Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

ΔΡΑΣΗ: Ζήτω η εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821.

Θα απαιτηθούν και πάλι θυσίες και νέοι προσωπικοί και συλλογικοί αγώνες.


25η Μαρτίου 1821. Η πιο σπουδαία από τις συλλογικές απελευθερωτικές δράσεις της νεότερης ιστορίας μας, κομβικός σταθμός στη μακρά διαδρομή και περιπέτεια του Ελληνικού Έθνους. Αφετηρία αγώνων για δημοκρατία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία.


25η Μαρτίου 1821. Αφορμή για περίσκεψη και υπενθυμίσεις. Πως η ελευθερία κατακτιέται από ένα λαό ενωμένο και αποφασισμένο. Πως το ζητούμενο της εθνικής επιβίωσης, εν μέσω παγκόσμιας θύελλας, τίθεται στο επίκεντρο κάθε σχεδίου κοινωνικής αλλαγής. Για να ξεκλειδωθούν δυνατότητες και απελευθερωτικές προοπτικές.


25η Μαρτίου 1821. Απέναντι στην κυρίαρχη ιδεολογία που μας καλεί να ξεχάσουμε τα μεγάλα αφηγήματα, τους μεγάλους σχεδιασμούς, τα όνειρα και τελικά την ίδια την πολιτική, κρατάμε ζωντανή την αλήθεια και τη μνήμη της ελληνικής εξέγερσης: Πως το έθνος μας δεν απελευθερώθηκε από τις «μεγάλες δυνάμεις», αλλά επειδή υπήρξαν 500 χιλιάδες νεκροί επί ενάμισι εκατομμυρίου Ελλήνων. Επειδή δηλαδή, ένας στους τρείς Έλληνες θυσιάστηκε για να σωθούν οι άλλοι δύο, κυρίως, για να υπάρξει η Ελλάδα. Επειδή το δίλλημα Ελευθερία ή Θάνατος αντιμετωπίστηκε απόλυτα, κυριολεκτικά, κατάματα.


25η Μαρτίου 2023. Σε μια χώρα που χάνει την νεολαία της, την συνοχή της, το περιβάλλον της, τους πόρους της, την κυριαρχία της, την αξιοπρέπειά της, την υπόστασή της, όπου τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο, η δικαίωση της ιστορικής παρουσίας του ελληνικού λαού θα απαιτήσει και πάλι θυσίες και νέους προσωπικούς και συλλογικούς αγώνες.

Που πρέπει να δοθούν.
Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη


(Φωτογραφία: Αμοργός, Ασφοντυλίτης – «ΛΙΘΙΝΟΙ ΤΟΙΧΟΙ», Αντώνιος Καπετάνιος).