Παραμύθια ότι "θέλουν τον δημότη".

Αν τον θέλανε θα το είχανε ενεργοποιήσει εδώ και χρόνια.

Αλλά δεν τον θέλουνε. Και ξέρετε γιατί; Για "να μην τους μπαίνει στη μύτη" και "να μην τον έχουνε μέσα στα πόδια τους..".

Για "να μην τους χαλάει τη σούπα", για να διοικούν μόνοι τους με τις ομαδούλες τους και κυρίως "για να κάνουν τις δουλειές τους" εξυπηρετώντας μικρά και μεγάλα συμφέροντα...

Δουλεύοντας "για την πάρτη τους", για την οικονομική, κοινωνική, πολιτική τους αποκατάσταση  και κυρίως για την προσωπική τους ανέλιξη σε όλα τα επίπεδα.

Μάχονται "περί πάρτης" και όχι "περί πάτρης". 

Αυτό είναι το σύστημα, έτσι κάνει κατάληψη, διότι αγγίζει ευαίσθητα προσωπικά κίνητρα (ατομισμό, προσωπικές πολιτικές κλπ), στην τοπική αυτοδιοίκηση. 

Και μετά στους "χαχόλους" μιλάνε για "ρεαλισμό", για "αποτελεσματικότητα", για "σωστή διαχείριση" και με ... άλλα φληναφήματα.

Πού είναι στ' αλήθεια ο λαός μέσα σ' όλα αυτά; Πού είναι ο ενεργός δημότης; Πού είναι ο συμμετοχικός πολίτης; Πού είναι το πολιτικό όραμα και η έμπνευση; Πού είναι η λαχτάρα της ενασχόλησης των πολλών με τα κοινά της πόλης;

Θα μπορούσε - το λέω και το πιστεύω ακράδαντα - τα τόσα τελευταία χρόνια ένας Δήμαρχος, να έχει βάλει τον λαό στην εξουσία. Αλλά δεν το θέλανε, ούτε τώρα το θέλουνε.

Κι όσον δεν τον θέλουνε, τον απογοητεύουνε, ώστε κι αν δεν τον διώχνουν αυτοί, να φεύγει μόνος του...

Έ, λοιπόν... Αυτό μπορεί και πρέπει ν' αλλάξει. Με ριζική ανατροπή του συσχετισμού των τοπικών δυνάμεων εξουσίας. Με πολιτικές εκπλήξεις πρώτου μεγέθους.

Όλο αυτοί θα μας αιφνιδιάζουνε; Ήρθε η ώρα "να τους τη φέρουμε" κι εμείς. Να ανατρέψουμε αυτά που πιστεύουνε οι κυρίαρχοι και "νόμιμοι ιδιοκτήτες της πόλης".

Για μια φορά ακόμα ας ονειρευτούμε και ας φέρουμε αυτό που οι άλλοι δεν πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει.

Γιατί δεν έχουν εξευτελίσει μόνο το θεσμό της άμεσης δημοκρατίας αλλά και αυτόν της έμμεσης αντιπροσώπευσης... Ούτε καν διαβούλευση της προκοπής δεν κάνανε ποτέ.

Πάμε λοιπόν για την αλλαγή. Για την ανατροπή. Για το πολιτικό όνειρο. Για πρωτοφανείς εκπλήξεις.

Ναι ας βάλουμε τον πήχη ψηλά, ως τον ουρανό! 

Να ξέρουν οι δημότες πως ό,τι θέλουμε το μπορούμε και ό,τι μπορούμε το θέλουμε.

Ας το ονειρευτούμε, ας το παλέψουμε και είναι σίγουρο ότι θα το καταφέρουμε.

Ο λαός στην εξουσία της πόλης, ο δημότης έχει τον λόγο τώρα. ΑΥΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο