«Εγώ σε πληρώνω»!

Με αφορμή μια ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Βριλησσίων. 
Του Μάρκου Κρητικού*.


Πριν λίγες ημέρες ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου δημοσιοποίησε μια ανακοίνωση που μας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση αλλά και ανησυχία.


Συνοπτικά οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ότι υφίστανται bulling από μερίδα συνδημοτών μας, οι οποίοι τους καταλογίζουν όλα τα δεινά, όπως ανευθυνότητα, ανικανότητα, φυγοπονία κλπ.


Πράγματι, δεν είναι λίγες οι φορές που στα λεγόμενα στα social media γινόμαστε μάρτυρες τέτοιας αντιμετώπισης, πασπαλισμένης με αρκετή ειρωνεία και απαξία.


Είναι πολύ εύκολο να καταστήσει κανείς τους εργαζόμενους σε σάκο του μποξ, δηλαδή να στοχοποιήσει εκείνο τον αδύναμο κρίκο που έχει τη μικρότερη ευθύνη για τα κακώς κείμενα. Ξεχνούν όμως κάποιοι ότι τις κρίσιμες ώρες της βροχής, του χιονιά, της πλημμύρας, του καύσωνα, αυτοί οι εργαζόμενοι είναι έξω κι εργάζονται και όχι οι καταγγέλλοντες. Και ότι οι εργαζόμενοι, ιδίως στους Δήμους, έχουν διοικητικούς και πολιτικούς προϊστάμενους.


Απέναντι σε όλες αυτές τις ισοπεδωτικές κριτικές, οι οποίες τελικά καταλήγουν να αφορούν συνολικά την Αυτοδιοίκηση, δεν χωράει αδιαφορία. Ούτε και ανοχή απέναντι στη συστηματική υποβάθμιση του ρόλου και των δυνατοτήτων της Τ.Α. από την κυβέρνηση.


Τάχα ποιο αόρατο χέρι ωθεί την οργή των ανθρώπων στον πιο ανίσχυρο;


Μήπως δεν είναι αυτή η στάση παραλλαγή του γνωστού και διαχρονικού μοντέλου ακύρωσης και διαβολής κάθε τι δημόσιου; Δεν είναι συνέχεια της αντίληψης και υπόδειξης κατάργησης όλων, ναι όλων των δημόσιων δομών, και αντικατάστασής τους από ιδιώτες;


Και το χειρότερο, δεν είναι παραλλαγή της γνωστής ρήσης «εγώ σε πληρώνω»;


Κι επειδή έτσι έχουν τα πράγματα, η συμπαράσταση στους εργαζόμενους είναι θέμα αρχής. Διότι αυτό που βιώνουν δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Είναι γεγονότα – σταθμοί, στο πλαίσιο της βαθιάς, πολύχρονης και συστηματικής απορρύθμισης, που διογκώνει την καχυποψία και την συκοφάντηση των εργαζομένων, με ορίζοντα το αδυνάτισμα, αν όχι το ξεθεμελίωμα των δημόσιων δομών.


Μάρκος Κρητικός

Δημοτικός Σύμβουλος Βριλησσίων με την «ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη»

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο