Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής.

Της Ξανθίππης Λευθεριώτου.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine Δράση σας προσκαλεί στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Ξανθίππης Λευθεριώτου: 

ΚΟΡΗ ΔΙΕΣΤΑΛΜΕΝΗ  (εκδόσεις  Cinnabar)

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 7:00μμ, Αίθουσα Νίκος Εγγονόπουλος, πάρκο Μίκης Θεοδωράκης, (πρώην ΤΥΠΕΤ) Υμηττού  & Πλαταιών, Βριλήσσια  

 Για το βιβλίο θα μιλήσουν: 

Σταύρος Καρτσωνάκης Διδάκτωρ Π.ΤΔ.Ε , Δάσκαλος 

Κωνσταντίνος Λουκόπουλος ποιητής 

Στρατής Φάβρος  ποιητής 


Ποιήματα θα διαβάσει η Έφη Γεωργάκη, ηθοποιός σκηνοθέτης


Την παρουσίαση θα πλαισιώσουν μέλη του μουσικού συγκροτήματος ALCEDO folk band, με μουσικές και τραγούδια από "πατρίδες χωρίς σύνορα" (μουσικές του κόσμου).

Έκτακτη και φιλική συμμετοχή Γκελέσος


Λίγα λόγια για το βιβλίο και τη συγγραφέα

Η Κόρη Διεσταλμένη, είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή της Ξανθίππης Λευθεριώτου, στην οποία έχουν συμπεριληφθεί 70 ποιήματα. Το βιβλίο το έχει επιμεληθεί εικαστικά η ίδια η ποιήτρια και κοσμείται με μια σειρά σχεδίων τα οποία συνομιλούν αρμονικά με τα ποιήματα.

Σε κάθε σελίδα της η Λευθεριώτου αδράχνει τη στιγμή, τα κλάσματα του χρόνου. Με λόγο κοφτό και ενίοτε σαρκαστικό, με ύφος χαριτωμένο και παιγνιώδες βουτάει στα βαθιά νερά της ανθρώπινης ύπαρξης. Άλλοτε σκιτσάρει με αδρές γραμμές κι άλλοτε αφήνεται στην αυτόματη γραφή και στο σουρεαλιστικό τρόπο.  Αποτυπώνει με δύναμη τον έρωτα και τις ποικίλες ψυχικές καταστάσεις και διατηρεί στα ποιήματά της το χαρακτήρα του απρόβλεπτου και του αναπάντεχου.

Η Ξανθίππη Λευθεριώτου γεννήθηκε στον Πειραιά   με καταγωγή από Κέρκυρα και Μυτιλήνη.  Σπούδασε Θεολογία, και Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επί σειρά ετών  υπηρέτησε ως καθηγήτρια  στη  Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα  ασχολήθηκε  με τη ζωγραφική   με δασκάλους  τους Δημήτρη Σκλείδη, Νίκο Χριστοφοράκη, Κώστα  Παππά και Κωνσταντίνο Έσσλιν. Έχει στο ενεργητικό της  μια ατομική  και πολλές ομαδικές εκθέσεις. Η ενασχόλησή της με το γράψιμο  εκφράστηκε  από το 1991 με το “Κατά πρόσωπο” ποιήματα-  αυτοέκδοση για τους φίλους – με σχέδια του Γ. Κόρδη.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.


Οι ALCEDO folk band

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η Αλκυόνη, η Alcedo, ήταν η όμορφη κόρη του βασιλιά Αίολου και ο Δίας τη μεταμόρφωσε σε χρωματιστό μικρόσωμο πουλί όταν έχασε τον αγαπημένο της. 

Η Alcedo Folk Band γεννήθηκε στο τέλος του 2018. Με νέο ήχο και τολμηρές προτάσεις σε γνώριμα και άγνωστα τραγούδια που προέρχονται από τις λαϊκές μουσικές του κόσμου, οι έξι πεπειραμένοι και ήδη καταξιωμένοι μουσικοί επιδιώκουν δυναμική παρουσία στην ελληνική αλλά και τη διεθνή σκηνή της world music. Με μουσικά χρώματα σαν τα φτερά της Αλκυόνης και διαδρομές από τον Βασίλη Τσιτσάνη μέχρι τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, με πτήσεις χαμηλές από τη Θράκη μέχρι την Ιρλανδία και από το Ισραήλ μέχρι τα Βαλκάνια, ακόμα κι εκεί που η οθωμανική λόνγκα συναντά τις καντάτες του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, οι Alcedo θα είναι εκεί για να μας πουν ότι οι μουσικές έχουν πατρίδα αλλά δεν έχουν σύνορα.

Την Alcedo Folk Band  συνοδεύει ο  Γκελέσος, εξαίρετος τσαμπουνιέρης από τη Σάμο.