Τι Βριλήσσια, τι Πατήσια!

Ανακοίνωση της Κίνησης Δημοτών Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη


Η πόλη αλλάζει, ξεκίνησε νέο κύμα ανοικοδόμησης 


 Ο χρόνος κυλάει αργά στα Βριλήσσια. Υποθέταμε τον Μάρτιο του 2011 ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) και το Ρυμοτομικό (Ε.Ρ.Σ.) των Βριλησσίων βρίσκονται στην τελική τους ευθεία. 


 (https://www.drasivrilissia.gr/Articles/Article/1888). 


Κάναμε λάθος. Δεν υπάρχει τελική ευθεία. 


10 χρόνια μετά, εξακολουθεί να ισχύει το Πολεοδομικό Σχέδιο της Κοινότητας του 1986 με τις τροποποιήσεις του 1987 και του 1992. 


Κι όμως. Το 2005 ο Δήμος ξεκίνησε τη διαδικασία αναθεώρησης του πολεοδομικού του, διότι το ισχύον Πολεοδομικό βασίζονταν σε εκτιμήσεις που είχαν ήδη ξεπεραστεί: Η πρόβλεψη πληθυσμού για το έτος 1991 ήταν 10.000 κάτοικοι, όταν ήδη, με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός είχε ξεπεράσει τους 26.500 κατοίκους και αργότερα, με την απογραφή του 2011, τους 30.741. Σήμερα, ο αριθμός αυτός μάλλον έχει υπερβεί και τις 40.000. 


Ανάλογα όμως, με τον πληθυσμό μιας πόλης, καθορίζονται και οι ανάγκες της σε χώρους, ο αναγκαίος «κοινωνικός εξοπλισμός», για πλατείες, παιδικές χαρές, ΚΑΠΗ, χώροι για σχολεία, αθλητισμό, πολιτισμό, κοινωνική πολιτική, για κτήρια διοίκησης, χώροι πρασίνου κλπ. Αυτοί οι χώροι ήταν ήδη από το 2005 λιγότεροι από αυτούς που αντιστοιχούσαν στον πληθυσμό των Βριλησσίων. Κάτι που καταλάβαινε κάθε μικρός αθλητής, κάθε δημότης που αναζήτησε χώρους πολιτισμού, κάθε χρήστης του δημόσιου χώρου αλλά και κάθε εργαζόμενος στον δήμο που φιλοξενήθηκε σε χώρους νοικιασμένους και προσωρινούς. 


Όλα αυτά σκόπευε να θεραπεύσει η αναθεώρηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου που ξεκίνησε το 2005, δεσμεύοντας έγκαιρα υπέρ του δήμου κάποια αδόμητα ιδιωτικά οικόπεδα, (των οποίων οι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να αποζημιωθούν), ώστε και τις επόμενες δεκαετίες το προάστιο να μπορεί να διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές. Η «μελέτη βάσης» έγινε με πρόβλεψη πληθυσμού 55.000 κατοίκων για το 2021, εκτίμηση που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα Βριλήσσια θα είχαν σήμερα έλλειμα κοινόχρηστων χώρων 247 στρεμμάτων! Επομένως κάτι έπρεπε να γίνει! 


Το δημοτικό συμβούλιο εκείνης της εποχής ενέκρινε τελικά τη δέσμευση συνολικά 37 στρεμμάτων, που αποτυπώθηκαν στους εγκεκριμένους χάρτες του – εκλιπόντος σήμερα - πολεοδόμου μελετητή, Δ. Σταματιάδη- και προχώρησε σε αναστολή εκδόσεως οικοδομικών αδειών για τα συγκεκριμένα οικόπεδα έως τις 21 Ιουλίου 2012, (μέγιστο επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα), αντιμετωπίζοντας την κατάσταση άτολμα και συντηρητικά. (π.χ. καμία συζήτηση για περιορισμό του συντελεστή δόμησης). Αλλά ούτε κι έτσι κατάφερε ο δήμος να ολοκληρώσει τα προβλεπόμενα. Με αποτέλεσμα, σήμερα, κανένα από εκείνα τα οικόπεδα να μην παραμένει διαθέσιμο να αξιοποιηθεί υπέρ του. Παρά το ότι δαπανήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μελέτες και έγιναν πολύχρονες συζητήσεις, το ζήτημα δεν προχώρησε. 


Από το 2005 οι διοικήσεις του δήμου αποτυγχάνουν, στον βαθμό που τους αναλογεί, να ολοκληρώσουν κάθε κρίσιμη απόφαση, κάθε διαδικασία, να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη για μελλοντικές υποχρεώσεις. Η σημερινή δημοτική αρχή αγνόησε τις αποφάσεις των προκατόχων της και προχώρησε σε απευθείας αγορά του πρώην τένις κλαμπ, (ΟΤ 61), συνολικής έκτασης 8,5 στρεμμάτων, χωρίς πάντως ακόμη να έχει καταθέσει κάποια πρόταση για την αξιοποίησή του. Από την πρώτη στιγμή η διοίκηση Μανιατογιάννη επιχείρησε τον περιορισμό των παρεμβάσεων του Ρυμοτομικού, «διαπραγματευόμενη» με το ΥΠΕΧΩΔΕ εν αγνοία του δημοτικού συμβουλίου. 


Όλα τα προηγούμενα ίσως συνέχιζαν να περνούν απαρατήρητα, εάν δεν ερχόταν σήμερα να προστεθεί ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας: Το νέο κύμα ανοικοδόμησης των Βριλησσίων. 


Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας*, «οι εκδοθείσες άδειες Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της Χώρας, κατά τον μήνα Μάρτιο 2021 παρουσίασαν αύξηση κατά 42,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020». Αντίστοιχα, «οι εκδοθείσες άδειες στο σύνολο της Χώρας, κατά τον μήνα Απρίλιο 2021 παρουσίασαν αύξηση κατά 125,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020». 


Αυτά τα στοιχεία θα είναι σίγουρα πιο εντυπωσιακά στην περίπτωση των Βριλησσίων, όπου ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι είναι δεκάδες οι νεοαναγειρόμενες οικοδομές, κάθε μήνα και περισσότερες. Τα ελεύθερα οικόπεδα, που επέτρεπαν μια αίσθηση «ανοιχτότητας» περιορίζονται. Οι τελευταίες εξοχικές κατοικίες, χαρακτηριστικές της περιοχής, μετατρέπονται σε πολυκατοικίες. (Ακόμη και απέναντι από το δημαρχείο). Δεκάδες μεγάλα πεύκα κόβονται. (Αρκεί κανείς να αναφερθεί στο μεγάλο καταπράσινο οικόπεδο της Δ. Βερνάρδου, μεταξύ των οδών Πίνδου και Κύπρου). 


Σύντομα θα αποκαλυφθούν οι συνέπειες από την απαξίωση του Ρυμοτομικού και τη διαχρονική έλλειψη σχεδιασμού των συστημικών διοικήσεων. Που αντί να επενδύσουν στην Πόλη, επένδυσαν στην υποκειμενικότητά τους... 


Σύντομα τα Βριλήσσια θα έχουν περισσότερους κατοίκους, αλλά αναλογικά λιγότερο πράσινο, λιγότερο «αέρα» και μεγαλύτερη πίεση στους ήδη ελλειμματικούς κοινόχρηστους χώρους. Διότι κανείς δεν φρόντισε να ανταποκριθεί στις μελλοντικές ανάγκες και την εξέλιξη της πόλης. 


Ίδια προοπτική με την χώρα... 


Ίδια κόμματα, ίδιες κυβερνήσεις, ίδιες δημοτικές αρχές. 


Με το ερώτημα πάντα ανοιχτό: Θα επιχειρηθούν διασωστικές/ ενοποιητικές πολιτικές υπό κάποιο σχέδιο ή θα συνεχίζεται η διαλυτικότητα και υποκειμενισμοί; 


Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη 


 


 


* https://www.statistics.gr/documents/20181/31e05a5e-21b5-a14e-cd81-53bbd9571ac6 


https://www.statistics.gr/documents/20181/f87a24c9-bb85-9b07-4ef4-339e219094e6 


Στη φωτογραφία νεοαναγειρόμενη οικοδομή στην οδό Αλφειού. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο