"Ο Μπάλας"

Μια ευαίσθητη και δυνατή ιστορία ενηλικίωσης


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021, 8:15μμ, στο ΤΥΠΕΤ (Πλαταιών και Υμηττού)  από το Cine Δραση

Ο Μπάλας/El bola/The Ball


Ισπανία, Δραματική, 2000. Διάρκεια: 88’ . Σκηνοθεσία: Achero Mañas. Σενάριο: Achero Mañas-  Verónica Fernández y Achero Mañas. Πρωταγωνιστούν: Juan José Ballesta, Pablo Galán, Alberto Jiménez, Manuel Morón,  Ana Wagener, Nieve de Medina, Gloria Muñoz


Ο Φρανσουά Τριφό, που το 1959 σκηνοθέτησε τα «400 Χτυπήματα» και ο μόνιμος πρωταγωνιστής του Ζαν Πιερ Λεό θα ήταν περήφανοι για το «El Bola» του Achero Mañas, μια σπαρακτική ιστορία για τη δύσκολη παιδική ηλικία ενός νεαρού μαθητή στην Ισπανία. , άρτια αφηγημένη, με ενδιαφέροντες χαρακτήρες και εξαιρετικές ερμηνείες. Το φιλμ γνώρισε μεγάλη αναγνώριση σε φεστιβάλ κινηματογράφου σε όλη την Ευρώπη και κέρδισε 4 βραβεία Γκόγια, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και Ηθοποιού.  

  Ο Πάμπλο, που όλοι τον φωνάζουν «Μπάλα», λόγω μιας μπάλας ποδοσφαίρου που κουβαλάει πάντα μαζί του για γούρι,  είναι ένα 12χρονο αγόρι που βιώνει μια επιβαρυμένη οικογενειακή πραγματικότητα από την πλευρά του αυστηρού και άδικου πατέρα του, ιδιοκτήτη μικρής επιχείρησης, απογοητευμένου και παραιτημένου από τη ζωή. Παρά το νεαρό της ηλικίας του είναι ήδη ένα σκληραγωγημένο παιδί του δρόμου, που αντιμετωπίζει όλες  τις σύγχρονες  προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σε μια κοινωνία που τα αναγκάζει να γερνούν γρήγορα.  Ντροπιασμένος από την κατάσταση στο σπίτι, την κρύβει από όλους με πάθος και επιμέλεια.  Περνά περισσότερο χρόνο παίζοντας επικίνδυνα παιχνίδια στο δρόμο παρά στο σπίτι με την οικογένειά του. Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς όλους του δημιουργεί προβλήματα  αποξένωσης στο σχολικό του περιβάλλον. Δεν μπορεί να επικοινωνήσει και πολύ περισσότερο να δημιουργήσει σχέσεις με τους συμμαθητές του. Καθώς βουλιάζει διαρκώς  σε συμπεριφορές που προμηνύουν αρνητικές εξελίξεις και ένα τέλος προδιαγεγραμμένο και αναπόφευκτο, ένα τυχαίο γεγονός, θα αλλάξει τα πράγματα. Η άφιξη του Αλφρέντο, ενός καινούριου μαθητή στο σχολείο, θα του δώσει τη δυνατότητα να ανακαλύψει τη δύναμη της φιλίας και θα τον φέρει σε επαφή  με μια εντελώς διαφορετική οικογενειακή πραγματικότητα. Καθώς περνά όλο και περισσότερο χρόνο   με τον πρώτο του φίλο και μαζί ζουν χαρούμενες και δυσάρεστες στιγμές έρχεται σε επαφή και με τους γονείς του Αλφρέντο, ιδίως τον πατέρα του Χοσέ, έναν καλλιτέχνη του τατουάζ, ο οποίος προσπαθεί συμπονετικά και με ευγένεια  να τον βοηθήσει να  βρει  τη δύναμη να εξηγήσει και τελικά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα  στη δική του οικογένεια. 

Δυστυχώς, η Ισπανία είναι γνωστή, εκτός των άλλων, για το υψηλό επίπεδο ξυλοδαρμού και κακοποίησης γυναικών  και παιδιών. Περίπου 60 γυναίκες δολοφονούνται κάθε χρόνο από συζύγους, πρώην συζύγους ή  εραστές, ενώ μεγάλος αριθμός παιδιών μεταφέρονται καθημερινά σε νοσοκομεία μετά από άγρια ξυλοδαρμούς. Στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Achero Mañas επικεντρώνεται, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτήν την κοινωνιολογική κατάσταση. Η ταινία είναι απίστευτα πειστική, εντυπωσιακή και γεμάτη  δύναμη,   θυμίζει κάτι από τον συγκινητικό ρεαλισμό του «Sweet Sixteen» του Ken Loach.  Στην ανάπτυξή της ιστορίας του ο σκηνοθέτης αντιπαραθέτει δύο εντελώς διαφορετικά κοινωνικά και πολιτισμικά οικογενειακά παραδείγματα. Από τη μια έχουμε την οικογένεια του Αλφρέντο στην οποία κυριαρχεί ο  σεβασμός στην προσωπικότητα των παιδιών, στάση που μπορεί να τους εξασφαλίσει υγιή πνευματική και σωματική ανάπτυξη. Και από την άλλη τον αυταρχισμό και την έλλειψη κατανόησης της οικογένειας του Πάμπλο  που βαθαίνει το χάσμα γενεών και συχνά οδηγεί σε βίαιες και ανεξέλεγκτες παιδικές συμπεριφορές. 

Το σενάριο είναι καλογραμμένο,  διηγείται αυτή την καθημερινή ιστορία ισορροπώντας ανάμεσα στην ευαισθησία και τον πόνο. Η σκηνοθεσία άρτια καλλιτεχνικά. Οι ερμηνείες από όλο το καστ  απολαυστικές.  Αξιοσημείωτος ο Juan José Ballesta  ως 12χρονος Πάμπλο, παιδί που μεγάλωσε σε ένα καταπιεστικό περιβάλλον, σκληρό και ταυτόχρονα ευάλωτο. Ξεχωρίζει επίσης ο Alberto Jiménez στο ρόλο του Χοσέ και ο Manuel Morón ως τυραννικός πατέρας του Μπάλα.  Πλούσια και ταιριαστή με το θέμα η μουσική του Eduardo Arbide, γεμάτη χρώμα η φωτογραφία του Juan Carlos Gomez.  

Εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=TqA2MfK7-xU  το trailer

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο