Για τον σχολικό εκφοβισμό

Ανάρτηση του Γιάννη Πισιμίση


Είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο η σχολική βία και ο εκφοβισμός να μας αφήνουν αδιάφορους και απαθείς. Φαινόμενα όπως αυτά που διαδραματίστηκαν σε σχολείο των Βριλησσίων συνιστούν πληγή όχι μόνο στο σώμα και την ψυχή του μαθητή - θύματος, αλλά της ίδιας της κοινωνίας μας. 

Ευελπιστούμε στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων την προσεχή Τετάρτη, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το ζήτημα και επιτέλους να αναλάβουμε δράση. Υπάρχουν τρόποι επέμβασης, χρειάζεται όμως και η αντίστοιχη βούληση.

Μέσω της οργάνωσης δράσεων που θα αντιμετωπίζουν και θα προλαμβάνουν, με αποτελεσματικό τρόπο, προβληματικές συμπεριφορές που οδηγούν στην παραβατικότητα και τον εκφοβισμό εντός των σχολείων, μπορούμε να απλώσουμε ένα δίχτυ πρόληψης και προστασίας.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Τοπικό Συμβουλίο Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.), μια αποκεντρωμένη δομή πολιτικής για την παραβατικότητα, είναι πλήρως απενεργοποιημένο 7 χρόνια τώρα. Απενεργοποιημένος είναι και ο θεσμός των ετήσιων Μαθητικών Συνδιασκέψεων που είχαμε οργανώσει ήδη από το 2012. Χρειάζεται επιτέλους ενεργοποίηση ξανά. 

Ας μην ξεχνάμε ότι για κάθε περιστατικό βίας η ηθική ευθύνη δεν βαρύνει μόνο τον θύτη αλλά και τους απαθείς θεατές που αποφασίζουν να μην αντιδράσουν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο