Ο ξαφνικός καλοκαιρινός έρωτας και η χαμένη τιμή της τοπικής “αυτο”διοίκησης.

Ανακοίνωση του Βασίλη Αρχιμανδρίτη υποψήφιου Δημάρχου Βριλησσίων επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.
 

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε γνώστες παρασκηνιακών εξελίξεων σχετικά με τις επερχόμενες τοπικές εκλογές. Παρασκήνια όμως, μακριά από το φως της σκηνής που έχουμε ανάγκη, τις προτάσεις για μια καλύτερη πόλη, τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή.


Από την μια ο «ανεξάρτητος» υποψήφιος δήμαρχος κ. Ντινόπουλος αποσύρει την υποψηφιότητα του για χάρη της ενότητας, όχι φυσικά των κατοίκων των Βριλησσίων, αλλά της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας, στέλνοντας τους υποψηφίους συμβούλους του στην αγκαλιά του επίσημου υποψηφίου της παράταξης.


Από την άλλη η κα Αρσένη - Λάμπρου, απευθύνει κάλεσμα «ενότητας» στο σύνολο των υποψηφίων Δημάρχων της πόλης, προκειμένου, όπως η ίδια ανέφερε, να μη βγει η «δεξιά» στα Βριλήσσια, δηλαδή να μην πέσει ο δήμος στα χέρια της ΝΔ και του κου Πισιμίση…


Και καμιά φορά δεν ξέρεις αν πρόκειται για φάρσα ή για πραγματικότητα.


Τι άλλο να σκεπτεί κανείς όταν η κα Αρσένη - Λάμπρου (ως πολιτικό πρόσωπο) που απευθύνει καλοκαιρινό κάλεσμα «ενότητας», είναι αυτή που αποχώρησε από την διοικούσα παράταξη στην οποία συμμετείχε επί 9 έτη έχουσα την ιδιότητα μάλιστα της αντιδημάρχου και προέδρου του ΟΚΠΑ. Δηλαδή για να καταλάβουμε, η ίδια ζήτησε συνεργασία και από τον νυν δήμαρχο, τον κο Βαφειάδη, με τον οποίο τα σπάσανε μόλις πριν 2 μήνες;

Εδώ δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους αυτοί που συνδιοικούσαν επί 9 έτη, άρα για ποια ενότητα μιλάνε;

Ας είμαστε τουλάχιστον ειλικρινείς, αν όχι προς τον εαυτό μας, προς τους δημότες των Βριλησσίων.


Δεν ξέρει κανείς αν πρόκειται για φάρσα ή για πραγματικότητα, όταν αυτοί που μιλάνε περί ανεξαρτησίας (πόσο όμορφη λέξη, πόσο αναγκαία και πόσο ταλαιπωρημένη…),περί ακηδεμόνευτης και ακομμάτιστης παράταξης είναι οι ίδιοι που διοικούσαν το Δήμο Βριλησσίων επί 9 συναπτά έτη με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που ο πρώην Δήμαρχος της πόλης μας κος Μανιατογιάννης παραιτήθηκε από το αξίωμα του Δημάρχου για να είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, που κυκλοφορούσαν στην πλατεία Αναλήψεως ala μπρατσέτα με την κα Ξενογιανακοπούλου και τον κο Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ;


Τόση ανεξαρτησία χορτάσαμε. Βέβαια αυτά δεν τα γνωρίζουν οι δημότες των Βριλησσίων, οπότε, όπως ισχύει στη Χώρα μας, ο καθένας είναι ό,τι δηλώνει.


Από την πλευρά μας το επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά: η Λαϊκή Συσπείρωση σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στα Βριλήσσια, δεν εστιάζει σε πρόσωπα, δεν κιτρινίζει, δεν ασκεί μικροπολιτική. Δεν ασκούμε κριτική στους υποψηφίους Δημάρχους ως φυσικά πρόσωπα, αλλά ως εκφραστές αντιλήψεων, θέσεων, πολιτικών και πράξης. Και έτσι βαδίζουμε εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου.

Ο κιτρινισμός και η μικροπολιτική αδυνατίζει τη σκέψη.

Εμείς παλεύουμε να ανεβάζουμε το επίπεδο της πολιτικής συνείδησης και να διαμορφώνει ο λαός μας ενιαίο κριτήριο ψήφου και αντίληψης. Αυτό όμως προϋποθέτει γνώση.

Ας προχωρήσουμε τώρα, συνοπτικά, στα πιο ουσιαστικά, αλλά απολύτως αναγκαία, στην ειδοποιό διαφορά: ποιο είναι αυτό το κριτήριο ψήφου; Ποια είναι η ενιαία αντίληψη; Ποιος ο χαρακτήρας της τοπικής «αυτο»διοίκησης;


Τα προηγούμενα χρόνια, αυτοί που σήμερα διεκδικούν τη διοίκηση του Δήμου και κόπτονται για μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης, στήριξαν με πάθος και ψήφισαν όλο το νομοθετικό πλαίσιο που κατήργησε και το τελευταίο ψήγμα αυτοδιοικητικού χαρακτήρα των Δήμων και των Περιφερειών. 


Εδώ και χρόνια η τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί σε τοπική Διοίκηση, σε μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης και σε εκτελεστικό όργανο αντιλαϊκών πολιτικών της εκάστοτε κυβέρνησης, φορτώνοντας αρμοδιότητες, ευθύνες και υποχρεώσεις στους Δήμους (συντήρηση σχολείων, πρωτοβάθμια υγεία, πολιτική προστασία, κλπ), δίχως όμως να αποδίδει σε αυτούς τους αναγκαίους πόρους, για την αποτελεσματική διεκπεραίωση αυτών των αρμοδιοτήτων.


Οι προϋπολογισμοί του Δήμου κάθε χρόνο ψηφίζονται με ρητές οδηγίες από το Υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να υπακούουν στους αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, με οδηγό την δημοσιονομική θέση για πλεονασματικούς ή κατ’ ελάχιστο ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. 


Εδώ λοιπόν προκύπτει η εξής αντίθεση, η οποία αποβαίνει φυσικά εις βάρος των κατοίκων: 

Από τη μία οι δημότες των Βριλησσίων, αλλά και κάθε ελληνικής πόλης, περιμένουν από την εκάστοτε διοίκηση του Δήμου να λύσει τα καθημερινά τους προβλήματα, η λύση των οποίων προϋποθέτει αναγκαία οικονομικούς πόρους και επαρκές μόνιμο εργατικό προσωπικό, 

από την άλλη, οι κυβερνήσεις δεν αποδίδουν τα συνταγματικά προβλεπόμενα ποσά προς τους Δήμους, μειώνουν την χρηματοδότηση προς αυτούς, εμποδίζουν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού,

άρα οι Δήμοι (όχι όμως η Λαϊκή Συσπείρωση) επιλέγουν να αντιμετωπίσουν τις όποιες ανάγκες με τη λογική του κόστους-οφέλους, με ανταποδοτικότητα, δηλαδή με επιπλέον πληρωμή, με αύξηση της φορολογίας για να αυξάνονται τα ίδια έσοδα και με την πρόσληψη συμβασιούχων, μέσω διαφόρων προγραμμάτων.


Τα παραπάνω ποιος τα έχει αναδείξει; Ποιος διαμαρτύρεται γι’ αυτά; Ποιος ενημερώνει τους δημότες, τους εργαζόμενους; Ποιος με άλλα λόγια πασχίζει να αντιληφθεί ο δημότης τη κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης μετά την ψήφιση των τεσσάρων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων «Καποδίστριας», «Καλλικράτης», «Κλεισθένης» και «Καλλισθένης»;

Η απάντηση είναι μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση». Όσες παρατάξεις και να σχηματίσουν η ενότητά τους κρίνεται στην πράξη και αυτή είναι υπαρκτή και ισχυρή. Δηλαδή ήδη υφίσταται ενότητα στην υλοποίηση κάθε αντιδραστικής αλλαγής, στην εφαρμογή από τους ίδιους της αντιλαϊκής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.. Και ύστερα μιλάνε για τοπική αυτοδιοίκηση υπέρ των δημοτών….

Αλήθεια, πόσα κοινά μπορούμε να έχουμε με αυτές τι παρατάξεις;

Από την πλευρά μας δεν υποκρινόμαστε τους δήθεν ακομμάτιστους και τους δήθεν ανεξάρτητους. Απευθυνόμαστε στους Βριλησσιώτες και τις Βριλησσιώτισσες χωρίς προσωπείο και τους καλούμε να εκλέξουν Δήμαρχο τον Βασίλη Αρχιμανδρίτη και όσο το δυνατόν περισσότερους αγωνιστές δημοτικούς συμβούλους. Αυτό αποτελεί εγγύηση καθημερινής προσπάθειας για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της πόλης μας (σχολεία, πράσινο, παιδικές χαρές, υποδομές, καθαριότητα, κλπ), αλλά ταυτόχρονα και καθημερινής πάλης, ώστε από καλύτερη θέση να σηκώσουμε ανάστημα στα εμπόδια που βάζουν οι νόμοι, που διαχρονικά κατάργησαν κάθε ίχνος αυτοδιοικητικού χαρακτήρα των Δήμων. 


Εμείς τέτοια ενότητα επιδιώκουμε και αυτή την ενότητα την σχηματίζουμε καθημερινά με το λαό των Βριλησσίων.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο