Αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος.

Του Γιώργου Παναγόπουλου.

Μια μικρή αποτίμηση για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στα Βριλήσσια δείχνει τα παρακάτω:

Ο Αργύρης Ντινόπουλος αποδείχθηκε το "κλειδί" της εκλογικής αναμέτρησης. Η απόσυρση της υποψηφιότητάς του ουσιαστικά "ξεκλείδωσε" τη βέβαιη νίκη του Γιάννη Πισιμίση και της Νέας Πνοής. Και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή. Διότι στις δημοτικές του 2019, είχαν και οι δυο μαζί (Ντινόπουλος και Πισιμίσης), ποσοστά 28% + 26% =  54%. Ιδού λοιπόν το ίδιο ποσοστό και σήμερα. 

Αν ο Α. Ντινόπουλος παρέμενε ως υποψήφιος, τότε ο Γ. Πισιμίσης θα πήγαινε σίγουρα στον δεύτερο γύρο, με αποτέλεσμα μια άλλων χαρακτηριστικών επικράτησή του.

Στην πόλη μας ιστορικά και διαχρονικά μιλούν πάντα οι αριθμοί: από εποχής Νίκου Παπαδόπουλου (1986 - 1998) αλλά και μεταγενέστερα έως και σήμερα, όποτε η ΝΔ ήταν ενωμένη αποσπούσε τη νίκη, έστω και στο δεύτερο γύρο, με ποσοστά πάνω από 50 - 55%. Όποτε η ΝΔ ήταν διασπασμένη (Παπαδόπουλος - Κουτσιώρης 1998, Ιωαννίδης - Παπασπηλίου 2014, Ντινόπουλος - Πισιμίσης 2019) έχανε. 

Όσο αναμενόμενη όμως, κατά τα προεκτεθέντα, κι εάν ήταν η νίκη του Γιάννη Πισιμίση, το φυσιολογικό σύμφωνα με τους πιο πάνω αριθμούς αλλά πάντως υψηλό ποσοστό του (σχεδόν 55%) το οποίο έλαβε, του δίνει πέρα από την "ισχυρή δημοκρατική εντολή και νομιμοποίηση" που ζήτησε και μία προσωπική πολιτική κυριαρχία. Άλλη θα ήταν η εκλογή με οριακό ποσοστό και άλλη είναι τώρα. Η ηγεσία του, εν τέλει, καθίσταται πανίσχυρη και αναμφισβήτητη από οποιονδήποτε.

Περαιτέρω, η πολύχρονη μέχρι σήμερα δουλειά του εκλεγμένου Δημάρχου και του συνδυασμού του, εντός και κυρίως εκτός δημοτικού συμβουλίου στην τοπική κοινωνία, η επίδειξη σοβαρότητας, η ηπιότητα και οι χαμηλοί τόνοι του, η συστηματική διαχείριση των τοπικών ζητημάτων, ο μετριοπαθής πολιτικός κι εποικοδομητικός λόγος που επέλεξε και η αποφυγή προκλήσεων κι εντάσεων, τον κατέστησε αξιόπιστο υποψήφιο. Όμως τεράστια δύναμη του έδωσε η στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και κυρίως η απόσυρση της υποψηφιότητας του Αργύρη Ντινόπουλου και η προσχώρηση σχεδόν όλων των κορυφαίων δημοτικών του συμβούλων στην Νέα Πνοή με αντίστοιχη ισχυροποίησή της.

Όλοι οι παραπάνω ήταν οι κύριοι παράγοντες της νίκης με 55% του Γιάννη Πισιμίση. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν είχε αποσυρθεί ο Α. Ντινόπουλος και ο συνδυασμός του, η νίκη της Νέας Πνοής θα δυσχεραινόταν πάρα πολύ και θα συνέβαινε με πολύ άγχος στο δεύτερο γύρο. Τώρα μένει να δούμε αν υπήρξαν πολιτικά ή και τοπικά ανταλλάγματα και σε ποια επίπεδα για τις παραπάνω αποφάσεις που άλλαξαν τελείως το τοπικό πολιτικό σκηνικό.   

Επιπλέον, μαζί με τα συγχαρητήρια όλων μας, ο νεοεκλεγμένος Δήμαρχος οφείλει με το επιτελείο του, έως και τις 31/12/2023 να λάβουν ουσιαστική ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση και να εκπονήσουν έναν σχεδιασμό σε διάφορα επίπεδα (άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο), ώστε κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους (1/1/2024) να είναι έτοιμοι με σοβαρότητα να διοικήσουν τον Δήμο.

Σε ό,τι αφορά τα ΒΝ , η δημοσιογραφική στάση και λειτουργία μας, θα είναι όπως πάντα και όπως με κάθε δημοτική αρχή, ΚΡΙΤΙΚΗ με βάση το τοπικό συμφέρον, όπως καλοπροαίρετα εμείς το εννοούμε.  

Αλλά και για τους συνδυασμούς της μέχρι τώρα και επί εννέα έτη διοίκησης, μιλούν επίσης οι αριθμοί: ο Ξένος Μανιατογιάννης στις δημοτικές του 2019, στις οποίες συμμετείχε και ο Α. Ντινόπουλος, έλαβε στον πρώτο γύρο 29%. Τώρα οι πολιτικοί του επίγονοι Βαφειάδης και Αρσένη έλαβαν συνολικά περίπου 26,5% χωρίς τον Α. Ντινόπουλο.  

Επίσης, οι παραπάνω συνδυασμοί του Κώστα Βαφειάδη "Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας" και της Βούλας Λάμπρου - Αρσένη "Βριλήσσια Πορεία Ευθύνης", απότοκοι όπως είπαμε του συνδυασμού Ξ. Μανιατογιάννη, ακόμα και εάν δεν είχαν χωριστή παρουσία, δεν θα είχαν καταφέρει απολύτως τίποτα, καθώς το 55% Πισιμίση δεν θα άλλαζε επ' ουδενί. Τελικά καλύτερα που χώρισαν τους δρόμους τους διότι στην πραγματικότητα εκπροσωπούν εντελώς άλλες αντιλήψεις και απευθύνονται σε άλλα πολιτικά και τοπικά ακροατήρια. Και βέβαια θα δοκιμαστούν από εδώ και πέρα εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου.

Ωστόσο, θα περιμέναμε καλύτερες επιδόσεις από τον Κώστα Βαφειάδη και τα στελέχη του "Δήμου Δημιουργίας" διότι είχαν το "δαχτυλίδι" του Ξ. Μανιατογιάννη και την απόλυτη στήριξή του, είχαν τον συνδυασμό και τη συνέχειά του, είχαν τέλος και τη στήριξη από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ βασικά στελέχη των οποίων ήταν υποψήφιοί τους. Παρόλα αυτά δεν ξεπέρασαν το 15%, ενώ η επίδοση του συνδυασμού της Βούλας Λάμπρου Αρσένη - που τον έστησε μόνη της με λίγους συνεργάτες της σε ελάχιστο χρόνο και χωρίς καμία στήριξη κανενός, είτε του του Ξ. Μανιατογιάννη, είτε οποιουδήποτε κόμματος - αν και μικρότερη (11,6%) φαντάζει ως σημαντική και ικανοποιητική δεδομένων των συνθηκών. 

Η Δράση ενίσχυσε το εκλογικό ποσοστό της από 8,5% σε 10,20%, προτείνοντας ένα αντισυστημικό και κόντρα στο ρεύμα μήνυμα λαϊκής συμμετοχής και ενεργοποίησης του δημότη, έχοντας απέναντί της ένα κυρίαρχο ρεύμα "έργων, αποτελεσματικότητας, διαχείρισης και ρεαλισμού". Έτσι λοιπόν, σε κάθε περίπτωση, πέτυχε μια μικρή νίκη σε αντίξοες συνθήκες, αν και θα μπορούσε σίγουρα να είχε ικανοποιητικότερη επίδοση με περισσότερη δουλειά.

Δεύτερος μεγάλος νικητής των εκλογών ήταν ο συνδυασμός του ΚΚΕ και στα Βριλήσσια όπως σχεδόν παντού. Ο Βασίλης Αρχιμανδρίτης και η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ διπλασίασαν τις ψήφους και το ποσοστό τους καθώς και τις έδρες τους. 

Η αποχή πλησίασε το 50%. Ένας/μία στους/στις δύο δεν πάει να ψηφίσει. Τη δύναμη της ψήφου του/της παίρνει κάποιος/α άλλος/η. Δυστυχώς...

Τέλος, περιμένουμε με αγωνία να δούμε πόσοι από τους/τις υποψήφιους/ες θα παραμείνουν μετεκλογικά παρόντες και παρούσες με την αγάπη τους για την πόλη. Αυτήν που τόσο μεγαλόκαρδα τόνιζαν σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Τώρα που οι προσωπικές φιλοδοξίες τέλειωσαν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο