Cine Δράση: Πρόγραμμα Μαρτίου - Απριλίου.

7 προβολές, 1 Φεστιβάλ και συζητήσεις με τους Δ. Αθανίτη, Σ. Ψυλλάκη, Π. Μπουκάλα.


Πρόγραμμα προβολών και δραστηριοτήτων Μάρτιος - Απρίλιος 2023


7 προβολές, 1 Φεστιβάλ και συζητήσεις με τους Δημήτρη Αθανίτη, Σταύρο Ψυλλάκη, Παντελή Μπουκάλα.


Η προβολή 7 ταινιών, συζητήσεις με δύο σκηνοθέτες, (Δημήτρης Αθανίτης, Σταύρος Ψυλλάκης) και ένα συγγραφέα (Παντελής Μπουκάλας), η συνδιοργάνωση ενός Διεθνούς Φεστιβάλ (του 18ου Athens AnimFest) και μια εκδρομή στη Λαυρεωτική περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Cine Δράση για το δίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος 2023.


«Για τις γυναίκες, από γυναίκες και άντρες σκηνοθέτες»: είναι ο τίτλος του αφιερώματος στις γυναίκες και τα δικαιώματα τους που πραγματοποιούμε τον Μάρτιο. Στο αφιέρωμα περιλαμβάνονται οι ταινίες: Η Καλή Μητέρα (2/3), μια δραματική κομεντί από τη Γαλλία της Hafsia Herzi με τους Halima Benhamed, Sabrina Benhamed, Jawed Hannachi Herzi, Mourad Tahar Boussatha, Malik Bouchenaf, Justine Grégory. Ένα δυνατό, αθόρυβα ανατρεπτικό και ταυτόχρονα αισιόδοξο φιλμ που αναδεικνύει την Herzi ως ένα σπάνιο ταλέντο πίσω από την κάμερα. Το Γεγονός (9/3 ) η συγκλονιστική ταινία της Audrey Diwan με τους Anamaria Vartolomei, Kacey Mottet-Klein, Sandrine Bonnaire, Louise Orry-Diquero, Louise Chevillotte, Pio Marmaï, Anna Mouglalis, Fabrizio Rongione. Η ιστορία του παράτολμου αγώνα μιας νεαρής γυναίκας να ορίσει τη ζωή της μετατρέπεται σε συγκλονιστικό και ελπιδοφόρο φιλμ. Ένα φιλμ που μας θυμίζει ότι δεν πρέπει να σταματάμε να αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο δικαίωμα κάθε γυναίκας για αυτοδιάθεση και ελευθερία. Το Ηφαίστειο του Jayro Bustamante με τους Maria Mercedes Coroy, Maria Telon, Marvin Coroy, Manuel Antun, Justo Lorenzo. Η ταινία, κινηματογραφικό ντεμπούτο του νεαρού σκηνοθέτη από τη Γουατεμάλα είναι από εκείνες που ξεπερνούν τον εθνογραφικό τους χαρακτήρα και γίνονται οικουμενικό μάθημα ανοχής και ανθρωπιάς. Το Αλάτι της γης (23/3), ένα αξεπέραστο ακόμα και σήμερα, ιστορικό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του 1954 σε σκηνοθεσία Ηerbert J. Biberman. Μια από τις πρώτες ταινίες που αναφέρονται στους αγώνες των γυναικών για το δικαίωμα στη δουλειά, ισοτιμία και κατάργηση κάθε τύπου διακρίσεων σε βάρος τους.


Το ποιητικό φιλμ «Ο Λαβύρινθος» του Δημήτρη Αθανίτη με αφηγητή τον Κώστα Καζανά παρουσιάζουμε με τον σκηνοθέτη και συντελεστές της ταινίας την Πέμπτη 30/3. Ένας κομψός περίπατος στο λαβύρινθο των στοών στην καρδιά της Αθήνας όπου συνυπάρχει η ιστορία της πόλης με αυτές των καταστημάτων. Και το αφιέρωμα μας στις γυναίκες ολοκληρώνεται στις 6 Απριλίου σε μια συζήτηση με τον Παντελή Μπουκάλα, δημοσιογράφο, συγγραφέα και διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Θέμα της η θέση της γυναίκας όπως την παρουσιάζει ο συγγραφέας μέσα από τα βιβλία του «Το αίμα της αγάπης, Ο πόθος και ο φόνος στη δημοτική ποίηση» (Άγρα, 2017), «Όταν το ρήμα γίνεται όνομα, Η «Αγαπώ» και το σφρίγος της ποιητικής γλώσσας των δημοτικών» (Άγρα, 2016).


Οι προβολές τον Απρίλη συνεχίζονται με τα 200 Μέτρα (20/4) του Αμίν Ναϊφέ με τους Αλί Σουλιμάν, Ανα Ουντερμπέργκ, Μοτάζ Μαλές. Μια ιστορία πατρικής αγάπης με φόντο τη Δυτική Όχθη. Βραβείο «BNL People's Choice» στο Φεστιβάλ Βενετίας. Χρυσός Αλέξανδρος στο Διαγωνιστικό Τμήμα «Γνωρίστε τους Γείτονες» στο 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η καθημερινή οδύσσεια των αποκλεισμένων Παλαιστινίων: Διακόσια είναι τα μέτρα που χωρίζουν τον Παλαιστίνιο Μουσταφά από την γυναίκα του και τα παιδιά του. Ανάμεσά τους παρεμβάλλεται το Τείχος της Δυτικής Όχθης. Και τελειώνουμε τις προβολές του διμήνου με την ταινία «Η Οφειλή, Για τον φίλο μας Αλέκο Ζούκα» του Σταύρου Ψυλλάκη. Μια ταινία για το «θαύμα» της ζωής. Μιας ζωής, που χάρις στο «κακό», αποκαλύπτει την πραγματική της αξία. Εκείνη την αξία που για χάρη της αξίζει να ζεις και να πεθαίνεις. Την παρουσιάζουμε με τον σκηνοθέτη και συντελεστές της.


Στο ίδιο διάστημα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 17 και Σάββατο 18 Μαρτίου από τις 7:00-10:00μμ στο ΤΥΠΕΤ, κάνουμε προβολές ταινιών στα πλαίσια του διαγωνιστικού προγράμματος του 18ου Athens ANIMFEST-International Animation Festival. Όπως είναι γνωστό το Cine Δράση είναι εδώ και αρκετά χρόνια συνδιοργανωτής αυτού του Φεστιβάλ. Θα υπάρξει σύντομα συγκεκριμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων γι' αυτό το διήμερο.


Την Κυριακή 26/3 οργανώνουμε Εκδρομή στη Λαυρεωτική. Ξεκινάμε την επίσκεψή μας από το ορυκτολογικό μουσείο Καμάριζας (Αγ. Κωνσταντίνος) που βρίσκεται δίπλα στο φρέαρ του Σερπιέρι. Στη συνέχεια κάνουμε μια στάση στο Χάος, ένα εντυπωσιακό γεωλογικό σχηματισμό και τέλος περιηγούμαστε στην κοιλάδα της Σούριζας, όπου η αρχαιολογική ανασκαφή έχει αποκαλύψει μια εκτεταμένη μεταλλευτική εγκατάσταση. Η διαδρομή της περιήγησης έχει μήκος 2 χλμ. Και ολοκληρώνουμε με φαγητό ή καφέ στο Λαύριο.


Ευχαριστούμε την Βίκυ Μαλλίρη για την όμορφη διαμόρφωση του έντυπου προγράμματος!


Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine Δράση

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο