Πιλοτική Εγκατάσταση Συστημάτων Φωτισμού.
Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Έρευνας, Ανάπτυξης και Πιλοτικής Εγκατάστασης των Συστημάτων Φωτισμού και Έξυπνης Δικτύωσης ‘Phaetons’ στον Δήμο Βριλησσίων
Την Πέμπτη 12 Μαΐου 2022 ο Δήμος Βριλησσίων, σε συνεργασία με τους εταίρους του ερευνητικού Αναπτυξιακού Προγράμματος ‘Phaetons’ - Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΕΚΕΦΕ- ‘Δημόκριτος»’, Enerco, Master AE & EKETA/ΙΔΕΠ - πραγματοποίησαν διαδικτυακή ‘Hμερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων της Έρευνας-Ανάπτυξης και Πιλοτικής Εγκατάστασης των Υβριδικών, Ενεργειακά αυτόνομων, έξυπνων Συστημάτων Φωτισμού’.
Ορισμένα συστήματα έχουν ήδη -με την ενεργό συμμετοχή του Δήμου Βριλησσίων- εγκατασταθεί και λειτουργούν πιλοτικά στο Πάρκο ‘Μίκης Θεοδωράκης’.
Την ημερίδα παρακολούθησαν περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες από μεγάλο αριθμό διαφορετικών φορέων απ΄ όλη τη χώρα, όπως Δήμοι, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ερευνητικά ινστιτούτα και ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξενοφών Μανιατογιάννης τόνισε τη χρησιμότητα των καινοτόμων αυτών συστημάτων τα οποία καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες των Δήμων, κυρίως για συνεχή φωτισμό τη νύχτα σε όλες τις εποχές του έτους και αυτό με χρήση μόνο ΑΠΕ- ‘Ηλιακής και Αιολικής Ενέργειας. Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες προοπτικές ευρύτερης εφαρμογής των συστημάτων αυτών στον Δήμο Βριλησσίων ή και στα πλαίσια σύμπραξης περισσοτέρων Δήμων, όπως και στην αναμενόμενη μεταξύ άλλων εξοικονόμηση ενέργειας με τις θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Φυκίρης, ο οποίος συμμετείχε ενεργά μαζί με την Τεχνική Υπηρεσία, στην εγκατάσταση των υβριδικών αυτών συστημάτων στον Δήμο Βριλησσίων, αναφέρθηκε στην λειτουργία των συστημάτων, καθώς και σε δημοτικές δραστηριότητες που θα μπορούσε κυρίως η εφαρμοσθείσα Τεχνολογία Internet of Things (ΙοΤ) να αξιοποιηθεί πλήρως (Δίκτυο Ύδρευσης).
Ο Δρ.Μηχ.-Οικ.Μηχ. του Πολυτεχνείου Aachen και Διευθυντής Ερευνών του ΕΚΕΦΕ/Δ. Κ. Μακρόπουλος που είχε αποφασιστική συμμετοχή στον Σχεδιασμό και την Ανάπτυξη των καινοτόμων αυτών συστημάτων,αναφέρθηκε διά μακρών και εξήγησε λεπτομερώς όλα τα στοιχεία της κατασκευής -με βάση διεθνή standards-στις ειδικές συνδεσμολογίες του Συστήματος αλλά και σε αυτές με το Δίκτυο, όπως και στην λειτουργία τους εν γένει, με ταυτόχρονη χρήση δύο ΑΠΕ, που εντάσσουν τα συστήματα αυτά στην Τεχνολογική Πρωτοπορία παγκοσμίως.
Κυρίως αναφέρθηκε στον «έξυπνο ελεγκτή» που αναπτύχθηκε και αποτελεί «τον εγκέφαλο και την καρδιά» του συστήματος, όπως και στο ειδικό λογισμικό που αξιοποιείται, -πέρα από την εφαρμοζόμενη Μηχανική Μάθηση-!προκειμένου με εφαρμογή dimming μέσω Τηλεχειρισμού, τα συστήματα να καλύπτουν την απαίτηση συνεχούς φωτισμού, χειμώνα -καλοκαίρι, και σε κάθε τόπο εγκατάστασης.
Τόνισε ότι το σύστημα αυτό μπορεί να βρει άμεσα ευρεία εφαρμογή και αποτελεί μια τεχνικο-οικονομική απάντηση τόσο στην Κλιματική όσο και στην Ενεργειακή κρίση. Επίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα, ένα ουσιαστικό μέρος του συστήματος να κατασκευασθεί στην Ελλάδα, στα πλαίσια της αναγκαίας προώθησης της καινοτομίας στη χώρα.
Ο Διπλ.Ηλεκτρ.Μηχ. Β.Πιτσιλής Επιστημονικός Συνεργάτης τού ΕΚΕΦΕ/Δ μαζί με την Διπλ.Ηλεκτρ. Μηχ.Δήμητρα Παππά, PhD, (επιστημονικός υπεύθυνος του έργου) ΕΚΕΦ/Δ ,αναφέρθηκαν στό καινοτόμο ολοκληρωμένο σύστημα μετάδοσης των δεδομένων των συστημάτων μέσω ΙοΤ Δικτύων και στην Πλατφόρμα οπτικοποίησης δεδομένων και τηλεχειρισμού των συστημάτων, αλλά και σε διάφορους τομείς που είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί αυτή η τεχνολογία που αναπτύχθηκε.
Ο Διπλ.Μηχ.Μηχ. Κων/ος Μανωλίτσης, ENERCO, (συντονιστής του έργου) προέβη σε λεπτομερή τεχνικο-οικονομική ανάλυση σχετικά με την ευρύτερη εφαρμογή των καινοτόμων αυτών συστημάτων και τις θετικές επιπτώσεις στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Η Διπλ.Πολ.Μηχ.Αφροδίτη Τσαπανίδου, επιστημονικός συνεργάτης -ΕΚΕΤΑ /ΙΔΕΠ αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάπτυξη τού Αλγόριθμου Μηχανικής Μάθησης, προκειμένου με βάση τις καιρικές συνθήκες, να υπάρξουν «συστάσεις» σχετικά με την λειτουργία των φορτίων των συστημάτων.
Κυρίαρχο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι συμμετέχοντες είναι ότι το σύστημα αυτό PHAETONS ως ολοκληρωμένη λύση, μπορεί να αποτελέσει πλοηγό ευρύτερων εφαρμογών στην χώρα - κάτι το οποίο τόνισαν τόσο ο Δήμαρχος κ. Μανιατογιάννης όσο και ο Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ κ. Μακρόπουλος.