Η ερωτώσα βουλευτής 




Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου 





ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 14/7/2021 



Της: Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου, Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών 


Προς: Τον κ. Υπουργό Οικονομικών 

  Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων 

  Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 

            Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών


ΘΕΜΑ: «Άμεση ανάγκη στήριξης των πολυτέκνων οικογενειών εν μέσω συνθηκών συρρίκνωσης του ελληνικού πληθυσμού εξ αιτίας της πανδημίας “Covid-19”» 



Κύριοι, κύριοι Υπουργοί, 

Έντονα αρνητικές είναι οι δημογραφικές προοπτικές της χώρας, με τον ελληνικό γηγενή πληθυσμό να μειώνεται όσο ποτέ άλλοτε, σύμφωνα και με τα πλέον πρόσφατα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (βλ. δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή της Κυριακής”, Οικονομικά, σελ. 2, της 28ης Μαρτίου 2021). Πιο συγκεκριμένα, η τάση αυτή επιταχύνθηκε λίαν ανησυχητικά, αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως φανερώνουν χαρακτηριστικά τα στοιχεία του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, όπου και σημειώθηκε σημαντική μείωση των γεννήσεων στη χώρα, δηλαδή μείωση κατά 6.5% εν σχέσει με τα αντίστοιχα στοιχεία του ιδίου χρονικού διαστήματος του έτους 2019 (βλ. www.olympia.gr/1436660/ellada/saronei¬i¬ypogennitikotita¬poia-ethnegersia¬eortazoyme/ (23. 3. 2021) ). 

Τα παραπάνω στοιχεία μπορούν να χαρακτηρισθούν συντριπτικά για το δημογραφικό μέλλον της χώρας, καθώς “ο πληθυσμός της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά το έτος 2020 με τη μεγαλύτερη ταχύτητα που έχει καταγράψει η Ελληνική Στατιστική Αρχή από το 1932”, όπως διαβάζουμε στο δημοσιογραφικό όργανο της Πανελλήνιας Ένωσης Φίλων των Πολυτέκνων (ΠΕΦΙΠ), “Ελληνορθόδοξη Πολύτεκνη Οικογένεια”, σελ. 6, του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2021, το οποίο έντυπο, αφού επισημαίνει ότι η πανδημία επιτάχυνε τη συρρίκνωση, αναφέρει, επίσης πως: “Τα αρνητικά ευρήματα της Στατιστικής δεν σταματούν εδώ. Οι περίπου 132.000 θάνατοι του 2020 συνιστούν τη χειρότερη επίδοση που έχει καταγραφεί ποτέ στα Ληξιαρχεία της Ελληνικής Επικράτειας”. 

Ως αποτέλεσμα της ολοένα αυξανόμενης υπογεννητικότητας των Ελλήνων, σε συνδυασμό με την αύξηση της θνησιμότητας, ετησίως, οδηγούμαστε μαθηματικά σε πολλαπλή κρίση, εθνική, οικονομική και κοινωνική, με προεκτάσεις στην άμυνα της χώρας, αλλά και στο ασφαλιστικό σύστημα, τομείς οι οποίοι επηρεάζονται αρνητικά από την ραγδαίως συνεχιζόμενη μείωση του αυτόχθονα πληθυσμού. Υπό αυτές τις συνθήκες, εύλογο είναι ότι, οφείλει να αποτελεί υποχρέωση και κύρια στόχευση της ελληνικής Πολιτείας η με κάθε τρόπο στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών της χώρας, των οποίων το γενικό βιοτικό επίπεδο επιδεινώθηκε έτι περαιτέρω κατά την περίοδο της πανδημίας, γεγονός, μάλιστα, που ήλθε ως συνέπεια της αμέσως προηγηθείσας μνημονιακής εποχής, με την φθίνουσα έκτοτε ελάττωση του ελληνικού πληθυσμού να καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, 



Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 


1. Με ποιο τρόπο προγραμματίζετε να αναχαιτίσετε την πληθυσμιακή φθορά της χώρας και να προκαλέσετε κίνητρα για την αύξηση του ετησίου ρυθμού γεννήσεων Ελλήνων πολιτών, με όλες τις ευεργετικές συνέπειες που θα σημάνει κάτι τέτοιο για την οικονομική ανάπτυξη και την προάσπιση των συνόρων μας; 


2. Ποιες είναι οι πολιτικές πρωτοβουλίες που σκοπεύετε να λάβετε για την έμπρακτη στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών, των οποίων η καθημερινή διαβίωση δυσχεραίνεται κατά την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας του “Covid-19”; 




Η ερωτώσα βουλευτής

 



Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο