Μουσική παρουσίαση Βιβλίων.

Κάτι διαφορετικό από το Cine Δράση.

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 8:00μμ στον εξωτερικό χώρο της Βιβλιοθήκης της Δράσης για μια Άλλη Πόλη (Πάρνηθος 21, Βριλήσσια), οι Δημήτρης και  Μάνος Αινείας Μαργαρίτης  τραγουδούν σχολιάζοντας  ή αλλιώς  σχολιάζουν  τραγουδώντας και παίζοντας ο πρώτος βιολί, ο δεύτερος κιθάρα τα βιβλία του Δημήτρη «Η Θεωρία της Μουσικότητας» και «Τα Χέρια του Heifetz και Άλλα Διηγήματα Αναιρέσεων».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, με ένα ποτό  και ένα κέρασμα, θα ακούσουμε μουσική ροκ, λαϊκή και έντεχνη.

Ο συγγραφέας 

 Ο Δημήτρης Μαργαρίτης, ενεργός πολίτης Βριλησσίων είναι Καθηγητής βιολιού και φυσικός, απόφοιτος του Φυσικού Τμήματος του ΕΚΠΑ, του Εθνικού Ωδείου και του Μουσικού Τμήματος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.  

Τα Βιβλία:

Η «Θεωρία της Μουσικότητας»  είναι το πρώτο του βιβλίο, αποτελεί  μια πρωτότυπη βιογραφία του Αϊνστάιν από τη σκοπιά   της μουσικής και   μόνο, στην οποία ο συγγραφέας  επιχειρεί να παντρέψει τα δύο αντικείμενα σπουδών του, την Επιστήμη και τη Μουσική. Ο αναγνώστης παρακολουθεί τη ζωή του Αϊνστάιν από την παιδική ηλικία μέχρι το θάνατό του και τις επιστημονικές ανακαλύψεις από τον Πυθαγόρα μέχρι τις μαύρες τρύπες. 6Το βιολί στα χέρια του επιστήμονα γίνεται το τηλεσκόπιο που παρατηρεί το Σύμπαν και το μικροσκόπιο που κοιτάζει τα άτομα της ύλης. 

«Διαβάζοντας το βιβλίο σας» λέει ο συγγραφέας Αλέξης Πανσέληνος, «βλέπω ένα δοκίμιο τελικά σε μορφή βιογραφικού μυθιστορήματος και παρακολουθώ γοητευμένος το ευρύ βλέμμα σας στον κόσμο – αυτό που συσχετίζω με την "θεία περιέργεια". Προφανέστατα λοιπόν έχετε γίνει από ένας homo faber (στην επαγγελματική σας ιδιότητα του μουσικού) και homo universalis, κάποιος που κατάφερε να διευρύνει το βλέμμα του πάνω στον κόσμο συνενώνοντας το φαινόμενο της μουσικής με τα μαθηματικά και τα μυστικά (και τα άλυτα μυστήρια) του Σύμπαντος. Αυτός ο συγκερασμός των γνωστικών πεδίων είναι που λέμε κουλτούρα - να διακρίνει κάποιος τη σχέση και τη σύνδεση της τέχνης με τους νόμους της φύσης και τις συλλήψεις του ανθρώπινου νου σαν μια ακόμα εκδήλωση των φυσικών φαινομένων (ας τα ονομάσω έτσι απλά, για την ευκολία μου). Η γνώση σας για τη μουσική είναι εξαιρετικά ευρεία, η ικανότητά σας να διατυπώνετε τις ιδέες σας αξιοθαύμαστη και η γραφή σας καθρεφτίζει με ιδιαίτερη ευκρίνεια τις συλλήψεις του νου σας και τις συγκροτεί σε ένα κείμενο συναρπαστικό.

 Στο δεύτερο βιβλίο «Τα Χέρια του Heifetz και Άλλα Διηγήματα Αναιρέσεων» καταβάλλεται προσπάθεια  ώστε οι ήχοι της μουσικής, μέσα από τον λαβύρινθο της ακοής να οδηγηθούν κατευθείαν στην καρδιά του ακροατή. Όχι επειδή η μουσική έχει τέτοια ανάγκη. Αλλά, διανύοντας μια περίοδο εκτεταμένης ύφεσης αξίων, στόχος είναι το βιβλίο να αποτελέσει ένα εφόδιο   που θα επαναφέρει τη Μουσική στη θέση που της αξίζει.