Ανάγκη ίδρυσης Ηλεκτρονικού Φορέα
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 24/2/2022
Της: Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου, Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών
Προς: Τον κ. Υπουργό Υγείας
Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη
ΘΕΜΑ: «Ανάγκη ίδρυσης Ηλεκτρονικού Φορέα Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης των ΑμεΑ»
Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι, οι συνάνθρωποί μας, με διαφόρων ειδών και βαθμών αναπηρίες, τις περισσότερες φορές, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα κυριολεκτικά δαιδαλώδες σύστημα ενημέρωσης επί των δικαιωμάτων τους, με συνέπεια να είναι εξαιρετικά πλημμελής η εξυπηρέτησή τους από τα διάφορα όργανα της Πολιτείας. Υπάρχουν, επί παραδείγματι, φορές, στις οποίες, ακόμη και οι αρμόδιοι φορείς, όπως π.χ. τα ασφαλιστικά ιδρύματα, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα άτομα με αναπηρίες, αφού, ούτε οι ίδιοι οι εκπρόσωποί τους δεν γνωρίζουν επακριβώς, ως μη ειδικοί, το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Η όλη αυτή κατάσταση, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί επιπρόσθετες ταλαιπωρίες στους εν λόγω συμπολίτες μας, που συνιστούν μία άκρως ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, πλέον των ήδη υφισταμένων ταλαιπωριών στην καθημερινότητά τους.
Για τον σκοπό αυτό, και κατά το προηγούμενο πρότυπο θεσμών, όπως είναι τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών («ΚΕΠ») ή ο Συνήγορος του Πολίτη, θεσμοί που ιδρύθηκαν στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, θα μπορούσε να ιδρυθεί ένας πανελλαδικός Ηλεκτρονικός Φορέας Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης ΑμεΑ, ο οποίος να καλύπτει επαρκώς όλο το φάσμα που αφορά στα κατά την κείμενη νομοθεσία δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες. Ο εν λόγω θεσμοθετημένος φορέας, που συν τοις άλλοις, θα πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δημοσίων υπηρεσιών της χώρας, θα είχε άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα, τόσο για τα ίδια τα ΑμεΑ, αφ' ής στιγμής θα εξυπηρετούσε άμεσα και άρτια τους συνανθρώπους μας αυτούς σε όλο το φάσμα θεματολογίας που τους απασχολεί, όσο και τα ίδια τα κρατικά όργανα, διότι θα τα αποφόρτιζε από μεγάλο βάρος διαδικαστικών βαρών και ως εκ τούτου, από περιττή γραφειοκρατία.
Ο Ηλεκτρονικός Φορέας Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης ΑμεΑ δεν θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό της Πολιτείας, αλλά θα συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο, αν ενσωματωνόταν σε μία ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων (ηλεκτρονικό “εγκέφαλο”) το σύνολο της ισχύουσας νομοθεσίας και των κανονιστικών πλαισίων, που αφορούν στα ΑμεΑ. Κατ' αυτό τον τρόπο, ο νέος ως άνω προτεινόμενος θεσμός θα μπορούσε να λειτουργήσει ελαφρυντικά για τα δημοσιονομικά της χώρας.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθεσθε να υιοθετήσετε και να προωθήσετε την δημιουργία ενός ενιαίου Ηλεκτρονικού Φορέα Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης των ΑμεΑ, με στόχο την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών προς τους εν λόγω συμπολίτες μας με αναπηρίες και ταυτόχρονα, την αποφόρτιση της σχετικής με τα θέματα τους κρατικής γραφειοκρατίας;
2. Πώς, κατ' άλλο τρόπο, σκέπτεστε να αποτρέψετε την όποια γραφειοκρατική ταλαιπωρία υφίστανται σήμερα τα ΑμεΑ, στο πλαίσιο της πολυδιαφημισμένης “ψηφιακής μετάβασης”, που συνεχώς επικαλείστε;
Η ερωτώσα βουλευτής
Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου