Σεμινάριο Σινεμά και Ιστορία.

 20η Συνάντηση Τετάρτη 23 Μαρτίου Φεβρουαρίου 2022, 7:00μμ

Σεμινάριο Σινεμά και Ιστορία: Γερμανικός Μεσοπόλεμος  (διαδικτυακά και ζωντανά)

Στην 20η συνάντηση του σεμιναρίου «Σινεμά και Ιστορία» που οργανώνει το Cine Δράση συνεχίζουμε  τη συζήτηση για την Γερμανία του Μεσοπολέμου,  παρακολουθώντας και σχολιάζοντας την ταινία     «Μπερλίν Αλεξάντερπλατς» του  Μπουρχάν Κουρμπανί   (2020‎) και την τηλεοπτική σειρά «Babylon Berlin» των  Henk Handloegten, Tom Tykwer, Achim von Borries (2017-).

-Μπερλίν Αλεξάντερπλατς /Berlin Alexanderplatz

Γερμανία, Ολλανδία, Δραματική, 2020. Σκηνοθεσία Μπουρχάν Κουρμπανί. Πρωταγωνιστούν: Welket Bungue, Jella Haase, Albrecht Schuch, Joachim Krol, Annabelle Mandeng, Nils Verkooijen. Σενάριο: Martin Behnke, Burhan Qurbani. Μουσική: Dascha Dauenhauer. Φωτογραφία: Yoshi Heimrath.  

Ο Αφγανός σκηνοθέτης Μπουρχάν Κουρμπανί δημιούργησε μια μοντέρνα εκδοχή του θρυλικού μυθιστορήματος «Μπερλίν Αλεξάντερπλατς» του Αλφρεντ Ντέμπλιν. Στο φιλμ του περιγράφει μια σπαρακτική ιστορία ανόδου και συντριβής, αποτίνοντας παράλληλα φόρο τιμής στις διάσημες γκανγκστερικές ταινίες των αμερικανικών 70s. Μεταφέρει τη δράση στο σήμερα, με πρωταγωνιστή έναν πρόσφυγα που φτάνει χωρίς χαρτιά και χρήματα στο Βερολίνο.  Ο Φράνσις, μοναδικός επιζών από ένα καράβι με αφρικανούς μετανάστες που διέσχισε τη Μεσόγειο, μένει πλέον στο Βερολίνο, εγκλωβισμένος στο περιθώριο της κοινωνίας. Στερημένος από κάθε άλλη επιλογή, θα μπει σε μια συμμορία που διακινεί ναρκωτικά, και, ανεβαίνοντας τάχιστα τα σκαλιά της ιεραρχίας, θα διαπράξει τη μέγιστη ύβρη: αγγίζει για λίγο την ευτυχία. Ο Άλφρεντ Ντέμπλιν ήταν Εβραίος που διέφυγε από τη ναζιστική Γερμανία και τα βιβλία του απαγορεύτηκαν στη χώρα. Το εν λόγω μυθιστόρημα του κυκλοφόρησε το 1929 και σήμερα διδάσκεται στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα αυτή. 

Η ιστορία του, που αποτελεί τον βασικό σεναριακό άξονα του φιλμ, εκτυλίσσεται στο αστικό περιβάλλον του Βερολίνου και σκιαγραφεί την τραγικότητα της ιστορικής συγκυρίας με ρεαλισμό και συναισθηματική ακρίβεια. Είναι η εποχή που η Δημοκρατία της Βαϊμάρης καταρρέει και οι Ναζί προχωρούν με γρήγορα βήματα προς την εξουσία. Ο πρόσφυγας Φράνσις, όπως και ο ήρωας του βιβλίου, έχει ως μοναδική του επιθυμία να φτιάξει τη ζωή του από την αρχή. Οι προσπάθειές του όμως είναι ατελέσφορες,  οδηγείται στην παρανομία και στο κακό, το οποίο συμβολίζει ο άσπονδος φίλος του Ρέινχολντ. Ο Κουρμπανί αναλύοντας την προσέγγιση των χαρακτήρων του αναφέρει: «Οι δικοί μου έμποροι ναρκωτικών είναι διαφορετικοί και έχουν στυλ. Δεν πουλάνε σε εγκύους και παιδιά. Οι χίπστερ πληρώνουν διπλά και οι συνταξιούχοι έχουν έκπτωση»! Ο σκηνοθέτης επίσης  αντικαθιστά τους ελληνικούς μύθους, τα λαϊκά τραγούδια της Γερμανίας και τις διαφημιστικές πινακίδες που χρησιμοποιεί στο βιβλίο του ο Ντέμπλιν, με αναφορές στον Σαίξπηρ και τον Φράνσις Φορντ Κόπολα. Για παράδειγμα, αναφέρει τη φράση που ακούγεται από τον «Νονό», «πιστεύω στην Αμερική». Όπως λέει και ο Φράνσις: «Είμαι εδώ: είμαι μαύρος, δυνατός και άφοβος. Φοράω ένα ακριβό σακάκι, οδηγώ ένα γερμανικό αυτοκίνητο και έχω Γερμανίδα φιλενάδα. Είμαι το γερμανικό όνειρο. Είμαι η Γερμανία».

-Babylon Berlin

Γερμανία, Αστυνομική, 2017-. Διάρκεια: 3 Κύκλοι, 28 επεισόδια. Σκηνοθεσία: Tom Tykwer,  Henk Handloegten, Achim von Borries. Πρωταγωνιστούν: Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Peter Kurth. Tom Tykwer, Achim von Borries & Henk Handloegten. Σενάριο βασισμένο στο έργο του Volker Kutscher.

Το «Babylon Berlin», είναι γερμανική νέο νουάρ δραματική τηλεοπτική σειρά (3 σεζόν, η πρώτη και η δεύτερη από οκτώ επεισόδια η κάθε μια, η τρίτη 12), σε σκηνοθεσία των Tom Tykwer («Τρέξε Λόλα Τρέξε»), Henk Handloegten («Αντίο Λένιν») και Achim von Borries («Alone in Berlin»). Βασίζεται στα μυθιστορήματα του Γερμανού συγγραφέα Φόλκερ Κούτσερ, ο οποίος εκτελεί εδώ  χρέη σεναριογράφου. Συγκεκριμένα στο «Βρεγμένο Ψάρι» στο οποίο μας συστήνει τον ήρωα του Γκέρεον Ρατ, αστυνομικό επιθεωρητή. Η σειρά διαδραματίζεται στο Βερολίνο, το 1929, την εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Απεικονίζει ανάγλυφα τη ζωή των Γερμανών όλων των τάξεων, από τους μικροαστούς που ζούνε βαθιά βυθισμένοι στη φτώχεια μέχρι τη μεσαία τάξη που γλυκοκοιτάζει το ναζιστικό κόμμα.  Όλα και όλοι συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα: Αξιωματικοί του ηττημένου αυτοκρατορικού στρατού που αναζητούν εθνική ανάταση, φαντάροι που λιώνουν σε φρικτές  πολυκατοικίες με νωπά ακόμα τα τραύματα του πολέμου, ανεργία και μεγάλες οικογένειες, σταρ των υπόγειων κλαμπ και των νυχτερινών μαγαζιών, τροτσκιστές που θεωρούν ότι η επανάσταση προδόθηκε και Ρώσοι ευγενείς  που μετά το 1917 εγκατέλειψαν την πατρίδα τους.   

Ανάμεσα τους ο επιθεωρητής Ρατ (Volker Bruch), που έχει έρθει από την Κολωνία να ερευνήσει ένα κύκλωμα πορνογραφίας και κρύβει από τους πάντες, με τη βοήθεια φιαλιδίων μορφίνης, τις κρίσεις μετατραυματικού στρες, κληρονομιά από τα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στα κεντρικά της Αστυνομίας του Βερολίνου εργάζεται επίσης η νεαρή Σαρλότ Ρίτερ (Liv Lisa Fries), που τα πρωινά αρχειοθετεί υποθέσεις δολοφονιών για να συντηρήσει την πάμφτωχη, πολυμελή οικογένειά της και τα βράδια μετατρέπεται σε αδυσώπητη dominatrix στα υπόγεια ενός πολυτελούς κέντρου διασκέδασης. Τρίτος πρωταγωνιστής είναι ο Ρώσος βιρτουόζος του βιολιού Αλεξέι Καρντάκοφ (Ivan Shvedoff), αρχηγός μιας κρυφής ομάδας τροτσκιστών που ετοιμάζει μια μυστηριώδη επίθεση με τη βοήθεια ενός τρένου που κατευθύνεται προς το Βερολίνο.

Το «Babylon Berlin» είναι η πιο ακριβή γερμανική τηλεοπτική παραγωγή όλων των εποχών, τα σκηνικά, τα κουστούμια και η αναπαράσταση της γερμανικής πρωτεύουσας του τέλους της δεκαετίας του ’20 είναι εξαιρετικά και βάζουν  τον θεατή στην παρακμιακή ατμόσφαιρα της εποχής. Σε όλα τα επεισόδια, η δράση κυλάει γρήγορα, οι κεντρικοί χαρακτήρες παρουσιάζονται ολοκληρωμένα, το εκκεντρικό στοιχείο είναι  ιδιαίτερα έντονο, το ίδιο και το πολιτικό. 


Παρακολούθηση Σεμιναρίου 

Η παρακολούθηση του  σεμιναρίου μπορεί να είναι είτε ζωντανή στο Στέκι της Δράσης (Πάρνηθος 21, Βριλήσσια) είτε διαδικτυακή μέσω της πλατφόρμας zoom εδώ: 

 Join Zoom Meeting 

https://us02web.zoom.us/j/85422347324?pwd=RkVFaWpEQjVqUXlPY3hMMG52YXZaZz09 

Meeting ID: 854 2234 7324 

Passcode: 947205

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο