Σχετικά με τις συνεχείς διακοπές ρεύματος.
Τελικά ποιος φταίει;
Α. Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα παρατηρούνται σταθερά στην περιοχή των Βριλησσίων και στους όμορους δήμους, διακοπές παροχής ρεύματος, αλλά και συχνή πτώση της τάσης αυτού.
Εύλογα αναρωτιέται ο καθένας και η καθεμιά: «μα γιατί;», «τί κάνει ο δήμος», «ποιος φταίει;», «μήπως φταίω εγώ που τόλμησα να ανάψω το κλιματιστικό, ενώ είχα αναμμένο το boiler;».
Κυρίες και κύριοι, να ξέρετε ότι ο μόνος που δεν φταίει είμαστε εμείς. Ίσως φταίμε για τις επιλογές μας, αλλά αυτό εύκολα μπορεί να αλλάξει..
Ο Βασίλης Αρχιμανδρίτης, υποψήφιος Δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων και δικηγόρος στο επάγγελμα, επικοινώνησε με τη ΔΕΔΔΗΕ (οι ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, μετά την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, είναι οι υπεύθυνες εταιρείες για την διεκπεραίωση της παραγωγής, διανομής και μεταφοράς του κοινωνικού αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές, δηλαδή σε εμάς) για λάβει τη δέουσα ενημέρωση.
Ορίστε δεξιά η απάντηση της εταιρείας. Προς ενημέρωσή σας, η απάντηση αυτή είναι copy paste και την ίδια λαμβάνουν οι δημότες και άλλων περιοχών στην Ελλάδα. Θα στεναχωρήσουμε όλους όσοι θέλουν να κλείσουν τα Βριλήσσια και εμάς σε μια γυάλα, αλλά τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και αλλού. Επομένως κοινά τα προβλήματα, κοινή η αιτία, κοινή και η πάλη για τη λύση.
Αν αυτή η απάντηση είναι πειστική και αρκετή για ορισμένους που θέλουν να υποβαθμίσουν το πρόβλημα, για εμάς δεν είναι. Και δεν είναι γιατί δεν ανταποκρίνεται στη ζώσα πραγματικότητα, όπως την αναδεικνύουν, όχι οι καρεκλοκένταυροι της εξουσίας και τα ακριβοπληρωμένα golden boys, στελέχη των ιδιωτικοποιημένων εταιρειών, αλλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Β. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα.
Για τις συνεχείς διακοπές ρεύματος που παρατηρούνται σε πολλά μέρη της Χώρας, έτσι και στα Βριλήσσια, ευθύνεται το ίδιο το κακοσυντηρημένο δίκτυο, οι ελλείψεις εργατικού προσωπικού, οι δεκάδες εργολαβίες με ελλιπές και ανειδίκευτο προσωπικό, η ίδια η ανάγκη των εταιρειών για όλο και περισσότερο κέρδος, έναντι των ποιοτικά παρεχόμενων υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή μάλιστα που οι υπέρογκοι φόροι και τα αυξημένα δημοτικά τέλη τρέχουν, όπως φυσικά αυξάνεται η τιμή του ρεύματος και των υπολοίπων μορφών ενέργειας (φυσικό αέριο, υγραέριο, πετρελαιοειδή) επιβαρύνοντας αποκλειστικά τα μικρομεσαία νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η κακή συντήρηση του δικτύου χαμηλής και μέσης τάσης έχει να κάνει με την αρνητική για τη ΔΕΗ ανάλυση «κόστους – οφέλους». Οι διοικούντες της ΔΕΗ έχουν καταλήξει ότι η συστηματική συντήρηση του δικτύου της επιχείρησης είναι οικονομικά ασύμφορη και γι’ αυτό έχουν επιλέξει τη λύση της άμεσης επέμβασης, όταν προκύπτουν διάφορες ζημιές και βλάβες. Το δίκτυο παραμένει γερασμένο μετρώντας 40 και 50 χρόνια ζωής και κατά το μεγαλύτερο μέρος του εναέριο, που σημαίνει εκτεθειμένο και ευάλωτο στις ακραίες καιρικές συνθήκες, δεν διαθέτει σύγχρονες τεχνολογίες για τον εντοπισμό και τη γρηγορότερη αποκατάσταση βλαβών, και το τεχνικό προσωπικό εξακολουθεί να είναι ανεπαρκές σε αριθμό. Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει εγκαταστήσει ούτε τον πιο απλό εξοπλισμό εντοπισμού σφαλμάτων καλωδίου (Fault Locator), ώστε να μπορεί να εντοπίζει με ακρίβεια βλάβες στο δίκτυο.
Η μείωση προσωπικού που συντελέστηκε την προηγούμενη δεκαετία ήταν τεράστια, με αποτέλεσμα τα τμήματα βλαβών του δικτύου να βρίσκονται σε οριακό σημείο. Οι όποιες προσλήψεις που άρχισαν να γίνονται, κυρίως στο ΔΕΔΔΗΕ, είναι πολύ πίσω από την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, ενώ οι αμέτρητοι συνεργαζόμενοι εργολάβοι υποβαθμίζουν το παρεχόμενο έργο και τις αναγκαίες υπηρεσίες.
Γ. Προκύπτει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτοί που έχουν ωφεληθεί από την πολιτική της «απελευθέρωσης» της ενέργειας, είναι οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος που αγοράζουν φτηνά και πουλάνε στο εξωτερικό πανάκριβα. Τα λαϊκά στρώματα είναι αυτά που στο τέλος πληρώνουν το μάρμαρο της «απελευθέρωσης». Ένα βασικό αγαθό, τείνει να γίνει είδος πολυτελείας, με εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκών νοικοκυριών να απειλούνται ανά πάσα στιγμή με διακοπές ρεύματος ή και να βρίσκονται συχνά δίχως ρεύμα.
Δ. Την επόμενη φορά που θα έχει διακοπή ρεύματος στην περιοχή μας ή περιμένετε για μήνες τη σύνδεση του ρεύματος στην οικοδομή που κτίζετε ή ακόμα και την αποκατάσταση μιας βλάβης, θα ξέρετε το γιατί.
Ε. Όσο ο κλάδος της Ενέργειας, τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (λιγνιτικά, υδροηλεκτρικά, φυσικού αερίου, ανανεώσιμων πηγών), τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, τα διυλιστήρια, οι εγκαταστάσεις μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου και οι εγκαταστάσεις εξόρυξης των διαφόρων πηγών Ενέργειας λειτουργούν με γνώμονα τα υπερκέρδη των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών, όταν η Ενέργεια αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό, όταν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις αντικαθίστανται από ευέλικτες και εργολάβους, το ρεύμα θα αντιμετωπίζεται ως είδος πολυτελείας και οι διακοπές ρεύματος θα αποτελούν μια άθλια καθημερινότητα την οποία θα μας αναγκάζουν να συνηθίσουμε ως κάτι δεδομένο.
Βριλήσσια, 26/08/2023