Συγκριτική αξιολόγηση της Ανταγωνιστικότητας.

Της Οικονομίας των Ελληνικών Περιφερειών.

(Μέρος 3)


Κωνσταντίνος Γαλιώτος



Οι αριθμοί – εκθέτες ή οι αριθμοί σε παρένθεση παραπέμπουν στις υποσημειώσεις 


(ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΜΕΡΟΣ 2) 

Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 

ΚΑΤΑ IMD


8. Στα προηγούμενα Μέρη 1 και 2 αποκαλύφθηκε με αδιαμφισβήτητα απολογιστικά στοιχεία πεπραγμένων ότι από συνολικής και ολιστικής απόψεως η Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας (με τη βαθμολόγηση 336 κριτηρίων) είναι εξόχως χαμηλή και λίαν υποβαθμισμένη.

Γεγονός που γίνεται επαχθέστερο αν αναλογιστεί κανείς ότι υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει ένα Eldorado ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων που δαπανήθηκαν και κατασπαταλήθηκαν και συνεχίζουν να δαπανώνται και να κατασπαταλώνται χωρίς να καταφέρουν να επιφέρουν κάποιο σοβαρό πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα και κάποιο αξιόλογο ανταποδοτικό αποτέλεσμα (ROI=Return on Investment ή Value for money) όπως θα αναλύσουμε διεξοδικά στα επόμενα (όπως μεταπολεμικά και mutatis mutandis συνέβη το ίδιο με τους πόρους του Σχεδίου Μάρσαλ).

Γεγονός αναντίρρητο αφού στο πλαίσιο της συγκριτικής αξιολόγησης (benchmarking)  μεταξύ των 64 κρατών (εκ των οποίων 26 της ΕΕ) η χώρα μας κατατάσσεται διαχρονικά στην απαξιωμένη και στην υποτιμητική Γ΄ Κατηγορία της Ομάδας των Πληβείων και των Ουραγών Κρατών Μελών μεταξύ των 64 αξιολογηθέντων. 

Τεκμηριωμένη κατάσταση η οποία είναι εκ των προτέρων σίγουρο ότι φέρνει συνειρμικά στη μνήμη το κλασικό σύνθημα «Εκεί, εκεί, εκεί… στη Γ΄ Εθνική» που ακούγεται συχνά στις εξέδρες των γηπέδων του ποδοσφαίρου. 

Σε άλλους/άλλες μπορεί να θυμίσει το διαχρονικό σαρκαστικό ανέκδοτο του «Που πας ρε Καραμήτρο; (σσ: με τέτοια ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας)».

Άλλοι/άλλες μπορεί να σκεφτούν διάφορες slang εκφράσεις της καθομιλουμένης που χαρακτηρίζουν με ενάργεια την υπόθεση λ.χ. «Φούσκα της Ανταγωνιστικότητας»  (όπως είναι και η Φούσκα της Απόκτησης Επενδυτικής Βαθμίδας), «Ανταγωνιστικότητα Bagattella», κ.λπ. που όμως για να τηρηθούν τα μικροαστικά ταμπού και τα κατά συνθήκη ψεύδη «δεν είναι καθώς πρέπει  και καθόλου comme ils faut»  να γραφούν στο παρόν άρθρο. 

 Θέμα το οποίο θα σχολιαστεί, θα αναλυθεί και θα ερμηνευθεί πολιτικά και τεχνοκρατικά στα επόμενα όπου θα αποκαλυφθούν διάφορα dessous και πολλές θλιβερές, διαταρακτικές, παραμορφωτικές, αποκρουστικές, επαχθείς και βλαβερές διαστάσεις της υπόθεσης φωτισμένες από ποικίλες γωνίες θέασης που αποτελούν αλήθειες κατά την παροιμιώδη φράση του Εθνικού Ποιητή Διονυσίου Σολωμού «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικόν ότι είναι αληθές». 

Αλήθειες οι οποίες προσεγγίζονται και τεκμηριώνονται με την «Επιστήμη και τηνς Επιστημονικομετρία» αφού «επιστήμη ποιητική ευδαιμονίας, Πλάτων» ενώ «απαιδευσία παντών των παθών μήτηρ, Πλούταρχος»

9. Στο παρόν άρθρο (Μέρος 3), ως συνέχεια των στοιχείων που παρουσιάστηκαν στα Μέρη 1 και  2,  θα προστεθούν μερικά ακόμη γραφήματα με τα οποία θα συμπληρωθεί και θα ολοκληρωθεί η χειρίστη εικόνα των πολύ κακών επιδόσεων της Ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας των περασμένων ετών καθώς και του τρέχοντος έτους 2023.  

Και τούτο γιατί θα ήταν ματαιοπονία που θα έφθανε στα όρια της ανοησίας και της «bullshit-ο-λογίας (μπουρδολογίας)» ενώ συγχρόνως θα αποτελούσε αντικείμενο της κωμωδιογραφίας να προσπαθεί κανείς να βαθμολογήσει και να αξιολογήσει το επιμέρους στοιχείο, δηλαδή την Ανταγωνιστικότητα της υποκείμενης, υποκρατικής και υποεθνικής Περιφερειακής και υπο-Περιφερειακής Οικονομίας, όταν πιο πριν δεν έχει την πραγματική εικόνα των επιδόσεων της υπερκείμενης κατάστασης που συλλογικά και συνολικά αφορά στην Ανταγωνιστικότητα της  Εθνικής Οικονομίας (δηλαδή του Κράτους, της Πολιτείας και της Κοινωνίας) στη βάση των 336 βαθμολογημένων κριτηρίων όπου «nihil sub sole novum και ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον» εφόσον «πάντα κατ΄ αριθμόν γίγνονται, Πυθαγόρας».

Πρέπει μάλιστα να επισημανθεί ότι το περιεχόμενο των γραφημάτων είναι εύληπτο ακόμη και για εκείνους/εκείνες που δεν είναι εξοικειωμένοι  με το περί ου ο λόγος γνωστικό περιεχόμενο του ζητήματος. 

Άλλωστε, δεν χρειάζεται να έχει κανείς υψηλό Δείκτης Νοημοσύνης (IQ, Intelligence Quotient) ούτε απαιτείται να διαθέτει υψιπετές portfolio (χαρτοφυλάκιο) ακαδημαϊκών τίτλων για να κατανοήσει το αυτονόητο το οποίο εναργώς απεικονίζεται στα γραφήματα.

Το μόνο που σίγουρα απαιτείται είναι να πρυτανεύει ο «κοινός νους» και η δεοντολογία της «δικαιοκρισίας και της ευθυκρισίας».

10. Επειδή «Κακώ γαρ εσθλόν ού συμμείγνυται (Το κακό με το καλό δεν ανακατεύονται), Ευριπίδης», εξίσου κακές επιδόσεις έχουν οι επιμέρους 336 μεταβλητές και συνιστώσες του συνολικού και σταθμισμένου ΔΔΑ (Δείκτη Διεθνούς Ανταγωνιστικότητας) όπως αυτές συμμετέχουν στην βαθμολογία των 4 Τομέων οι οποίοι συνθέτουν τον ΔΔΑ (βλ. Γράφημα 1, Μέρος 2).

Στο Γράφημα 5 του παρόντος απεικονίζεται το εύρος των ακραίων τιμών της  κατάταξης (δηλαδή της θέση μεταξύ των 64 κρατών του δείγματος από την πρωτοπόρο θέση 1 στην τελευταία θέση 64) και η συγκεκριμένη θέση την οποία καταλαμβάνουν ετησίως οι βαθμολογηθέντες 4 Τομείς της Ανταγωνιστικότητας της Εθνικής Οικονομίας κατά την χρονική περίοδο 2019-2023.

Άπαντες οι Τομείς εντάσσονται στην Γ΄ Κατηγορία ενώ διασώζονται ελαφρά μόνον οι Υποδομές με τη λογική ότι κινούνται μεταξύ του κάτω ορίου της Β΄ με το άνω όριο της Γ΄ Κατηγορίας το οποίο δε θεωρείται σπουδαίο κατόρθωμα για καυχησιολογία και βλακώδη αυταρέσκεια αφού δεν είναι τίποτε άλλο παρά «μια τρύπα στο νερό» ή όπως λέει το Λατινικό ρητό «Maximus in minimis (Μέγιστος στα ελάχιστα = ο καλύτερος στα άνευ σημασίας».

11. Επειδή «Ουδέν ατέκμαρτον, ουδέν τυφλόν (Τίποτα δεν είναι χωρίς αιτία, τίποτα δεν είναι ανεξήγητο),Πλούταρχος» ο συνολικός και σταθμισμένος ΔΔΑ των 336 κριτηρίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Επιστημονικομετρία με τη βοήθεια της Στατιστικής (συσχέτιση ανεξάρτητης και εξαρτημένης μεταβλητής) για να μετρηθούν και να αξιολογηθούν «αιτιοκρατικά» διάφορες καταστάσεις που βρίσκονται σε διάδραση, σε αλληλεπίδραση και σε αιτιώδη συνάφεια.

Για παράδειγμα: Ο ΔΔΑ σε σχέση με τη Διαφθορά τον Αθέμιτο Ανταγωνισμό, με το Δημόσιο Χρέος, με τα Δίδυμα Ελλείμματα (δημοσιονομικό έλλειμμα και έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών, με την Ποιότητα Διακυβέρνησης, με την Ποιότητα της Δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου, με την Παραοικονομία, με την Απασχόληση και την Ανεργία, με την Παραγωγικότητα της Εργασίας και του Κεφαλαίου, με τις Εργασιακές Συνθήκες, με τη Φτώχεια και τον Κοινωνικό Αποκλεισμό, με την Κοινωνική Ανισότητα, με τις Εξαγωγές και τις Εισαγωγές, με τις Επενδύσεις, κ.λπ. ων ουκ έστιν αριθμός!  

Ούτως εχόντων των πραγμάτων στο Γράφημα 6 επιχειρείται μια Μαθηματική Συσχέτιση μεταξύ της βαθμολογημένης τιμής του ΔΔΑ (προσθέτοντας και τη θέση μεταξύ των 26 κ-μ της ΕΕ) και του λόγου [Δημόσιο Χρέος / ονομαστικό (πληθωρισμένο) ΑΕΠ]% με έτος αναφοράς το 2022 (για το οποίο είναι γνωστό το Δημόσιο Χρέος και το ονομαστικό (πληθωρισμένο) ΑΕΠ).

Είναι σαφές ότι όσο μεγαλύτερη είναι η βαθμολογημένη τιμή του ΔΔΑ τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό του λόγου [Δημόσιο Χρέος / ονομαστικό (πληθωρισμένο) ΑΕΠ]%.

  Για παράδειγμα: Η πρωταθλήτρια Δανία έχει αρίστη βαθμολογία ΔΔΑ = 100 και λόγο [Δημόσιο Χρέος / ονομαστικό (πληθωρισμένο) ΑΕΠ] = 30,1% ενώ η Ελλάδα ως ένας πληβείος του ΔΔΑ (βαθμός = 57,3) εμφανίζει το «εθνικό στίγμα» της πρωταθλήτριας του λόγου [Δημόσιο Χρέος / ονομαστικό (πληθωρισμένο) ΑΕΠ] = 171,3% (wow!).

Κατ΄ ανάλογο τρόπο συσχετίζονται η βαθμολογία του ΔΔΑ και του λόγου [Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών / ονομαστικό (πληθωρισμένο) ΑΕΠ]% για το έτος 2022 που παρουσιάζονται στο Γράφημα 7.

Για παράδειγμα: Η πρωτοπόρος Δανία έχει αρίστη βαθμολογία ΔΔΑ = 100 και λόγο [Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών / ονομαστικό (πληθωρισμένο) ΑΕΠ] = + 13,7% (δηλαδή μεγάλο πλεόνασμα) ενώ η Ελλάδα ως ένας από τους ουραγούς της ΕΕ εμφανίζει ένα ακόμη «εθνικό στίγμα» που είναι το Ελλειμματικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ως ποσοστό του ονομαστικού (πληθωρισμένου) ΑΕΠ = -9,7%  (wow!).

Κατά τα άλλα «Θού, Κύριε, φυλακήν τώ στόματι μου (Φρούρησε, Κύριε, το στόμα μου… για να για να μην ξεστομίσει ανάρμοστες φράσεις), Ψαλμοί). 

12. Επειδή η δόξα, το τρόπαιο, το κλέος, το βραβείο, ο θαυμασμός και η τιμή των σπουδαίων επιδόσεων της Ανταγωνιστικότητας της Εθνικής Οικονομίας (με 336 κριτήρια) αποδίδονται «αξιοκρατικά και αντικειμενικά»  στη Δανία είναι χρήσιμο, σκόπιμο και πολύ διδακτικό να γίνει μια γρήγορη εποπτική σύγκριση των επιδόσεων της Δανίας με τις αντίστοιχες ταπεινές και grotesque επιδόσεις της Ελλάδας που θυμίζουν τη σύγκριση της ημέρας με τη νύκτα, του αριστούχου με τον ουραγό, του πατρικίου με τον πληβείο, του διακεκριμένου με τον άσημο, του σημαντικού με τον ασήμαντο και του ρετιρέ με το ημιυπόγειο. 

  Αυτή η σύγκριση απεικονίζεται στο Γράφημα 8 όπου φαίνονται οι διαφορές των επιδόσεων του συνολικού και σταθμισμένου ΔΔΑ καθώς και των 4 Τομέων αυτού μεταξύ της πρωτοπόρου Δανίας και της απαξιωμένης Ελλάδας το τρέχον έτος 2023.


ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ


(i) «Για όσα είναι εύκολη η απόδειξη με έργα, κάθε λόγος είναι περιττός (Ων πρόχειρος η δι΄ έργων πείρα, περί τούτων πας λόγος περιττός εστίν, Αίσωπος)», και

(ii) «Αδύνατον τ' αληθές λαθείν (αδύνατο να κρυφτεί η αλήθεια, Μένανδρος)».

 





(συνεχίζεται στο Μέρος 4)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο