Η Ανεργία στην EE στην Ελλάδα και στις Περιφέρειες της ΕΕ.

(Μέρος 2o).
 

Ελληνόγλωσσα αρκτικόλεξα: ΕΕ: Ευρωπαϊκή Ένωση. ΕΕ27: Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών. Κ-Μ (κ-μ): Κράτη Μέλη. ΠοΣυΑν%: Ποσοστό (%) της Συνολικής Ανεργίας (ή Συνολική Ανεργία ή Ανεργία για συντόμευση). Π/Υ: Προϋπολογισμός. ΥΠΟΙΟ: Υπουργείο Οικονομικών.  

Ξενόγλωσσες βραχυγραφίες: Eurostat: European Statistical Office. NATO: North Atlantic Treaty Organization (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου). NUTS: Nomenclature des Unités Territoriales Statistiques (Κοινή Ονοματολογία των Εδαφικών Στατιστικών Μονάδων). NUTS2: Γεωκωδικός Περιφερειών. 


ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ 1


 [17] Στο Μέρος 1 αποκαλύφθηκε με «επιστημονικά, δεοντολογικά και οντολογικά στοιχεία» τα οποία ουδείς είναι σε θέση να τα αμφισβητήσει το «Εθνικό Όνειδος» της Ανεργίας στην «ξεχαρβαλωμένη, χρεοκοπημένη και  ζοφερή Ελλάδα του 21ου Αιώνα και μάλιστα 202 έτη από την Εθνική Παλιγγενεσία».

Το κριτήριο της αξιολόγησης των απεχθών πεπραγμένων   είναι ο σύνθετος και σωρευτικός δείκτης του Ποσοστού (%) της Συνολικής Ανεργίας (εφεξής ΠοΣυΑν%) για την περίοδο 1995 έως το 2022.

 Επίσης  προσθέσαμε την εκτίμηση της  βραχυπρόθεσμης τιμής του  ΠοΣυΑν% για το 2023 καθώς και την πρόβλεψη της μεσοπρόθεσμης τιμής του  ΠοΣυΑν% μέχρι το 2026 σύμφωνα με την (προσωρινή και μέχρι νεωτέρας) προφητεία και τη μαντική τέχνη του ΥΠΟΙΟ.

[18] Όμως η μέτρηση του ΠοΣυΑν% αποκλειστικά και μόνον για την Ελλάδα (όπως παρουσιάστηκε στο Μέρος 1) έχει αμιγώς εσωτερική (ενδο-Ελλαδίτικη) και περιορισμένη αξία «κυρίως για προπαγάνδα, επικοινωνιακή πολιτική και σταυρομάζωξη κατά την περίοδο της blah blah blah – λογίας και της bullshit-ο-ολογίας των εκλογικών αναμετρήσεων». 

Αυτό το οποίο μετρά και έχει ελιτίστικη σημασία είναι η «συγκριτική αξιολόγηση της επιτυχίας, της αξιοσύνης, της δεξιότητας και της ικανότητας»  της χώρας από πλευράς ΠοΣυΑν% σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Πολυκατοικίας ή του Ευρωπαϊκού Πύργου της Βαβέλ που νομοτυπικά (δηλαδή ως ένα νομικοπολιτικό in abstracto κατασκεύασμα) αποκαλείται ΕΕ27. 

Ειρήσθω εν παρόδω υπάρχουν και μερικοί οι οποίοι αποκαλούν την ΕΕ27 με το υψιπετές όνομα «Ευρωπαϊκή Οικογένεια» ίσως γιατί «μπερδεύουν το άυλον με το νάϊλον» που θα τους έλεγε ο Όσιος Παϊσιος.

[19] Η προαναφερθείσα συγκριτική αξιολόγηση (ως προς κάποιο συγκεκριμένο κατά περίπτωση κριτήριο, εδώ ΠοΣυΑν%) έχει το πλεονέκτημα ότι διαχωρίζει την «ήρα από το στάρι, τον επιτυχημένο από τον αποτυχημένο, τον άριστο από τον ουραγό, τον ικανό από τον ανίκανο, τον πατρίκιο από τον πληβείο, κ.ο.κ.» μεταξύ των 27 κ-μ της ΕΕ. 

Και τούτο γιατί όλα τα δάκτυλα ίσα δεν είναι» (σσ: 1975, στίχοι Γιάννη Νεγρεπόντη  και σύνθεση Λουκιανού Κηλαηδόνη από το καταπληκτικό άλμπουμ «Απλά Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας»).

Ενώ κατ΄ αυτόν τον τρόπο γίνεται πασιφανές το «πόσα απίδια βάζει ο σάκος» εφ΄ όσον «Εισί γάρ δή οι περί τάς τελετάς ναρθηκοφόροι μέν πολλοί, βάκχοι δε τε παύροι (Πολλοί έλαβαν μέρος εις τα ελευσίνια μυστήρια (εδώ ΕΕ27) αλλά λίγοι είναι οι εκλεκτοί, Πλάτων)».


ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟ 2022


[18] Στο Γράφημα 1 (Μέρος 2) απεικονίζονται οι επιδόσεις ως προς το ΠοΣυΑν% των 27 κ-μ του Ευρωπαϊκού Πύργου της Βαβέλ για το έτος 2022. 

Υπενθυμίζεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του ΠοΣυΑν% τότε τόσο μεγαλύτερη είναι η αποτυχία του κ-μ ως προς τη Συνολική Ανεργία.

Ο ΜΟ της ΕΕ27 είναι 6,2%. Ποσοστό μεγαλύτερο του 5% που θα αντιστοιχούσε στην Πλήρη Απασχόληση (αποτυχία συνολικά και σωρευτικά της ΕΕ27).

Ποσοστό μικρότερο του 5% παρουσιάζουν 12 επιτυχημένα κ-μ με τα αριστεία να απονέμονται στην Τσεχία (2,2%).

Σχετικά επιτυχημένα είναι 18 κ-μ της ΕΕ27 με ΠοΣυΑν% μικρότερο του ΜΟ της ΕΕ27 (6,2) ενώ 9 κ-μ είναι αποτυχημένα έχοντας ΠοΣυΑν% μεγαλύτερο του 6,2%.

Τρία κ-μ της ΕΕ27, δηλαδή Ισπανία 12,9%, Ελλάδα (12,5%) και Ιταλία (8,1%) είναι τα τρία περισσότερο αποτυχημένα κ-μ της ΕΕ27 ως προς τη Συνολική Ανεργία.


ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ 2011-2022


[19] Στο Γράφημα 2 (Μέρος 2) απεικονίζονται οι επιδόσεις ως προς τον ΜΟ της δωδεκαετίας 2011-2022 του ΠοΣυΑν% των 27 κ-μ της Ευρωπαϊκής Πολυκατοικίας ΕΕ27.

Συνολικά αποτυχημένη είναι η ΕΕ27 με ΜΟ 8,9%  πολύ μεγαλύτερο του 5%.

Μόνον τρία κ-μ, ήτοι Γερμανία 4,1%, Τσεχία 4,2% και Μάλτα 4,7% έχουν επιτύχει κατά ΜΟ ποσοστά μικρότερα του 5%.

Τα υπόλοιπα 24 κ-μ είναι σαφώς αποτυχημένα με κριτήριο σύγκρισης το 5%.

Πρωταθλήτρια αποτυχίας στη Συνολική Ανεργία είναι η Ελλάδα (τελευταία) με ΜΟ δωδεκαετίας 20,9%.

Μεγαλύτερη συνολική ανεργία (ποσοστό > 8,9%) εμφανίζουν 11 κ-μ με πρωταθλήτρια στην αποτυχία την Ελλάδα η οποία λαμβάνει το εξευτελιστικό ποσοστό 20,9%.

Σχετική επιτυχία (ποσοστό < 8,9%) πετυχαίνουν 16 κ-μ της ΕΕ27.


ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΙΩΣΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ 2011-2022 ΣΤΗΝ ΕΕ


[20] Στο Γράφημα 3 (Μέρος 2) απεικονίζονται τα ποσοστά (%) μείωσης (πρόσημο -) της Συνολικής Ανεργίας από το 2001 στο 2022 ανά κ-μ και συνολικά της ΕΕ.

Στην ΕΕ27 η Συνολική Ανεργία μειώθηκε κατά 38,6% (πρόσημο - = μείωση) ενώ στην Ελλάδα λιγότερο (κατ΄ απόλυτον τιμή) σε 30,9% .

17 κ-μ της ΕΕ27 μείωσαν τη Συνολική Ανεργία πολύ περισσότερο απ΄ ότι η ΕΕ27 (38,6%)

10 κ-μ της ΕΕ27,μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα,  μείωσαν τη Συνολική Ανεργία λιγότερο απ΄ ότι η ΕΕ27 (38,6%).

Εξετάζοντας τις επιδόσεις της Πολωνίας στη μείωση της Συνολικής Ανεργίας φαίνεται ότι η Πολωνία μείωσε τη Συνολική Ανεργία 1,84 φορές περισσότερο από την ΕΕ27 και 2,30 φορές περισσότερο από την Ελλάδα.


ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΕ27 (ΣΥΝΟΛΙΚΑ) 2011-2022


[21] Στο Γράφημα 4 (του Μέρους 2) γίνεται μια σύγκριση των επιδόσεων της Ελλάδας και του ΜΟ των επιδόσεων της ΕΕ27 με ποσοτικό κριτήριο το ΠοΣυΑν% κατά την περίοδο 2011-2022. 

Αυτό που έχει ενδιαφέρον στο Γράφημα είναι η εξέλιξη της διαφοράς των επιδόσεων ή του λόγου [ΠοΣυΑν% Ελλάδα / ΜΟ ΠοΣυΑν% ΕΕ27] που δείχνει το πόσες φορές η Συνολική Ανεργία της Ελλάδας είναι μεγαλύτερη από τη Συνολική Ανεργία της ΕΕ27 (δηλαδή το ΜΟ της ΕΕ27).

Κατά ΜΟ η Συνολική Ανεργία στην Ελλάδα είναι 2,4 φορές μεγαλύτερη από τη Συνολική Ανεργία της ΕΕ27.


ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΣΕΧΙΑΣ 2011-2022


[22] Στο Γράφημα 5 (του Μέρους 2)  γίνεται σύγκριση της ουραγού Ελλάδας με την πρωταθλήτρια Τσεχία αναφορικά με τις επιδόσεις στη Συνολική Ανεργία την περίοδο 2011-2022 ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία όπως στην παρ.21.

Η σύγκριση σε βάρος της Ελλάδας είναι εξωφρενική. Κατά ΜΟ  της περιόδου 2011-2022 η Συνολική Ανεργία στην Ελλάδα είναι 5,7 φορές μεγαλύτερη από τη Συνολική Ανεργία της Τσεχίας ενώ κατά τις ενδιάμεσες περιόδους έφθασε σε πολύ υψηλότερα μεγέθη λ.χ. το 2019 η σχέση ήταν περίπου 9,0.

Η Τσεχία ως μια πρώην κομμουνιστική χώρα εντάχθηκε στην ΕΕ (μαζί με τη Σλοβακία μετά το «βελούδινο διαζύγιο» των δυο πρώην κρατών της Τσεχοσλοβακίας) από την 1/1/2004. 

Δεν είναι ακόμη κ-μ της Ευρωζώνης (περισσότερο γιατί αποφεύγει έντεχνα να ενσωματωθεί στην Ζώνη του Ευρώ για ευνόητους λόγους).

Από το Μάρτιο του 1999 η Τσεχία είναι κ-μ του ΝΑΤΟ.

Η Τσεχία μαζί με την Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Πολωνία έχουν συγκροτήσει μια ομάδα χωρών της Κεντρικής Ευρώπης που είναι γνωστή ως Συμμαχία του Βισεγκράντ (Visegrád).


ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ


[23] Με κριτήριο το ΠοΣυΑν% αποκαλύφθηκε για πολλοστή φορά η παντελής αποτυχία της κατακερματισμένης Ευρωπαϊκής Πολυκατοικίας να επιτύχει τη Σύγκλιση και την άρση της Ανισομέρειας μεταξύ των κ-μ της ΕΕ.

Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι τω όντι το Ευρωπαϊκό Κατασκεύασμα υποφέρει από Απόκλιση και Ανισότητα  γεννώντας «κ-μ πολλών ταχυτήτων». 

Αν αυτό ισχύει μια φορά για τον Ευρωπαϊκό Πύργο της Βαβέλ το ίδιο ισχύει πολλαπλασιαζόμενο για τον «κοινωνικό κατακερματισμό και την κοινωνική ανισότητα» που επικρατεί στην Ελλάδα.

Δεν απομένει παρά στα επόμενα άρθρα να διαπιστώσουμε αν το ίδιο μοτίβο ισχύει και για τις 290 Ευρωπαϊκές Περιφέρειες NUTS2 μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι 13 Ελληνικές Περιφέρειες.

(συνεχίζεται στο Μέρος 3) 






Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο