Συγκριτική αξιολόγηση της Ανταγωνιστικότητας.
Οι αριθμοί – εκθέτες ή οι αριθμοί σε παρένθεση παραπέμπουν στις υποσημειώσεις
Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΤΑ IMD
1. Πριν να παρουσιαστούν οι συγκριτικές αξιολογήσεις των επιδόσεων της Ανταγωνιστικότητας της Χωρικής Οικονομίας των 13 Ελληνικών Περιφερειών συγκριτικά με τις 268 Ευρωπαϊκές Περιφέρειες NUTS2 (βλ. Μέρος 1), είναι ορθό και σκόπιμο να παρουσιαστεί πρώτα η Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας ως υπερκείμενης Χωρικής Οντότητας στο πλαίσιο της οποίας βρίσκονται οι υποκείμενες, υπο-κρατικές και υπο-εθνικές Χωρικές Δομές των Περιφερειών της χώρας (συμπεριλαμβανομένων και των υπο-περιφερειακών Χωρικών Δομών των Δήμων).
2. Η παρουσίαση των επιδόσεων της Ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας (με τελευταία μέτρηση αυτήν του έτους 2023) βρίσκεται στις Ετήσιες Παγκόσμιες Εκθέσεις ή Επετηρίδες της Ανταγωνιστικότητας (WCY,World Competitiveness Yearbook) τις οποίες εκπονεί και δημοσιοποιεί το IMD (Institute for Management Development, Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη της Επιστήμης της Διοίκησης).
Στις Εκθέσεις μετρούνται, βαθμολογούνται και συγκρίνονται σε κλίμακα αξιολόγησης οι επιδόσεις της Ανταγωνιστικότητας της Εθνικής Οικονομίας πολλών κρατών του κόσμου.
Στην τελευταία Έκθεση του 2023 συγκρίνονται οι επιδόσεις 64 κρατών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 26 κ-μ της ΕΕ (δεν υπάρχουν στοιχεία για την Μάλτα).
Κάθε χρόνο το διεθνές δείγμα των συμμετεχόντων και συγκρινόμενων κρατών μπορεί να αυξηθεί.
Για παράδειγμα από τα 58 κράτη που συμμετείχαν και αξιολογήθηκαν το 2010 ο αριθμός του δείγματος αυξήθηκε σταδιακά σε 64 κράτη το 2023.
3. Το IMD (έδρα Ελβετία, Λωζάνη) μαζί με το Ινστιτούτο Insead (Institut Européen d'Administration des Affaires, έδρα Γαλλία, Φοντενεμπλό) είναι οι δυο από τις καλύτερες Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων του κόσμου.
Το IMD έχει συστήσει ένα κορυφαίο Ερευνητικό Κέντρο που λειτουργεί επίσης ως Think Tank (Δεξαμενή Σκέψης) με τον τίτλο Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας του IMD το οποίο εκδίδει από το 1989 την Ετήσια Παγκόσμια Έκθεση Ανταγωνιστικότητας.
Ο εθνικός εκπρόσωπος του IMD στην Ελλάδα είναι ο ΣΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος) ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη συλλογή και την επεξεργασία στοιχείων αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Κατά τη γνώμη του υποφαινόμενου, ο ΣΕΒ είναι ένας από τους σπουδαιότερους Κοινωνικούς Εταίρους της χώρας που παράγει συγχρόνως σπουδαίο Επιστημονικό Έργο.
4. Η μεθοδολογία της μέτρησης, βαθμολόγησης, συγκριτικής αξιολόγησης και κατάταξης των επιδόσεων των κρατών, περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
(I) Στηρίζεται σε «336» κριτήρια (μεταβλητές, συνιστώσες, παράγοντες, παραμέτρους) της Ανταγωνιστικότητας της Εθνικής Οικονομίας εκάστου κράτους (επί παντός του επιστητού) όπως απεικονίζεται στο συνημμένο Γράφημα 1 (σημ.: σε παρένθεση ο αριθμός των βαθμολογημένων κατά περίπτωση κριτηρίων).
Στα 336 ποσοτικοποιημένα κριτήρια διαμέσου των οποίων αποτιμάται συνολικά η Ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας ενός κράτους περιλαμβάνονται όλες ανεξαιρέτως οι επιμέρους διαστάσεις (και στο βαθμό που τους αναλογούν μεσω στάθμισης) του Ανθρωπίνου και του Κοινωνικού Κεφαλαίου, της Επιχειρηματικότητας, των Υποδομών, του Θεσμικού και του Νομικού Πλαισίου, της Ποιότητας του Γίγνεσθαι της Εγχώριας και της Διεθνούς Οικονομίας και της Κοινωνίας, post hoc ergo propter hoc του Πολιτειακού, Πολιτικού και Διοικητικού Συστήματος της χώρας, δηλαδή της επονομαζόμενης Γενικής Κυβέρνησης του Κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Τρόϊκα της Εξουσίας (Νομοθετική, Εκτελεστική, Δικαστική).
(ΙΙ) Για τη την επεξεργασία και τη διαχείριση του πολύ μεγάλου όγκου των 336 κριτηρίων διαμορφώνεται μια τυπολογία σε «πυραμιδοειδή ή δενδροειδή» μορφή με ομαδοποιήσεις ανά κατηγορία ούτως ώστε η σύνθεση αυτών (σταθμισμένη με συντελεστές βαρύτητας) να καταλήγει σε έναν Συνολικό Σταθμισμένο και Πολυκριτηριακό Δείκτη Ανταγωνιστικότητας της Εθνικής Οικονομίας ή σε συντομογραφία ΔΔΑ = Δείκτης Διεθνούς Ανταγωνιστικότητας, Global ή World Competitiveness Index.
(III) Όπως φαίνεται στο Γράφημα 1, τα 336 κριτήρια κατανέμονται σε 4 μείζονες Τομείς, ήτοι: 1. Οικονομικές επιδόσεις 2. Κυβερνητική (Κρατική) αποτελεσματικότητα 3. Επιχειρηματική αποτελεσματικότητα, και 4. Υποδομές.
Έπειτα, ο κάθε τομέας χωρίζεται σε 5 Υποτομείς οι οποίοι αξιολογούν πλήρως τον υπό ανάλυση υπερκείμενο θεματικό τομέα.
(IV) Οι επιδόσεις της Ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας των κρατών αποδίδεται με δυο αριθμούς. Με το Βαθμό του ΔΔΑ από το 0 έως το άριστα 100 και από τη θέση της κατάταξης του κράτους από το 1 (άριστα, πρώτη θέση, βαθμολογία 100) έως την τελευταία θέση του κράτους «ουραγού» (λ.χ. θέση 64 μεταξύ 64 αξιολογηθέντων κρατών με ότι βαθμό αντιστοιχεί στις επιδόσεις του τελευταίου εν σειρά κράτους).
Για παράδειγμα το κράτος πρωταθλητής της ανταγωνιστικής αριστείας θα έχει: Βαθμό 100 στη Θέση 1.
Το κράτος ουραγός με την πιο χαμηλή επίδοση μεταξύ των 64 κρατών θα έχει: Βαθμό λ.χ. 26 < 100, Θέση 64.
Με τον ίδιο τρόπο αποδίδεται ποσοτικά η επίδοση του κράτους αναφορικά με εκάστη συνιστώσα ή σε επίπεδο ομάδας συνιστωσών (Τομείς, υποτομείς, κ.λπ.) της ιεραρχικής πυραμίδας του συστήματος συγκριτικής αξιολόγησης κατά IMD.
Εξαιτίας της χρήσης των συντελεστών στάθμισης το πρώτο κράτος δε σημαίνει ότι θα πρωτεύει σε όλους του τομείς και γενικότερα σε όλα τα κριτήρια.
Εκ των ανωτέρω είναι σαφές ότι δεν απαιτείται να διαθέτει κανείς σπουδαίο Δείκτη Νοημοσύνης (IQ, Intelligence Quotient) ούτε να έχει σπουδαίο portfolio (χαρτοφυλάκιο) ακαδημαϊκών τίτλων για να αντιληφθεί το αυτονόητο.
Ότι, δηλαδή, με την επεξεργασία των επιδόσεων μπορούν να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι ούτως ώστε κάποτε να διαχωριστεί η «ήρα από το στάρι» αφού, ως γνωστόν, «όλα τα δάκτυλα ίσα δεν είναι» η/και να εκπονηθεί ένα μοντέλο βελτίωσης της βλαπτικής επίδρασης των παραγόντων στην Ανταγωνιστικότητα της Οικονμίας.
ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
5. Στον Πίνακα 1 φαίνονται τα κράτη πρωταθλητές του Ετήσιου ΔΔΑ της 14ετούς περιόδου 2010 – 2023, δηλαδή τα κράτη των πρώτων 6 θέσεων από πλευράς ΔΔΑ κατά IMD.
Με κόκκινα γράμματα συμβολίζονται τα κράτη – μέλη της ΕΕ που είχαν τις πιο υψηλές επιδόσεις αυτήν την 14ετή περίοδο.
Η Δανία είναι το μοναδικό κράτος – μέλος της ΕΕ (μη ενταγμένο στην Ευρωζώνη) το οποίο κατέκτησε την Παγκόσμια 1η Θέση δυο φορές (2022 και 2023).
Εκτός από τη Δανία πολύ καλές επιδόσεις επιδεικνύουν και μερικές ακόμη χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπως: Σουηδία (και αυτή εκτός Ευρωζώνης), Κάτω Χώρες, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Γερμανία.
Με άλλα λόγια οι Βόρειες Ευρωπαϊκές Χώρες της 1ης Ταχύτητας.
Τα άλλα κράτη του κόσμου που επίσης υπερέχουν μεταξύ των κρατών που αξιολογήθηκαν είναι: ΗΠΑ, Ελβετία, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Καναδάς, Αυστραλία, Ταϊβάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Νορβηγία.
6. Στο Γράφημα 2 για την περίοδο 2010-2023 παρουσιάζονται οι ετήσιες επιδόσεις του πρωτεύοντος κράτους, οι επιδόσεις της Ελλάδας, οι επιδόσεις του κράτους ουραγού της κατάταξης και ο αριθμός των αξιολογηθέντων κρατών ανά έτος.
Δυστυχώς, οι επιδόσεις της Ελληνικής Οικονομίας κατατάσσονται στην ομάδα των 21 τελευταίων κρατών από τα 64 (κάτι ως Γ΄ Κατηγορία) με κάποιο θετικό πρόσημο (+ 9 θέσεων) κατά την περίοδο 2019-2023 που δεν είναι σπουδαίο (αφού η χώρα παραμένει στάσιμη στη Γ΄ Κατηγορία) και δεν αίρει την αντικειμενική διαπίστωση της γενικευμένης ιστορικής αστοχίας της Ελληνικής Οικονομίας από πλευράς Ανταγωνιστικότητας.
Ζήτημα που θέτει επί τάπητος πολλά «καυτά και σκληρά ερωτήματα προς πολλούς και προς πολλές κατευθύνσεις» τα οποία θα ταξινομηθούν και θα αναλυθούν στη συνέχεια της μονογραφίας.
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2023
7. Για το τρέχον έτος 2023 στα Γραφήματα 3 και 4 παρουσιάζονται οι επιδόσεις της Ανταγωνιστικότητας της Εθνικής Οικονομίας των 21 πρώτων και των 21 τελευταίων στη σειρά κρατών (βαθμολογία και θέση κατάταξης).
Πρωταθλήτρια χώρα του κόσμου και συγχρόνως της ΕΕ είναι η Δανία (Βαθμός 100, Θέση 1).
Συνολικά 8 από τα 26 κ-μ της ΕΕ (λείπει η Μάλτα από τις μετρήσεις) βρίσκονται στην Α΄ Κατηγορία των Υψηλών Επιδόσεων στον κόσμο. Όλα είναι κ-μ της Βόρειας Ευρώπης.
Στην Γ΄ Κατηγορία των Χαμηλών Επιδόσεων στον κόσμο βρίσκεται η Ελλάδα (Βαθμολογία 55,12 στη Θέση 49 επί συνόλου 64 κρατών). Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται 7 ακόμη κ-μ της ΕΕ.
Η Ελλάδα είναι 5η από το τέλος των 26 κ-μ της ΕΕ (αφού δεν υπάρχει αξιολόγηση της Μάλτας). Βρίσκεται λίγο υψηλότερα της Κροατίας, της Λετονίας, της Σλοβακίας και της Βουλγαρίας.
Καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα στην Γ΄ Κατηγορία έχει η Κύπρος, η Ουγγαρία και η Ρουμανία από πλευράς ευρωπαϊκών κρατών ενώ την ξεπερνά και η Τουρκία.
Στη Β΄ Κατηγορία των Μεσαίων Επιδόσεων βρίσκονται 10 ευρωπαϊκά κράτη-μέλη με σειρά επιδόσεων κατά θέση στον κόσμο που είναι: Γερμανία 22, Αυστρία 24, Εσθονία 26, Λιθουανία 32, Γαλλία 33, Ισπανία 36, Πορτογαλία 39, Ιταλία 41, Σλοβενία 42 και Πολωνία 43.