Βράβευση Δήμου Βριλησσίων για το Πόρτα-Πόρτα Σύστημα.

Διαλογής Απορριμμάτων στην Πηγή «Ανακύκλωση στο Σπίτι».

Το πρόγραμμα «Ανακύκλωση στο Σπίτι» του Δήμου Βριλησσίων, ένα πόρτα-πόρτα σύστημα συλλογής προδιαχωρισμένων ανακυκλώσιμων και ανταπόδοσης για κάθε νοικοκυριό, βραβεύθηκε ως βέλτιστη πρακτική στο πλαίσιο της 5ης Διεθνούς Έκθεσης Τεχνολογιών Περιβάλλοντος “VERDETEC”, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Παιανία (MEC 17-19/3) από την “T-Press Τεχνοεκδοτική”.

 Το καινοτόμο πρόγραμμα που βραβεύθηκε, έχει στόχο τη διεύρυνση της ανακύκλωσης στην πόλη των Βριλησσίων, με τη μέθοδο της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ), η οποία έχει καθιερωθεί διεθνώς ως απαραίτητο στοιχείο για την αποτελεσματική ανακύκλωση των απορριμμάτων.

 Το πρόγραμμα περιλαμβάνει  ταυτοποίηση των χρηστών, μέσω χρωματικής κωδικοποίησης των απορριμμάτων, του Δήμου Βριλησσίων. Ο εκσυγχρονισμός  της διαχείρισης των αποβλήτων του Δήμου, θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη λύση και θα ενδυναμώσει τη συμμετοχή των πολιτών με εμπλοκή στη διαδικασία της ανακύκλωσης, στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και στην δημιουργία οικοσυστήματος καινοτομίας. 

Απώτερος σκοπός είναι η μείωση του κόστους διαχείρισης που προκύπτει από την απόρριψη ανακυκλώσιμων υλικών, που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά προσμίξεων, στη διασφάλιση της ανθρώπινης υγείας μέσω του βαθμού επαναχρησιμοποίησης των μεθόδων  ανακύκλωσης να διαφοροποιήσουν τα υλικά συσκευασίας που περιέχουν χημικά από εκείνα που περιέχουν τρόφιμα, είναι ο βασικός παράγοντας που εμποδίζει την χρήση πλαστικών υλικών από την εκ νέου χρήση τους ως συσκευασίες τροφίμων. 

Το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης που προωθεί ο Δήμος Βριλησσίων στρέφεται στην πιο αποτελεσματική διαλογή των απορριμμάτων συσκευασίας εντός των νοικοκυριών, χωρίς την ανάμειξη των απορριμμάτων συσκευασίας, ως προαπαιτούμενη λύση για τον υψηλό βαθμό καθαρότητας των απορριμμάτων, τη μείωση του κόστους και την αύξηση του βαθμού ανάκτησης των υλικών αυτών. Γιατί επιτρέπει το διαχωρισμό διακριτών κατηγοριών απορριμμάτων συσκευασίας στο σημείο της παραγωγής τους με ταυτοποίηση χρηστών, με σκοπό την ξεχωριστή συλλογή, αποτελεσματική ανάκτηση και εν τέλει την επαναξιοποίησης τους.

 Ας δούμε συνοπτικά πώς λειτουργεί το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, το οποίο είναι συνδεδεμένο με προσφορές-εκπτώσεις σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και, το σημαντικότερο, οδηγεί σε μείωση 10% των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού τους συνεπείς χρήστες (νοικοκυριά και επιχειρήσεις):

 1. Κάθε χρήστης (πχ ένα νοικοκυριό 3-4 μελών) παραλαμβάνει «έξυπνα» αυτοκόλλητα με QRCodes σε 3 διαφορετικά χρώματα, για τα 3 ρεύματα ανακύκλωσης:

Κίτρινα Αυτοκόλλητα (χαρτί-χαρτόνι)

Κόκκινα Αυτοκόλλητα (πλαστικές φιάλες)

Μπλε Αυτοκόλλητα (άλλα πλαστικά, τετραπακ, μέταλλο).

 2. Κάθε σετ με έξυπνα αυτοκόλλητα αναγράφει τον μοναδικό 12ψήφιο αριθμό, τον οποίο θα πρέπει ο Δημότης να καταχωρήσει στην «εφαρμογή» στο προσωποποιημένο προφιλ που θα έχει δημιουργήσει στο link anakiklosistospiti.gr, για να λειτουργήσει το σύστημα ανταπόδοσης.

 3. Κάθε μέρα διαλέγουν από τα απορρίμματα της ημέρας, τα ανακυκλώσιμα υλικά και τα τοποθετούν σε ξεχωριστές σακούλες, καθαρά χωρίς υπολείμματα τροφών. Κάθε φορά που γεμίζει η σακούλα τοποθετούν την κατάλληλη αυτοκόλλητη ετικέτα, σύμφωνα με το χρώμα αναφοράς.

4. Το πρόγραμμα «Ανακύκλωση στο Σπίτι» βασίζεται, όπως αναφέρει και η ίδια η ονομασία του, στη λογική του όσο ανακυκλώνεις με συνέπεια κερδίζεις (περιβαλλοντικά και οικονομικά). Η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών πραγματοποιείται από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου πόρτα-πόρτα, σε προκαθορισμένη ημέρα και ώρα: Τρίτη – Πέμπτη 7-10 πμ για τα ανακυκλώσιμα σε όλο το φάσμα εφαρμογής των συμμετεχόντων νοικοκυριών, καθώς και Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή για τα οργανικά/κομποστοποιήσιμα υπολείμματα και τα σύμμεικτα/σκουπίδια σε ορισμένες γειτονιές του πεδίου εφαρμογής.

5. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας καταμετράται η ποσότητα οικιακών απορριμμάτων που ανακυκλώνει κάθε χρήστης-νοικοκυριό και αναλόγως της χρήσης επιβραβεύεται με εκπτωτικά κουπόνια από συνεργαζόμενες στο πρόγραμμα επιχειρήσεις και στη συνέχεια με έκπτωση έως 10% στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Το πρόγραμμα επιβράβευσης και ανταπόδοσης «Ανακύκλωση στο Σπίτι» λειτουργεί και καθημερινά από τους εργαζόμενους του Δήμου Βριλησσίων, σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο πάροχο του λογισμικού και των συνδεδεμένων με τις επιδόσεις των χρηστών προσφορών και εκπτώσεων σε αγαθά για την κάλυψη βασικών αναγκών και ψυχαγωγίας. Ανάλογα με το βάρος και το είδος απορρίμματος κάθε σακούλας, δίνονται τα αντίστοιχα εκπτωτικά κουπόνια από επιχειρήσεις που υποστηρίζουν  το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης.  Στο “anakiklosistospiti.gr” υπάρχουν όλες οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν τη δωρεάν εφαρμογή για iOS και Android συσκευές και να επωφεληθούν από τα μοναδικά προνόμια του δημοτικού προγράμματος Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ). Το πρόγραμμα έχει προοπτική σταδιακής επέκτασης στο σύνολο των νοικοκυριών και επιχειρήσεων της πόλης και την άμεση αύξηση των χρηστών και της απόδοσής του εντός του τρέχοντος έτους. 

 

Ποια είναι τα οφέλη του προγράμματος «Ανακύκλωση στο Σπίτι»;

1. Μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και συμβολή στην αντιμετώπιση  της κλιματικής αλλαγής.

2. Μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που καταλήγουν σε Χώρους  Υγειονομικής Ταφή.

3. Προσαρμογή του Δήμου στα πιο εξελιγμένα και «πράσινα» διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα.

4. Αποσυμφόρηση των μπλε κάδων (ανάμεικτης) ανακύκλωσης και βελτιστοποίηση της ανακύκλωσης του δήμου και των δημοτών.

5. Ώθηση στην κυκλική οικονομία με την εμπλοκή των τοπικών επιχειρήσεων.

 6. Ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών μέσω της συμμετοχής.

 7. Αύξηση των θέσεων εργασίας και ιδιαίτερων των «πράσινων».

 8. Ενίσχυση στην πράξη της έννοιας της έννοιας της «Κυκλικής Οικονομία».

9. Συμβολή στην επίτευξη των 17 Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs).

 10. Συμβολή για την «πράσινη μετάβαση», σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην «Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνίας», προς μια κοινωνία και οικονομία βιώσιμης Ανάπτυξης (ESG).

 

Θέλουμε και μπορούμε να λειτουργήσουμε ως μοχλοί πίεσης και ανάπτυξης, ως δήμος πρότυπο και πολλαπλασιαστής για μια Αττική και μια Ελλάδα της καινοτομίας και της φιλικής στο περιβάλλον παραγωγικής δράσης και ανάπτυξης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο