Είναι όλοι συνυπεύθυνοι!

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Βριλησσίων

Εδώ  και 4 ημέρες οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν απ’ την κακοκαιρία «Ελπίς», ειδικά στην Αττική, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα Γολγοθά προβλημάτων, που κυριολεκτικά παραπέμπουν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Σπίτια χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Οδηγοί και αυτοκίνητα εγκλωβισμένοι στους -χρυσοπληρωμένους απ’ το λαό- αυτοκινητόδρομους. Εργαζόμενοι στο έλεος της κακοκαιρίας, αλλά και της εργοδοτικής εκμετάλλευσης κι ασυδοσίας. Συγκοινωνίες διαλυμένες. Μονάδες υγείας που υπολειτουργούν.

Η «ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού», που τις προηγούμενες ημέρες διαφήμιζαν η κυβέρνηση της ΝΔ, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, «θάφτηκε» κάτω από μια προβλέψιμη κι αναμενόμενη χιονόπτωση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, υλοποιεί μια πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού ως κόστος. Βλέπετε, η πολιτική προστασία δεν είναι επικερδές σπορ για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για αυτό και τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις τους δεν την έχουν ψηλά στην ατζέντα τους. Οι θιασώτες της θεόσταλτης... «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» ξεβρακώθηκαν με τις ντροπιαστικές εικόνες των εγκλωβισμένων οδηγών στην Αττική Οδό, όπου κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

Από την παραπάνω κατάσταση δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση ο Δήμος Βριλησσίων όπου για 2η συνεχόμενη χρονιά η κατάσταση παραμένει τραγική με δεκάδες αποκλεισμένους δρόμους, με δεκάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα μπροστά σε έναν χιονιά που αναμένονταν εδώ και 2 βδομάδες, με αποκορύφωμα έγκυος και νευφοπαθείς άνθεωποι να μην έχουν πρόσβαση σε δομές υγείας. Οι διαβεβαιώσεις του Δήμου περί πλήρους ετοιμότητας και επάρκειας σε μέσα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προαναγγελόμενη έλευση του χιονιά, διαψεύστηκαν από την ίδια την πραγματικότητα. Δεκάδες γειτονιές των Βριλησσίων παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένες από τα χιόνια περιμένοντας το πρώτο φως του ήλιου.

Αλλά όλα αυτά η Δημοτική αρχή τα γνωρίζει. Γνωρίζει εκ των προτέρων ότι τα υπάρχοντα μηχανήματα και το προσωπικό του Δήμου δεν επαρκούν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο των Βριλησσίων ώστε να μην κινδυνέψεουν ανθρώπινες ζωές. Γνωρίζει καλά ότι οι ποσότητες αλατιού δεν επαρκούν για να γίνουν ρίψεις αλατιού παντου. Και ακριβώς επειδή το γνωρίζει καλά, αντί να εντείνει τις προσπάθειες για καθαρισμούς δρόμων και άμεση αποκατάσταση ρεύματος, σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος επικαλείται τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και την «αυστηρή οδηγία των κρατικών αρχών να μείνουμε όλοι σπίτια μας», μετακυλίοντας την ευθύνη σε ατομικό επίπεδο κατά το γνωστό κυβερνητικό μοτίβο στη φωτιά να τρέξουμε να σωθούμε, στη βροχή και στο χιονιά να μείνουμε σπίτι.

Η Λαϊκή Συσπείρωση από την πρώτη στιγμή με παρεμβάσεις απαίτησε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην κλείσει κανένας δρόμος και να παρασχεθεί βοήθεια σε δημότες που έχουν ανάγκη από τροφοδοσια, στέγη και θέρμανση. 

Οι ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών δε μπορούν και δεν πρέπει να μπαίνουν στο ζύγι του κόστους-οφέλους. Το δρόμο δείχνει η αγωνιστική Δημοτική Αρχή Πάτρας: όταν η κυβέρνηση κλέβει από τους Δήμους κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ, τότε δε σιωπάς, αγωνίζεσαι!

  

Βασίλης Βήττος 

Δημοτικός σύμβουλος 

27/01/22

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο