«Η Καλή Μητέρα» από το Cine Δράση.

Σήμερα, 8:15΄μμ, στο ΤΥΠΕΤ.

Το Cine Δράση συνεχίζει τις προβολές του σήμερα Πέμπτη 9 Μαρτίου, 8:15μμ, στο ΤΥΠΕΤ με την ταινία «Η Καλή Μητέρα» της οποίας η προβολή αναβλήθηκε λόγω του εθνικού πένθους. Η ταινία «Το Γεγονός» θα προβληθεί την επόμενη Πέμπτη 16 Μαρτίου, στο ίδιο μέρος και την ίδια ώρα.

Η Hafsia Herzi ζωγραφίζει το πορτρέτο μιας θαρραλέας μητέρας, μιας οικογένειας, μιας γειτονιάς και μιας πόλης, της Μασσαλίας, με ύφος ρεαλιστικό, άμεσο, στοργικό, ευαίσθητο και πειστικό στην ταινία της η «Η Καλή Μητέρα» που έκανε την πρεμιέρα της στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του 74ου Φεστιβάλ Καννών. Επικεντρώνεται στη μητρική αγάπη σε όλες τις πτυχές και όλη της την δύναμη. Στις θυσίες κάθε μητέρας που μπορεί να ξεχάσει τον εαυτό της για τα παιδιά της, αλλά ποτέ τα παιδιά της. Ξεκινώντας από την ιστορία μιας απλής γυναίκας και του οικογενειακού μικρόκοσμου της παρακολουθεί με καλοσύνη, αλλά χωρίς εφησυχασμό τη γενναιοδωρία και τον οδυνηρό αλτρουισμό που χαρακτηρίζουν την ηρωίδα της και αναδεικνύει το ρόλο της ως συνδετικού κρίκου κάθε ομάδας που την περιβάλλει. Από την οικογένεια μέχρι ολόκληρη την κοινωνία.

«Όσο μένω όρθια, θα είμαι δυνατή». «Τι στον κόσμο είναι πιο όμορφο από τα παιδιά;» Αυτά είναι τα μότο της Νόρα μιας καθαρίστριας που ζει με την οικογένεια της σε έναν οικισμό στη Βόρεια Μασσαλία. Η Νόρα, σύμβολο όλων εκείνων που προσφέρουν τη ζωή τους στους άλλους, ξεκινώντας από τα παιδιά τους, διασχίζει την πόλη τα ξημερώματα προς το αεροδρόμιο, μέλος μιας μικρής ομάδας που καθαρίζει αεροπλάνα, πριν συνεχίσει με τη δεύτερη δουλειά της, την φροντίδα της ηλικιωμένης Βιβιάν με την οποία είναι σχεδόν φίλες. Έπειτα έρχεται η ώρα να επιστρέψει στις υποβαθμισμένη γειτονιά της για να φροντίσει τη δική της οικογένεια που αγαπά, αλλά και της προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Ακριβώς όπως ο Καθεδρικός ναός της Καλής Μητέρας (προσωνύμιο της Βασιλικής Notre-Dame de la Garde) που δεσπόζει και εποπτεύει την πόλη, η Νόρα παρακολουθεί την μεγάλη, πολύχρωμη οικογένεια της που αποτελείται από τρία παιδιά συμπεριλαμβανομένου του φυλακισμένου Ελιά μετά από μια ληστεία σε βενζινάδικο, ενός δεύτερου γιου ευαίσθητου και λίγο τεμπέλη, μιας κόρης, της απόμακρης έφηβης μητέρας της τετράχρονης, αγνώστου πατρός, Μαρίας. Και η οικογένεια συμπληρώνεται από θετά παιδιά, εγγόνια, σκληροτράχηλες φίλες, ενδιαφέροντες γείτονες. Η Νόρα έχει πολλούς ανθρώπους γύρω της και ένα σπίτι σαν φιλικό ξενώνα από όπου περνούν όλοι και ο καθένας βρίσκει τη θέση του. Μια μητέρα που αγαπά και υποφέρει για τα παιδιά της, φροντίζει για τις απλές καθημερινές ανάγκες τους και κάνει μικρές και μεγάλες θυσίες για να ζουν καλύτερα. Ακόμα και αν είναι δύσκολο, ακόμα και αν έχει πολλά να διαχειριστεί, ακόμα και αν οι συμπεριφορές τους είναι στα όρια του νόμου, θα είναι πάντα τα παιδιά της και ό,τι και αν συμβεί, δεν θα τα εγκαταλείψει ποτέ, και ας τα απειλεί κάποιες στιγμές με εγκατάλειψη.

Η Hafsia Herzi ξεκίνησε σαν ηθοποιός, κάνοντας το υποκριτικό της ντεμπούτο στην ταινία «Κους-κους με Φρέσκο Ψάρι» του Αμπντελαντίφ Κεσίς (2007). Για την ερμηνεία της αυτή, κέρδισε το Βραβείο Marcello Mastroianni στο Φεστιβάλ Βενετίας, το César Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού (2008) και πολλά άλλα βραβεία υποκριτικής σε διεθνείς διοργανώσεις.

Το 2010 σκηνοθέτησε το «Le Rodba», την πρώτη της ταινία μικρού μήκους. Το «You Deserve a Lover», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, επιλέχθηκε για την Εβδομάδα Κριτικής του 58ου Φεστιβάλ Καννών. Εδώ, στη δεύτερη της ταινία, εμπνέεται από την ιστορία της μητέρας της. Κινηματογραφεί με άνεση, φυσικότητα, φινέτσα και φροντίδα την πόλη και κυρίως τους ανθρώπους των υποβαθμισμένων περιοχών όπου και η ίδια μεγάλωσε και όπου η φτώχεια και η ανεργία εξακολουθούν να υπάρχουν. Επιμένει σε όλα εκείνα που τους συνδέουν. Αποτυπώνει τον βαθύ ανθρωπισμό που κρατά τον πλανήτη μας ενωμένο. Επιβεβαιώνει την ανάγκη κάθε ανθρώπινου όντος να ανήκει σε ομάδα, την ανάγκη της ένταξης και τα πεπρωμένα που κουβαλούν με τη σειρά τους οι ομάδες: οι οικογένειες, οι γειτονιές, οι συνάδελφοι. Αποθεώνει τη μεσογειακή αίσθηση της κοινοτικής ζωής και του μοιράσματος. Καλωσορίζει την καλοσύνη του κόσμου.

Ολόκληρη αυτή η αλυσίδα έχει συγκεντρωθεί γύρω από ένα εξαιρετικά εκφραστικό πρόσωπο, αυτό της Halima Benhamed, μια απίστευτη ανακάλυψη. Με τη Νόρα της, χωρίς να προσπαθεί να σαγηνεύσει, αφηγείται την ενέργεια αλλά και την κούραση, μεταδίδει την απερίγραπτη αφοσίωση στους άλλους και μια αίσθηση βαθιάς επικοινωνιακής ανάγκης που ξεπερνά το ατομικό οδεύοντας προς το καθολικό. Συγκεντρώνει μπροστά στην κάμερα της -εκτός από δύο τρεις περιπτώσεις- μη επαγγελματίες ηθοποιούς που διαθέτουν ερμηνευτική δυνατότητα και ευγένεια όπως ακριβώς η πρωταγωνίστρια της. Η ειλικρίνεια της δουλειάς της θα ενοχλήσει αναμφίβολα όσους αρνούνται να μάθουν πώς ζουν οι φτωχοί, αλλά η Herzi εκτονώνει το μελοδραματικό βάρος με ενέσεις σωτήριου χιούμορ. Γιατί, όπως λέει και το τραγούδι «Υπάρχει τόσο πολύ γέλιο, τόσα πολλά δάκρυα, θλίψεις και πόνοι, κάτω από τον ήλιο». Σίγουρα οι ήρωες της δεν μένουν σε μεγάλα παραθαλάσσια σπίτια, αλλά παρόλα αυτά είναι ευτυχισμένοι. Ένα μεγαλείο ανθρωπισμού δονείται στην ταινία της συγκλονίζοντας την ψυχή και θολώνοντας τα μάτια κάθε θεατή.

Η Καλή Μητέρα

Γαλλία, Δραματική Κομεντί, 2021. Διάρκεια: 99’. Σενάριο-Σκηνοθεσία: Hafsia Herzi. Πρωταγωνιστούν: Halima Benhamed, Sabrina Benhamed, Jawed Hannachi Herzi, Mourad Tahar Boussatha, Malik Bouchenaf, Justine Grégory.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο