Violeta Parra.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 8:15μμ, στο ΤΥΠΕΤ  από το Cine Δράση.

Μια  προβολή  συνδυασμένη με  ζωντανή αφήγηση και εστιάζει στην αυθεντική μορφή και το ιστορικό πλαίσιο της ζωής της Χιλιανής καλλιτέχνη  Violeta Parra. Αφηγητής ο Λευτέρης Βιριράκης, γνωστός στους φίλους  Cine Δράση από την παρουσίαση του έργου του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση, την 11η Σεπτεμβρίου, 49  χρόνων από το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε, δολοφόνησε τον ίδιο, έστειλε στις φυλακές, τις εξορίες και το θάνατο δεκάδες χιλιάδες Χιλιανούς,  η Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine Δράση οργανώνει την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου  στις 8:15΄μμ, στο ΤΥΠΕΤ   μια πρωτότυπη εκδήλωση-παρουσίαση του έργου και της ζωής της Χιλιανής     Violeta Parra. Θα μιλήσουμε για την ίδια, τις απαρχές του «Νέου Χιλιάνικου Τραγουδιού» (Nueva Cancion Chilena):από την λαϊκή παράδοση στην πολιτική έκφραση.  

Μουσικός, εικαστικός, ποιήτρια, αγωνίστρια και εργάτρια της Χιλιάνικης λαϊκής παράδοσης, ακόμη και σήμερα, 55 χρόνια μετά τον θάνατό της, θεωρείται ως η αδιαμφισβήτητη πολιτιστική εκπρόσωπος της χώρας της. Θα γνωρίσουμε την τέχνη της και τα τραγούδια της, καθώς και την ανάδυση ενός ολόκληρου πολιτισμού που βασίστηκε στην λαϊκή παράδοση θεμελίωσε την συλλογική αυτοσυνείδηση ενός αγωνιζόμενου λαού, υποστηρίχθηκε από πολλούς καλλιτέχνες και αναπτύχθηκε σε άρρηκτη σχέση με ένα από τα ισχυρότερα εργατικά κινήματα της σύγχρονης ιστορίας, εκφράζοντάς το και αντλώντας έμπνευση από αυτό.

Θα παρουσιαστούν:

-το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, καθώς και βιογραφικά στοιχεία, με σχετικό φωτογραφικό υλικό

- εικαστικά και κεντήματα (arpilleras) της Violeta Parra

Θα ακουστούν:

-τραγούδια της Violeta Parra με περιγραφή των γεγονότων στα οποία αναφέρονται και με ελληνικό υποτιτλισμό


Στο τέλος της εκδήλωσης ένα ποτό και ένα κέρασμα θα καλωσορίσουν τους φίλους του Cine Δράση στις χειμερινές  προβολές


Η εκδήλωση-προβολή γίνεται σε συνεργασία με το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο