Οφέλη και πλεονεκτήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού στην πόλη μας.

Της Μαίρης Ξυδιά, υποψήφιας δημοτικής συμβούλου με τον συνδυασμό του Γιάννη Πισιμίση.

Η κατάρτιση προγράμματος για μια πόλη είναι από μόνη της μια δύσκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κατάρτιση ενός προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού της πόλης που αγαπάς, έχεις μεγαλώσει και κυκλοφορείς καθημερινά σε αυτή, βιώνοντας από πρώτο χέρι τα θέματα που χρήζουν άμεσης προτεραιότητας για επίλυση. 

Βασικός στόχος για την αλλαγή αυτή είναι η μετατροπή μιας όμορφης πόλης προηγμένης ρυμοτομίας σε κέντρο ψηφιακού ενδιαφέροντος τόσο για τους πολίτες της όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο που την επισκέπτεται.

Ο προγραμματισμός από τους ανθρώπους που θα αναλάβουν την ευθύνη, απαιτεί γνώση και εξειδίκευση, οργάνωση, υπευθυνότητα καθώς επίσης και να ληφθούν υπόψη πολύπλοκοι και πολλές φορές αντιφατικοί μεταξύ τους παράγοντες.

Στο πλαίσιο αυτό σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία μου και γνώση σε θέματα τεχνολογίας, καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού ως εργαζόμενη στον όμιλο ΟΤΕ στην εν λόγω Διεύθυνση επί σειρά ετών, έχω την τιμή να συμμετέχω ενεργά στην ομάδα ψηφιακού μετασχηματισμού της Νέας Πνοής, προτείνοντας ιδέες και λύσεις που θα αναβαθμίσουν αισθητά την καθημερινότητα στην πόλη μας.

Η ομάδα δουλεύει εδώ και καιρό εντατικά, αφουγκραζόμενη πάντοτε τις ανάγκες και τα θέλω των πολιτών και προτείνει στο πρόγραμμα της Νέας Πνοής στοχευμένες λύσεις που θα βελτιώσουν αισθητά τόσο το ψηφιακό αποτύπωμά της πόλης όσο και το περιβαλλοντικό, μετατρέποντας της σε μια έξυπνη πόλη με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους της (κλιματικά ουδέτερη πόλη), όσο και σε κοινωνικό-πολιτιστικό-αθλητικό επίπεδο καθώς και σε επίπεδο υγείας, ασφάλειας και παιδείας.

Καταθέτοντας ένα άρτια σχεδιασμένο πρόγραμμα θα δοθεί η δυνατότητα άντλησης κοινοτικών κονδυλίων ώστε να διευκολυνθεί η υλοποίηση του προγράμματος μας. 

7 + 1 λόγοι που θα σε κάνουν υπερήφανο να ζεις στην νέα ψηφιακή πόλη των Βριλησσίων

1. Πόλη που φροντίζει για τις ανάγκες των δημοτών τους και βάζει ως προτεραιότητα τις ανάγκες του 

2. Πόλη που φροντίζει για την υγεία και ευημερία των δημοτών της 

3. Smart city -- στη 1η γραμμή καινοτομίας και τεχνολογίας 

4. Πόλη με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα 

5. Πόλη με ολοκληρωμένες δημοτικές υποδομές

6. Με αναβαθμισμένους κοινόχρηστους χώρους 

7. Με προτεραιότητα στον πεζό και το ποδήλατο 

8. Πράσινη πόλη με πολύ πράσινο

Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα των πεδίων που προκρίθηκαν, τα οφέλη τους καθώς και οι λόγοι που θα επιδράσουν θετικά στην καθημερινότητα όλων μας.


1. Αστική κινητικότητα

Με την εφαρμογή συστήματος smart parking δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να εντοπίζουν άμεσα και απλά ελεύθερες θέσεις στάθμευσης στους κοινόχρηστους διαθέσιμους χώρους γύρω από το εμπορικό κέντρο των Βριλησσίων. 

Τα οφέλη που προκύπτουν για τον πολίτη είναι καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου του αφού δεν θα χρειάζεται να ψάχνει θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα και οικονομικά με μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και βενζίνης. 

Άμεσο περιβαλλοντικό αποτέλεσμα, η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των ρύπων. 


2. Περιβάλλον – Ενεργειακή εξοικονόμιση & διαχείριση κατανάλωσης

Με ανάπτυξη περιπατητικών ή/και ποδηλατικών διαδρομών στο δάσος Θεοκλήτου και ταυτόχρονη τοποθέτηση ψηφιακών αισθητήρων και ηλιακών φωτιστικών σε καίρια σημεία της διαδρομής δίνεται η δυνατότητα να δρούμε επεμβατικά και προληπτικά σε επίπεδα υγρασίας, ενεργειακής εξοικονόμησης φωτισμού και ασφάλειας αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα όμορφο κομμάτι «στολίδι» της πόλης μας.  


3. Κυκλική οικονομία & διαχείριση απορριμμάτων

Με την τοποθέτηση αισθητήρων στους κάδους απορριμμάτων και ταυτόχρονη διαχείριση από κεντρικό σύστημα διαχείρισης αποβλήτων, θα γίνεται ταχύτερη διαχείριση των απορριμμάτων αμέσως μόλις οι κάδοι γεμίσουν με άμεση ενημέρωση για διακομιδή χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση της εκάστοτε γειτονιάς.

 

4. Κοινωνική πρόνοια, υγεία, παιδεία

Με τη χρήση της τεχνολογίας διευκολύνεται η καθημερινότητα ευπαθών ομάδων, ηλικιωμένων με άννοια ή ηλικιωμένων που ζούν μόνοι και έχουν ανάγκη παροχής βοήθειας στο σπίτι.

Για το λόγο αυτό πρόκειται να δημιουργηθεί ψηφιακή πλατφόρμα για τηλεφροντίδα και παροχή βοήθειας στο σπίτι με χρήση ειδικών συσκευών ή κινητών τηλεφώνων. Θα υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής και παρακολούθησής τους ενώ παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα για ηλεκτρονικό κλείσιμο ραντεβού στο κοινωνικό ιατρείο του δήμου καθώς και παραγγελία, αποστολή και παράδοση των φαρμάκων τους σε συνεργασία με τα φαρμακεία του δήμου.  


5. Πολιτισμός, αθλητισμός & αναψυχή

Η χρήση της τεχνολογίας θα έχει άμεση εφαρμογή και στο πεδίο του αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής. Με τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα από τον καναπέ του σπιτιού τους να κλείνουν θέσεις και να προμηθεύονται εισιτήρια για τις αγαπημένες τους πολιτιστικές, αθλητικές ή δραστηριότητες αναψυχής.


6. Απασχόληση - Επιχειρηματικότητα

Στο πεδίο τόνωσης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας πρότασή μου αποτελεί η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας του Δήμου MARKETPLACE για τη δωρεάν παρουσία και προβολή στο Διαδίκτυο για όλες τις τοπικές επιχειρήσεις και την αναγγελία θέσεων εργασίας.


7. Υπηρεσίες για όλους

Μια ακόμη πρότασή μου αποτελεί τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας του Δήμου με υπηρεσίες για όλους. «Η τεχνολογία στην υπηρεσία των πολιτών». 

Με σύγχρονο, φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον από τον υπολογιστή ή το κινητό. 

Οι δημότες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν και να λάβουν απαντήσεις σε θέματα καθημερινότητας, να προβούν σε ηλεκτρονικές πληρωμές προς το δήμο χωρίς ταλαιπωρία, τα σχολεία να καταγράφουν τις ανάγκες τους και να επιλύουν τα προβλήματά τους, να εκφράζουν οι δημότες τη γνώμη τους μέσα από ηλεκτρονικό σύστημα διαβουλεύσεων και ψηφιακών ψηφοφοριών, να εξυπηρετούνται μέσω του keplive εύκολα και άμεσα καθώς και να υπάρχει κεντρική ηλεκτρονική παρακολούθηση των θεμάτων πολιτικής προστασίας.


Τέλος, γίνεται άμεσα αντιληπτό, ότι η πόλη μας -τα Βριλήσσια της καρδιάς μας- έχει ανάγκη από ανθρώπους με όρεξη και μεράκι ώστε να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ποιοτική αναβάθμισή της.


Εύχομαι να με τιμήσετε με την ψήφο σας, ώστε να βοηθήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος της Νέας Πνοής με επικεφαλής τον Γιάννη Πισιμίση.


Με εκτίμηση και σεβασμό,

Μαίρη Ξυδιά

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο