Σεμινάριο Κινηματογράφος και Λογοτεχνία.

19η Συνάντηση Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, 9:00 μμ ζωντανά και διαδικτυακά.

  Στην 19η συνάντηση του σεμιναρίου «Κινηματογράφος και Λογοτεχνία» που θα γίνει την  Παρασκευή  24 Μαρτίου   στις 9:00μμ,  συνεχίζουμε τη συζήτηση για το ελληνικό φιλμ νουάρ βλέποντας και σχολιάζοντας τις ταινίες «Όλγα Ρόμπαρντς» (Olga Robards, 1989) του Χρήστου Βακαλόπουλου και «Η εποχή των Δολοφόνων» (A Time to Kill, 1993) του  Νίκου Γραμματικού.

Όλγα Ρόμπαρντς/Olga Robards 

Ελλάδα, Φιλμ νουάρ, 1989. Διάρκεια: 90'. Σενάριο: Χρήστος Βακαλόπουλος, Αντώνης Κιούκας. Σκηνοθεσία: Χρήστος Βακαλόπουλος. Πρωταγωνιστούν: Όλια Λαζαρίδου, Αντώνης Καφετζόπουλος, Κώστας Τσάκωνας, Σταύρος Τσιώλης. Μουσική: Νίκος Ξυδάκης.

Το μυστήριο γύρω από μια σειρά δολοφονιών διακεκριμένων Αράβων επιχειρηματιών έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Αθήνα. Ενώ όλοι αναζητούν το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τις εκτελέσεις, ένας νεαρός διαρρήκτης, ο Δημήτρης, είναι εκείνος που ανακαλύπτει τυχαία την ταυτότητα του δράστη όταν γίνεται κατά λάθος μάρτυρας μίας εκ των δολοφονιών. Ο μυστηριώδης δολοφόνος είναι γυναίκα δεν είναι άλλη από την Όλγα Ρόμπαρντς, μια ιδιόρρυθμη Ελληνοαμερικανίδα που συχνάζει σε ταράτσες. Εντυπωσιασμένος από το μυστήριο της παρουσίας της ψάχνει να την βρει. Προκειμένου να τα καταφέρει, ζητά τη συνδρομή του «Επιστήμονα», ενός φυγόδικου ερημίτη, αυθεντία στο έγκλημα. Η συνάντηση, φυσικά, κρύβει ανατροπές.

Είκοσι χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό του, ο Χρήστος Βακαλόπουλος παραμένει μία από τις πιο ιδιαίτερες προσωπικότητες του ελληνικού κινηματογράφου. Η οπτικοποιημένη ποίηση του συναντά, στο φιλμ αυτό, την ευγενή φυσιογνωμία της Όλιας Λαζαρίδου σε μια ταράτσα στην καρδιά της πόλης, κάπου στην Κυψέλη.  Μετά από δύο ταινίες μικρού μήκους και συμμετοχές σε σενάρια άλλων ήρθε η ώρα για την πρώτη ολοκληρωμένη και μεγάλη σε διάρκεια κινηματογραφική προσπάθεια του  σκηνοθέτη, το 1989. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εκτός από τη Λαζαρίδου συναντάμε τον Αντώνη Καφετζόπουλο, τον Γιώργο Συμεωνίδη και τον Σταύρο Τσιώλη. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Βακαλόπουλος ήθελε να κάνει μια ταινία από εκείνες για τις οποίες λένε: «αυτά μόνο στον κινηματογράφο συμβαίνουν!». Για αυτό κι η μισή έχει γυριστεί πάνω σε ταράτσες, ένα χώρο «κρυφό» που δεν συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή.   

Η εποχή των δολοφόνων/A Time to Kill

Ελλάδα, Γαλλία, Φιλμ νουάρ, 1993. Διάρκεια: 118'.Σκηνοθεσία: Γραμματικός Νίκος. Σενάριο: Κυριακίδης Αχιλλέας- Γραμματικός Νίκος, Σισκοπούλου Φωτεινή, Σκρουμπέλος Θανάσης. Πρωταγωνιστούν: Λιβανού Μπέττυ, Δημητράτος Νίκος, Παλαντζίδης Τάσος, Κωνσταντινίδης Δημήτρης, Καζάζη Στέλλα, Νομικός Χρήστος, Χατζησάββας Μηνάς, Αγγελάκης Γιάννης, Σακελλαρίου Άκης, Λιανός Περικλής, Γιαννόπουλος Γιώργος.

 Ο Νίκος και ο Κώστας είναι φίλοι, συγκάτοικοι, με το ίδιο χόμπι: τη σκοποβολή. ΄Ηταν κάποτε πρωταθλητές. Σήμερα απλώς ο ένας συναγωνίζεται τον άλλον. Στο σκοπευτήριο, ο Νίκος συναντά έναν παράξενο άντρα, τον Αντρέα, που του προτείνει να κάνει κάποιους φόνους με αντάλλαγμα πολλά χρήματα. Ο Νίκος αρνείται, όμως το μπλέξιμο του Κώστα μ' ένα μεγάλο χαρτοπαικτικό χρέος που απειλεί τη ζωή του, τον κάνει να δεχτεί να μπει στο παιχνίδι του Αντρέα. Δεν μπορεί να σκοτώσει όμως. Παρ' όλα αυτά, ο φόνος γίνεται από τη Δάφνη. Ο Νίκος αρνείται να συνεχίσει και ο Αντρέας πλησιάζει τον Κώστα, ο οποίος δέχεται πιο εύκολα να σκοτώσει για εύκολο κέρδος. Ο Κώστας έχει ήδη γνωρίσει τη Δάφνη και αναπτύσσει μαζί της μια έντονη ερωτική σχέση, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι συνεργάτιδα του Αντρέα. Ο Νίκος όμως δημιουργεί με τον Αντρέα μια σχέση έλξης-απώθησης, προσπαθώντας να μάθει ποιο είναι αυτό το μυστηριώδες πρόσωπο. Ο Αντρέας, κάποια στιγμή, εκβιάζει τον Νίκο, με τεκμήριο κάποια βιντεοκασέτα που περιέχει φόνους που έκανε ο Κώστας. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 33ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπου και κέρδισε τα Βραβεία Α΄ Ανδρικού Ρόλου (Άκης Σακελαρίου) και Β΄ Γυναικείου Ρόλου (Μπέτυ Λιβανού). Κέρδισε επίσης το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού. Προβλήθηκε τη σαιζόν 1993-1994 και έκοψε 20.000 εισιτήρια πανελλαδικά.  

 Ο Νίκος Γραμματικός γεννήθηκε στη Σαλαμίνα το 1963. Σπούδασε Κινηματογράφο και Μαθηματικά. Από το 1984 μέχρι το 1994 ήταν παραγωγός του ραδιοφωνικού προγράμματος «Ο Κινηματογράφος στο Τρίτο Πρόγραμμα» στο κρατικό ραδιόφωνο, σε συνεργασία με τους σκηνοθέτες Αντώνη Κόκκινο και Γιάννη Καρυπίδη. Έχει γυρίσει τις ταινίες Ο Βασιλιάς (2002), Νυχτολούλουδα (ντοκ.,1999) Απόντες (1996), Έξοδος (τηλεταινία1995) Η εποχή των δολοφόνων (1993).


Το σεμινάριο πραγματοποιείται ζωντανά στο στέκι της Δράσης για μια Άλλη Πόλη (Πάρνηθος 21) και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom στην παρακάτω διεύθυνση:

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/82631045253?pwd=Q1VtdEwxQzdBSU1IRHE5alZvUXExQT09

 Meeting ID: 826 3104 5253

Passcode: 161882

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο